30/07/2016

Αρμενία: Οι αστυνομικοί πυροβολούν επιτιθέμενους και διαδηλωτές

Στην Αρμενία, συγκρούσθηκε η αστυνομία με χιλιάδες διαδηλωτές που υποστηρίζουν ένοπλη ομάδα που εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες κρατά ομήρους σε ένα αστυνομικό τμήμα. Σημειώνεται ότι μια ομάδα 29 ενόπλων επιτέθηκαν και κατέλαβαν ένα αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα Ερεβάν στις 17 Ιουλίου, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους, απαιτώντας την απελευθέρωση μιας πολιτικής προσωπικότητας της αντιπολίτευσης. Οι επιτιθέμενοι κρατούν, ακόμη, τρεις ομήρους, μέλη ενός ασθενοφόρου, που κρατήθηκαν στις 27 Ιουλίου, όταν κάλεσαν για βοήθεια στους δύο τραυματίες τους, και παραμένουν ακόμη στο αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με το Tanjug.  Η αστυνομία της Αρμενίας αντάλλαξε πυροβολισμούς με την ομάδα των επιτιθεμένων στο αστυνομικό τμήμα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν τρεις ένοπλοι, όπως είπε ο εκπρόσωπος της αρμενικής αστυνομίας, Άσοτ Αγκαρονιάν. Εκτός από τους τρείς επιτιθέμενους που τραυματίσθηκαν, τραυματίες υπήρξαν και μεταξύ των διαδηλωτών, που σύμφωνα με το δημοσίευμα ανέρχονται σε πέντε.

Στην πλατεία Ελευθερίας του Ερεβάν ξεκίνησε συλλαλητήριο για την υποστήριξη των ακτιβιστών που κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στην πρωτεύουσα της Αρμενίας. Υπολογίζονται σε χιλιάδες οι διαδηλωτές, των οποίων επικεφαλής είναι Άλμπερτ Μπαγκντασαριάν. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα, ακόμη και εκείνοι που για διάφορους λόγους είχαν φοβηθεί μετά τα τα χθεσινά επεισόδια, προσχώρησαν τώρα στο εθνικό κίνημα. Σημειώνεται, (γράφει το αρμενικό δημοσίευμα) ότι  η αστυνομία χρησιμοποίησε ωμή βία εναντίον των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να υπερασπιστούν τους ακτιβιστές. Έγιναν τουλάχιστον 165 συλλήψεις, ενώ 73 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Από την αστυνομική βία δεν ξέφυγαν αρκετοί δημοσιογράφοι καθώς και πολίτες ξένων χωρών, όπως σημειώνεται.

Οι ένοπλοι παραδόθηκαν αργά την Κυριακή, δίνοντας τέλος σε μια αντιπαράθεση με τις αρχές που κράτησε δύο εβδομάδες, αφήνοντας δύο αστυνομικούς νεκρούς. «Με συνεπή και συντονισμένη δράση τους, οι ειδικές δυνάμεις ανάγκασαν την ομάδα των ενόπλων να παραδοθεί στις αρχές. Οι είκοσι τρομοκράτες συνελήφθησαν», ανακοίνωσε η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Αρμενίας Η ομάδα που φέρεται να απαρτίζονταν από 30 ή 31 μέλη, όταν εισέβαλε και κατέλαβε το αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Ερεμπούνι στις 17 Ιουλίου, είχε απαιτήσει την απελευθέρωση του φυλακισμένου ηγέτη, Τζιβάιρ Σεφιλιάν, του Ελεύθερου Κοινοβουλίου και την παραίτηση του νυν προέδρου της χώρας, Σερζ Σαρκισιάν. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης είχε σκοτωθεί ένας αστυνομικός και αρκετοί άλλοι είχαν τραυματισθεί. Η ανατροπή της κυβέρνησης απέτυχε, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση που κατάφερε να δημιουργήσει η αντιπολίτευση στη χώρα.
The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment