02/07/2016

Ρωσία: "Μακριά τα χέρια από τα Σκόπια” - Ο Ιβάνοφ αρνείται να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία

Παρά τα όσα λένε οι Δυτικοί πρέσβεις για τα προβλήματα στην FYROM, η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να καθορίσει πως θα τα επιλύσει. Αυτό είναι το μήνυμα που μετέφερε σήμερα ο αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στα Σκόπια, Κωνσταντίν Μπερσένεφ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση TV21. Ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι η εσωτερική διευθέτηση στην "μακεδονία", θα πρέπει να γίνει χωρίς πίεση από τρίτες χώρες και ότι αυτή η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει την πλήρη υποστήριξη του Κρεμλίνου. «Ως χώρα (η Ρωσία) ποτέ δεν ασχολήθηκε με επαναστάσεις, όπως ορισμένες χώρες εμπλέκονται για να δημιουργήσουν βάσεις για τα μελλοντικά συμφέροντά τους ή να τοποθετήσουν δικές τους κυβερνήσεις σε κάποια χώρα. Η Ρωσία, ως χώρα και όχι ως κόμμα, δεσμεύεται για κάθε χώρα, να είναι σε θέση, ελεύθερα και όχι με πιέσεις από το εξωτερικό, να επιλύσει την εσωτερική κρίση μόνη της, επιλέγοντας κάποιον πολιτικό δικό της και όχι κάποιον που προτείνεται από έξω», είπε ο Κωνσταντίν Μπερσένεφ.

Ο αναπληρωτής πρέσβης μίλησε για τη Διακήρυξη που υπεγράφη στη Μόσχα μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντίμιρ Πούτιν και μερικών μικρότερων κομμάτων στα Βαλκάνια. Ο Μπερσένεφ, σχετικά με το θέμα αυτό, δήλωσε ότι τα ρωσικά κόμματα είναι ελεύθερα να αποφασίζουν μόνα τους με ποιους θα συνεργασθούν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Εκτιμούν τα ίδια, ελεύθερα, να επιλέξουν τους συνεργάτες τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να συνεργασθούν μαζί τους με τις πολιτικές πλατφόρμες τους», είπε. Ο Μπερσένεφ, μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργασθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα που δεσμεύονται με τη σταθερότητα, την ασφάλεια, το σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του νότιου σλαβικού κράτους των Σκοπίων. Στο πλαίσιο των δηλώσεων αυτών, ο ίδιος απέρριψε τις φήμες ότι η κυβέρνηση της Μόσχας είναι ενάντια στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από την ‘Έγχρωμη Επανάσταση’ στα Σκόπια.

Ο πρόεδρος του νοτιο σλαβικού κράτους των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ, δεν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, εξαιτίας της αγνόησης του διεθνούς δικαίου, της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, της γεωπολιτικής πολιτικής και των προκλήσεων για την ασφάλεια στην περιοχή. «Λόγω αυτών των αιτιών, ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ τα Σκόπια θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, μια πρακτική που ακολουθήθηκε στη σύνοδο κορυφής στο Κάρντιφ το 2014», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου. Ο Ιβάνοφ είχε συμμετάσχει στις συνόδους κορυφής της Λισαβόνας το 2010 και του Σικάγο το 2012, όπως σημειώνεται.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment