07/08/2016

Σύμπραξη Τουρκίας, Γερμανίας, Μαλαισίας για το Altay - Πλήρης πλέον η γκάμα του οπλισμού για το τουρκικό T129

Κατασκευαστές τεθωρακισμένων από τη Γερμανία την Τουρκία και τη μακρινή Μαλαισία συνενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να διεισδύσουν από κοινού σε ξένες αγορές! Πρόκειται για την τουρκική BMC, τη γερμανική Rheinmetall AG και τη μαλαισιανή Etika Strategi, που ανακοίνωσαν τη δημιουργία κοινοπραξίας με βάση την Τουρκία, με αντικείμενο τα τεθωρακισμένα. Οι εταιρίες ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εστιάζοντας στην προσφορά λύσεων σε τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, με στόχο αγορές στον Κόλπο, την Τουρκία, τη Μαλαισία, αλλά και άλλες ασιατικές αγορές. Αυτό που έχει όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι ότι τα μέλη της κοινοπραξίας θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται ad hoc για την κάλυψη αναγκών των τριών χωρών από τις οποίες προέρχονται οι συμμετέχουσες εταιρίες. Κι επειδή η Γερμανία δεν έχει λόγο να ζητήσει τη συνδρομή οποιουδήποτε αφού διαθέτει τις δικές της έτοιμες λύσεις, φαίνεται πως η Rheinmetall έχει τη δυνατότητα να συνεταιριστεί με την BMC για το μεγάλο πρόγραμμα του τουρκικού άρματος μάχης Altay, το οποίο παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ωστόσο, οι υπεύθυνοι επιμένουν ότι η στόχευση είναι περισσότερο διεθνής παρά τοπική. Αυτή θα μπορούσε να είναι η λογική πίσω από τη συμμετοχή της γερμανικής εταιρίας, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει τις προσβάσεις Τουρκίας και Μαλαισίας στις αγορές του μουσουλμανικού κόσμου. Η τουρκική BMC θα είναι εκ των διεκδικητών της σειριακής παραγωγής του εγχώριου άρματος μάχης Altay, ένα πραγματικά χρυσοφόρο συμβόλαιο αφού θα κατασκευαστούν συνολικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, 1.000 άρματα μάχης του τύπου, με την πρώτη «δόση» να αφορά την κατασκευή 250 αρμάτων. Δεν είναι δεδομένο ότι τη σειριακή παραγωγή θα την αναλάβει η Otokar που ανέπτυξε το Altay, αν και έχει ανέλαβε συμβόλαιο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή τεσσάρων πρωτοτύπων αρμάτων, τα οποία πλέον πραγματοποιούν δοκιμές πεδίου. Στα θετικά της εταιρίας… η ειδική σχέση του ιδιοκτήτη επιχειρηματία, Εθέμ Σαντσάκ, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Μάλιστα, στην BMC παραχωρήθηκε έκταση όπου θα μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της, τις οποίες και επεκτείνει. Η έκταση είναι κοντά στην περιοχή του Σαγγάριου στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ενώ τώρα οι εγκαταστάσεις της εταιρίας βρίσκονται στην περιοχή της Σμύρνης.

http://www.defence-point.gr/news/?p=157928

Η ολοκλήρωση στο επιθετικό ελικόπτερο T129 ATAK πλήρους γκάμας οπλικών συστημάτων αναμένεται να περατωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους αφού τους επόμενους μήνες διεξαχθούν οι τελικές δοκιμές πιστοποίησης, ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της διεθνούς αεροδιαστημικής έκθεσης Farnborough Air Show 2016 (11 έως 17 Ιουλίου). Υπενθυμίζεται, ότι το T129 που κατασκευάζεται από την Turkish Aerospace Industries (TAI) σε συνεργασία με τη Leonardo Helicopters έχει ήδη ενταχθεί σε υπηρεσία στον Στρατό της Τουρκίας, που μέχρι σήμερα έχει παραλάβει 13 μονάδες. Μάλιστα σύμφωνα με αξιωματούχο της TAI την παρούσα περίοδο κατασκευάζονται το 14ο και 15ο ελικόπτερο T129, ενώ η διαδικασία παραγωγής επιταχύνεται ώστε ο μηνιαίος ρυθμός παράδοσης να αυξηθεί σε μία έως δύο μονάδες ανά μήνα. Σε ό,τι αφορά τα όπλα, έχει ήδη περατωθεί η ολοκλήρωση της λέιζερ καθοδήγησης ρουκέτας Cirit διαμετρήματος 70 χλστ., ενώ οι πτητικές δοκιμές πιστοποίησης του κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος Mizrak – U / L –UMTAS έχουν προγραμματιστεί για τον προσεχή Σεπτέμβριο. Ένα μήνα νωρίτερα, τον παρόντα Αύγουστο δηλαδή, διεξάγονται οι πτητικές δοκιμές για την ολοκλήρωση του κατευθυνόμενου βλήματος αέρος – αέρος AIM-92 Stinger.Επίσης, σε μία παράλληλη εξέλιξη η TAI διεξήγαγε δοκιμές του T129 στο Πακιστάν, τις οποίες παρακολούθησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν, ώστε να διαπιστωθεί η απόδοση του ελικοπτέρου σε περιβάλλοντα μεγάλων υψομέτρων και θερμοκρασιών (στιγμιότυπα από τις δοκιμές παρουσιάζονται στο συνημμένο βίντεο). Μάλιστα, οι συγκεκριμένες δοκιμές μπορούν να θεωρηθούν και ως μέρος της διαδικασίας προετοιμασίας του T129 ATAK για τη διεθνή αγορά (υπενθυμίζεται ότι το ελικόπτερο έχει προσφερθεί στην Πολωνία στο πλαίσιο του προγράμματος Kruk που αφορά την προμήθεια νέου επιθετικού ελικοπτέρου).

http://www.defence-point.gr/news/?p=157937

No comments :

Post a Comment