Ήδη από το 2011 ο προηγούμενος υπουργός Άμυνας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, είχε προτείνει να ενταχθούν στη Bundeswehr, υπό προϋποθέσεις, και οι αλλοδαποί που διαμένουν στη Γερμανία, αλλά δεν διαθέτουν γερμανικό διαβατήριο. Τώρα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Και δεν σταματάει εκεί: αίσθηση προκαλεί και η νέα πρόταση της υπουργού Άμυνας να αφομοιωθούν στην Bundeswehr τουλάχιστον εκατό πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι βέβαια δεν θα φέρουν όπλο, αλλά θα αξιοποιηθούν σε δουλειές γραφείου ή χειρωνακτικές εργασίες.
Μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε Γαλλία και Γερμανία, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή του γερμανικού στρατού, της Bundeswehr, στις προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη γίνονται κοινές ασκήσεις αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Σε λίγα χρόνια δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις και στρατιωτικοί από την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, αν υλοποιηθούν τελικά τα σχέδια της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση Μέρκελ στα μέσα Ιουλίου, το “άνοιγμα” των ενόπλων δυνάμεων για πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ “όχι μόνο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση του προσωπικού της Bundeswehr, αλλά θα αποτελούσε και ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής”. Η Bundeswehr θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το δυναμικό της, που ανέρχεται σήμερα, περιλαμβανομένων των εφέδρων, σε 170.000 οπλίτες και παράλληλα να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Η Bundeswehr ιδρύθηκε πριν από 61 χρόνια. Μέχρι σήμερα στον γερμανικό στρατό δεν επιτρέπεται να υπηρετήσουν παρά μόνο γερμανοί υπήκοοι. Ωστόσο η σχετική νομοθεσία προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις σε περίπτωση που υπάρχουν “υπηρεσιακές ανάγκες”, δηλαδή αν δεν έχει παρουσιαστεί γερμανός υπήκοος για μία συγκεκριμένη εργασία. Πρόκειται βέβαια για μεμονωμένες και εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι βέβαια κάτι πρωτοφανές. Από το 1989 υπάρχει γαλλογερμανική ταξιαρχία, τον Αύγουστο του 1995 ιδρύθηκε το γερμανοολλανδικό σώμα στρατού. Aκολούθησε η ευρωπαϊκή εκστρατευτική δύναμη Eurocorps, στην οποία συμμετέχουν γάλλοι, γερμανοί και βέλγοι στρατιωτικοί. Επιπλέον, από το 2014, Oλλανδοί ενισχύουν το γερμανικό σώμα καταδρομών-αλεξιπτωτιστών “Schnelle Kräfte”. Η διασυνοριακή συνεργασία συνάδει άλλωστε με τις τελευταίες προτάσεις που έχει υποβάλει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για μία νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας και άμυνας. Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις το ζητούμενο δεν είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός, αλλά μία πιο εντατική και αποτελεσματική συνεργασία, ώστε η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από το Eurocorps, αφομοιώνοντας ευρωπαίους πολίτες στην Bundeswehr;
Ο εντεταλμένος της γερμανικής Βουλής για τις ένοπλες δυνάμεις Χανς Πέτερ Μπάρτελς, μιλώντας πρόσφατα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, έκανε λόγο για θετική πρωτοβουλία, διευκρίνισε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας. Από την πλευρά του και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών δεν βλέπει λόγο να μην γίνεται δεκτός κάποιος, ο οποίος συνειδητά αποφασίζει να υπηρετήσει στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Αντιθέτως, έντονη κριτική διατυπώνει η Ένωση Ενόπλων Δυνάμεων, που εκπροσωπεί 200.000 πρώην και νυν στελέχη του γερμανικού στρατού. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Αντρέ Βίστνερ προειδοποιεί ότι ο αξιωματικός “δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα” και δηλώνει: “Όταν είσαι έτοιμος να πεθάνεις γι αυτό που έχεις στο μυαλό και στην καρδιά σου, η αφοσίωση αυτή δεν μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε χώρα και οποιονδήποτε εργοδότη”. Ο Αλεξάντερ Νόι, βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και μέλος στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων της Βουλής, έχει μία διαφορετική προσέγγιση, αντιμετωπίζει όμως και αυτός με κριτική διάθεση τις προτάσεις φον ντερ Λάιεν. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, “θα έρχονταν πολλοί νέοι άνδρες από κράτη-μέλη της περιφέρειας και ιδιαίτερα από οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι στην πατρίδα τους. Οι καλύτερες οικονομικές απολαβές της Γερμανίας θα αποτελούσαν πειρασμό, αλλά δεν θα βοηθούσαν την οικονομία στη χώρα τους να αναπτυχθεί”.
http://mignatiou.com/2016/08/evropei-ke-ellines-stratiotes-tha-ipiretoun-ston-germaniko-strato-ne-lei-to-verolino/
Η νέα Λευκή Βίβλος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας αλλάζει τα εν ισχύ δεδομένα.
Η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, η διεύρυνση της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές με ανάληψη ηγετικού ρόλου και η ενίσχυση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της νέας Λευκής Βίβλου για την Άμυνα και την Ασφάλεια που παρουσίασε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους συνδικαλιστές – κυρίως λόγω των ταμπού που επιχειρεί να σπάσει, αλλά και της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτεί. Η Λευκή Βίβλος, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει αυτήν του 2006, όταν ακόμη δεν υπήρχε το «Ισλαμικό Κράτος», ο πόλεμος στη Συρία και η ένταση με τη Μόσχα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρόταση «ανοίγματος» των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μη-Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι θα προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό, το οποίο για την Γερμανία δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπάρχουν ήδη σχετικές συνεργασίες με την Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, αφορά κυρίως την προώθηση της δημιουργίας του περίφημου ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος θα μπορούσε, σύμφωνα με το Βερολίνο, να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις νέες διεθνείς προκλήσεις. Η κατάρτιση της νέας Λευκής Βίβλου έγινε από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με την συμμετοχή τεσσάρων ομάδων εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων, στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ άνοιξε σήμερα τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάνουν τη γερμανική υπηκοότητά τους οι τζιχαντιστές που έχουν δύο υπηκοότητες, εισάγοντας αυτή την αμφιλεγόμενη πρόταση σ' έναν κατάλογο μέτρων ο οποίος εκπονήθηκε έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο στη Γερμανία. "Οι Γερμανοί οι οποίοι συμμετέχουν στις μάχες στο εξωτερικό υπέρ μιας τρομοκρατικής πολιτοφυλακής και διαθέτουν μια άλλη υπηκοότητα, πρέπει στο μέλλον να χάνουν τη γερμανική υπηκοότητά τους", πρότεινε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Συνολικά 820 τζιχαντιστές έφυγαν από τη Γερμανία για τη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με μια καταμέτρηση που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Σχεδόν το ένα τρίτο απ' αυτούς έχει ήδη επιστρέψει στη Γερμανία και περίπου 140 άλλοι έχουν σκοτωθεί. Γύρω στους 420 εξακολουθούν να βρίσκονται στα εδάφη της Συρίας ή του Ιράκ. Όμως, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ο συντηρητικός υπουργός θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να επιβάλει αυτό το μέτρο στους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους στην κυβέρνηση συνασπισμού της συντηρητικής Άγγελα Μέρκελ. "Θα είναι ένα δύσκολο σημείο με το SPD (το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), αλλά πιστεύω ότι θα γίνει δεκτό" μεσοπρόθεσμα από το κόμμα αυτό, δήλωσε θέτοντας ως στόχο να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο, καθώς και άλλα, πριν από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017. Ο Μεζιέρ υπογράμμισε πως είναι ήδη δυνατόν να στερηθούν τη γερμανική υπηκοότητά τους πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα που πολεμούν ενταγμένα στις τακτικές δυνάμεις μιας ξένης χώρας. "Δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε 'δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό', όταν ένα πρόσωπο που διαθέτει διπλή υπηκοότητα πολεμάει για μια τρομοκρατική πολιτοφυλακή παρόμοια με ένοπλες δυνάμεις, η οποία θεωρεί τον εαυτό της στρατό", υπογράμμισε.
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που πρότεινε σήμερα ο ντε Μεζιέρ έπειτα από τις δύο επιθέσεις στα τέλη Ιουλίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί από μετανάστες, η δημιουργία της "διακινδύνευσης της δημόσιας ασφάλειας" ως λόγου σύλληψης ώστε να μπορούν να τίθενται γρήγορα υπό κράτηση ξένοι που είναι ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, έτσι θα επιταχυνθούν επίσης οι διαδικασίες έκδοσης. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών υπολογίζει επίσης να θέσει υπό μία ενιαία διεύθυνση τις διάφορες γερμανικές ειδικές δυνάμεις ώστε "ένα και μόνο χέρι να μπορεί να κινητοποιεί" τις απαραίτητες δυνάμεις σε περίπτωση επίθεσης. Ο υπουργός τάχθηκε πάντως κατά της απαγόρευσης των ενδυμασιών που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα, την οποία ζητούσαν ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι: "δεν μπορούμε να απαγορεύουμε ό,τι απορρίπτουμε, και απορρίπτω την μπούρκα", τόνισε. Ο ντε Μεζιέρ πρότεινε επίσης σήμερα να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας "μέσα στα επόμενα χρόνια κατά πολλές χιλιάδες άτομα", να γίνουν επενδύσεις στις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων, καθώς και να ιδρυθεί ένα κεντρικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει να καταπολεμήσει "την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία στο Ίντερνετ", κυρίως "τις επικοινωνίες μεταξύ τρομοκρατών" και "το παράνομο εμπόριο όπλων" στο Darknet.
ΑΜΠΕ
Μετά τις τελευταίες επιθέσεις σε Γαλλία και Γερμανία, αναζωπυρώνεται η συζήτηση για ενδεχόμενη συμμετοχή του γερμανικού στρατού, της Bundeswehr, στις προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη γίνονται κοινές ασκήσεις αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Σε λίγα χρόνια δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις και στρατιωτικοί από την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, αν υλοποιηθούν τελικά τα σχέδια της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, την οποία ενέκρινε η κυβέρνηση Μέρκελ στα μέσα Ιουλίου, το “άνοιγμα” των ενόπλων δυνάμεων για πολίτες, άνδρες και γυναίκες, από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ “όχι μόνο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση του προσωπικού της Bundeswehr, αλλά θα αποτελούσε και ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής προοπτικής”. Η Bundeswehr θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το δυναμικό της, που ανέρχεται σήμερα, περιλαμβανομένων των εφέδρων, σε 170.000 οπλίτες και παράλληλα να ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Η Bundeswehr ιδρύθηκε πριν από 61 χρόνια. Μέχρι σήμερα στον γερμανικό στρατό δεν επιτρέπεται να υπηρετήσουν παρά μόνο γερμανοί υπήκοοι. Ωστόσο η σχετική νομοθεσία προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις σε περίπτωση που υπάρχουν “υπηρεσιακές ανάγκες”, δηλαδή αν δεν έχει παρουσιαστεί γερμανός υπήκοος για μία συγκεκριμένη εργασία. Πρόκειται βέβαια για μεμονωμένες και εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η συνεργασία με στρατιωτικές δυνάμεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι βέβαια κάτι πρωτοφανές. Από το 1989 υπάρχει γαλλογερμανική ταξιαρχία, τον Αύγουστο του 1995 ιδρύθηκε το γερμανοολλανδικό σώμα στρατού. Aκολούθησε η ευρωπαϊκή εκστρατευτική δύναμη Eurocorps, στην οποία συμμετέχουν γάλλοι, γερμανοί και βέλγοι στρατιωτικοί. Επιπλέον, από το 2014, Oλλανδοί ενισχύουν το γερμανικό σώμα καταδρομών-αλεξιπτωτιστών “Schnelle Kräfte”. Η διασυνοριακή συνεργασία συνάδει άλλωστε με τις τελευταίες προτάσεις που έχει υποβάλει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για μία νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας και άμυνας. Σύμφωνα με αυτές τις προτάσεις το ζητούμενο δεν είναι ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός, αλλά μία πιο εντατική και αποτελεσματική συνεργασία, ώστε η ΕΕ να μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος. Μπορεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα από το Eurocorps, αφομοιώνοντας ευρωπαίους πολίτες στην Bundeswehr;
Ο εντεταλμένος της γερμανικής Βουλής για τις ένοπλες δυνάμεις Χανς Πέτερ Μπάρτελς, μιλώντας πρόσφατα στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, έκανε λόγο για θετική πρωτοβουλία, διευκρίνισε ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση θα πρέπει να είναι η γνώση της γερμανικής γλώσσας. Από την πλευρά του και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών δεν βλέπει λόγο να μην γίνεται δεκτός κάποιος, ο οποίος συνειδητά αποφασίζει να υπηρετήσει στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Αντιθέτως, έντονη κριτική διατυπώνει η Ένωση Ενόπλων Δυνάμεων, που εκπροσωπεί 200.000 πρώην και νυν στελέχη του γερμανικού στρατού. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Αντρέ Βίστνερ προειδοποιεί ότι ο αξιωματικός “δεν είναι απλώς ένα επάγγελμα όπως όλα τα άλλα” και δηλώνει: “Όταν είσαι έτοιμος να πεθάνεις γι αυτό που έχεις στο μυαλό και στην καρδιά σου, η αφοσίωση αυτή δεν μπορεί να ισχύει για οποιαδήποτε χώρα και οποιονδήποτε εργοδότη”. Ο Αλεξάντερ Νόι, βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) και μέλος στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων της Βουλής, έχει μία διαφορετική προσέγγιση, αντιμετωπίζει όμως και αυτός με κριτική διάθεση τις προτάσεις φον ντερ Λάιεν. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, “θα έρχονταν πολλοί νέοι άνδρες από κράτη-μέλη της περιφέρειας και ιδιαίτερα από οικονομικά αδύναμες χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι στην πατρίδα τους. Οι καλύτερες οικονομικές απολαβές της Γερμανίας θα αποτελούσαν πειρασμό, αλλά δεν θα βοηθούσαν την οικονομία στη χώρα τους να αναπτυχθεί”.
http://mignatiou.com/2016/08/evropei-ke-ellines-stratiotes-tha-ipiretoun-ston-germaniko-strato-ne-lei-to-verolino/
Η νέα Λευκή Βίβλος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας αλλάζει τα εν ισχύ δεδομένα.
Η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας, η διεύρυνση της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές με ανάληψη ηγετικού ρόλου και η ενίσχυση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της νέας Λευκής Βίβλου για την Άμυνα και την Ασφάλεια που παρουσίασε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, προκαλώντας αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους συνδικαλιστές – κυρίως λόγω των ταμπού που επιχειρεί να σπάσει, αλλά και της επιπλέον χρηματοδότησης που απαιτεί. Η Λευκή Βίβλος, η οποία έρχεται να αντικαταστήσει αυτήν του 2006, όταν ακόμη δεν υπήρχε το «Ισλαμικό Κράτος», ο πόλεμος στη Συρία και η ένταση με τη Μόσχα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την πρόταση «ανοίγματος» των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μη-Γερμανούς πολίτες, οι οποίοι θα προέρχονται από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκεπτικό, το οποίο για την Γερμανία δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς υπάρχουν ήδη σχετικές συνεργασίες με την Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, αφορά κυρίως την προώθηση της δημιουργίας του περίφημου ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος θα μπορούσε, σύμφωνα με το Βερολίνο, να αντεπεξέλθει αποτελεσματικότερα στις νέες διεθνείς προκλήσεις. Η κατάρτιση της νέας Λευκής Βίβλου έγινε από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, με την συμμετοχή τεσσάρων ομάδων εργασίας, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι των κομμάτων, στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ άνοιξε σήμερα τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάνουν τη γερμανική υπηκοότητά τους οι τζιχαντιστές που έχουν δύο υπηκοότητες, εισάγοντας αυτή την αμφιλεγόμενη πρόταση σ' έναν κατάλογο μέτρων ο οποίος εκπονήθηκε έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο στη Γερμανία. "Οι Γερμανοί οι οποίοι συμμετέχουν στις μάχες στο εξωτερικό υπέρ μιας τρομοκρατικής πολιτοφυλακής και διαθέτουν μια άλλη υπηκοότητα, πρέπει στο μέλλον να χάνουν τη γερμανική υπηκοότητά τους", πρότεινε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Συνολικά 820 τζιχαντιστές έφυγαν από τη Γερμανία για τη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με μια καταμέτρηση που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Σχεδόν το ένα τρίτο απ' αυτούς έχει ήδη επιστρέψει στη Γερμανία και περίπου 140 άλλοι έχουν σκοτωθεί. Γύρω στους 420 εξακολουθούν να βρίσκονται στα εδάφη της Συρίας ή του Ιράκ. Όμως, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ο συντηρητικός υπουργός θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να επιβάλει αυτό το μέτρο στους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους στην κυβέρνηση συνασπισμού της συντηρητικής Άγγελα Μέρκελ. "Θα είναι ένα δύσκολο σημείο με το SPD (το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), αλλά πιστεύω ότι θα γίνει δεκτό" μεσοπρόθεσμα από το κόμμα αυτό, δήλωσε θέτοντας ως στόχο να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο, καθώς και άλλα, πριν από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017. Ο Μεζιέρ υπογράμμισε πως είναι ήδη δυνατόν να στερηθούν τη γερμανική υπηκοότητά τους πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα που πολεμούν ενταγμένα στις τακτικές δυνάμεις μιας ξένης χώρας. "Δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε 'δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό', όταν ένα πρόσωπο που διαθέτει διπλή υπηκοότητα πολεμάει για μια τρομοκρατική πολιτοφυλακή παρόμοια με ένοπλες δυνάμεις, η οποία θεωρεί τον εαυτό της στρατό", υπογράμμισε.
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που πρότεινε σήμερα ο ντε Μεζιέρ έπειτα από τις δύο επιθέσεις στα τέλη Ιουλίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί από μετανάστες, η δημιουργία της "διακινδύνευσης της δημόσιας ασφάλειας" ως λόγου σύλληψης ώστε να μπορούν να τίθενται γρήγορα υπό κράτηση ξένοι που είναι ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, έτσι θα επιταχυνθούν επίσης οι διαδικασίες έκδοσης. Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών υπολογίζει επίσης να θέσει υπό μία ενιαία διεύθυνση τις διάφορες γερμανικές ειδικές δυνάμεις ώστε "ένα και μόνο χέρι να μπορεί να κινητοποιεί" τις απαραίτητες δυνάμεις σε περίπτωση επίθεσης. Ο υπουργός τάχθηκε πάντως κατά της απαγόρευσης των ενδυμασιών που κρύβουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα, την οποία ζητούσαν ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι: "δεν μπορούμε να απαγορεύουμε ό,τι απορρίπτουμε, και απορρίπτω την μπούρκα", τόνισε. Ο ντε Μεζιέρ πρότεινε επίσης σήμερα να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας "μέσα στα επόμενα χρόνια κατά πολλές χιλιάδες άτομα", να γίνουν επενδύσεις στις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων, καθώς και να ιδρυθεί ένα κεντρικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει να καταπολεμήσει "την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία στο Ίντερνετ", κυρίως "τις επικοινωνίες μεταξύ τρομοκρατών" και "το παράνομο εμπόριο όπλων" στο Darknet.
ΑΜΠΕ
No comments :
Post a Comment