30/07/2016

Ήρθαν τα ανοιχτά σχολεία! Ετοιμάζουν τη νέα γενιά αλληλέγγυων, το παιδί σας είναι ένας από αυτούς;

Φυσικά η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνει χώρα στις πολύπαθες περιοχές του κέντρου των Αθηνών καθώς από εκεί ξεκίνησε η πολυπολιτισμικότητα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα διαβάζουμε ότι: Η πρωτοβουλία για τα «Ανοιχτά Σχολεία» συνεχίζεται και τον Ιούλιο θα ανοίξουν 10 σχολεία σε διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας: πλατεία Βάθη, Εξάρχεια, Πλάκα, Παγκράτι, Βοτανικός, Άνω Πετράλωνα, τέρμα Αχαρνών, Γκράβα, Γκύζη και Κυψέλη με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων του “ανοιχτού” κυρίου Καμίνη και αρωγό το ίδρυμα Σταυρός Νιάρχος. Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία» έχει στόχο να ανοίξουν τα σχολεία στη γειτονιά και στην κοινωνία, να γίνουν πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα αλληλεπίδρασης των κατοίκων.

Κάποιες από τις “δράσεις” είναι:
- Σχολεία χωρίς σύνορα, σε συνεργασία με το «Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού» – 51ο Δημοτικό Σχολείο.
Μια εξειδικευμένη ομάδα εκπαιδευτικών θα προετοιμάζουν καθημερινά τα παιδιά πρόσφυγες για την ένταξή τους στο ελληνικό σχολείο: Εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας. Παράλληλη διδασκαλία της ελληνικής στους συνοδούς ενήλικες μαζί με δράσεις ενημέρωσης, αθλητισμού, ψυχαγωγίας, συναντήσεων κοινωνικοποίησης. (6-12 ετών).
- Δημιουργική απασχόληση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών σε συνεργασία με το ΕΛΙΞ, προγράμματα εθελοντικής εργασίας – 87ο και 35ο Δημοτικά Σχολεία.
Περιλαμβάνει ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης μέσω της μουσικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής και των παιχνιδιών. Στόχος είναι η προετοιμασία των παιδιών στην ομαλή ένταξη στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα…

Οι δράσεις αυτές είναι ανοιχτές σε ομάδες παιδιών από τη γειτονιά ώστε να υπάρξει αλληλεπίδραση με τα παιδιά της Αθήνας και με τα παιδιά της ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων του Ελαιώνα.

Από τα ανοιχτά σύνορα στα ανοιχτά σχολεία, έπεται και συνέχεια…

Ευριπίδης Ρηγόπουλος
http://www.elkosmos.gr/irthan-ta-anichta-scholia-etimazoun-ti-nea-genia-allilengion-to-pedi-sas-ine-enas-apo-aftous/

No comments :

Post a Comment