12/07/2016

Σιγκαπούρη: Μη επανδρωμένα συστήματα ναρκαλιείας - Ινδία: UAVs Guardian ;

Στην ανακοίνωση ότι η Σιγκαπούρη εργάζεται για τη μετάβαση σε μια πλήρη δύναμη μη επανδρωμένων οχημάτων ναρκαλιείας προχώρησε ο υπουργός υπουργός Άμυνας της χώρας Ng Eng Hen. Αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες των σχεδίων ανάπτυξης και του χρονοδιαγράμματος ο Ng άφησε να εννοηθεί ότι η προσπάθεια βρίσκεται σε καλό δρόμο με ορισμένα συστήματα να έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Σε αυτά περιλαμβάνεται και το Remus με 100 αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV) που αναπτύχθηκαν από την Kongsberg hydroid και μπορούν να εντοπίζουν και να εξουδετερώνουν νάρκες με τους ναύτες και τα πλοία του στόλου να βρίσκονται σε ασφαλή απόσταση.

Αίτημα (LoR) στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προμήθεια 22 μη επανδρωμένων αεροχημάτων πολλαπλών αποστολών τύπου Guardian μέσω διακρατικής σύμβασης (FMS) υπέβαλε η κυβέρνηση της Ινδίας με σκοπό την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Ινδικού ναυτικού. Το UAV Guardian αποτελεί την έκδοση ναυτικής επιτήρησης του Predator B της Αμερικανικής General Atomics με την Ινδία να θεωρείται πως επιθυμεί την απόκτηση τους ώστε να συμπληρώσει με αυτά τη δύναμη των αεροσκαφών P-8 Poseidon τα οποία και θα αποκτήσει με σκοπό να αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης του Ινδικού Ωκεανού. Σήμερα το Ινδικό Ναυτικό επιχειρεί με τα ισραηλινής προέλευσης UAVs Searcher II και Heron, τα οποία πιθανότητα θα αντικατασταθούν από τα Guardian πράγμα που μπορεί να ανεβάσει και τον αριθμό των προς απόκτηση αεροχημάτων.

Η αμερικανική απάντηση στο ινδικό LoR με τη μορφή επιστολής αποδοχής (LoA: Letter of Acceptance) αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος έτσι ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την τιμή, τους όρους της σύμβασης, τον καθορισμό των απαιτήσεων και του χρονοδιαγράμματος έτσι ώστε μέχρι το 2017-18 να υπογραφή η διακρατική σύμβαση για την απόκτηση των συστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως προς το παρόν παραμένει άγνωστο αν το Νέο Δελχί θα προχωρήσει στην προμήθεια της εξοπλισμένης έκδοσης των UAVs ή στην έκδοση επιτήρησης ή σε μια παραγγελία που θα περιλαμβάνει και τα δύο.

Όλο και περισσότερα κράτη πλέον εργάζονται στην αντικατάσταση των μέσων τους,  με μη επανδρωμένα οχήματα/σκάφη τα οποία εξασφαλίζουν μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη ασφάλεια χρήσης. Οι Ελληνικές Ε.Δ θα ακολουθήσουν την τάση;

http://defencenews.gr/

No comments :

Post a Comment