27/07/2016

Η Γιορτή του Ίωνος 2016

"Με το να λέμε και να ξαναλέμε πως ο Περικλής είταν παπούλης μας, και πως είτανε μεγάλος άνθρωπος, δεν πάει να πει πως κ’ εμείς είμαστε ή γινήκαμε μεγάλοι. Το κράτος θέλει στρατό και στόλο. Τάλλα όλα είναι κουρουφέξαλα. Ναι, η Μεγάλη Ιδέα είναι φαντασία, και γι’ αυτό έπεσε στην υπόληψή μας, αλλά βέβαια μένει η πραγματικότητα ότι πολλά ελληνικά χώματα είναι σκλαβωμένα στον Τούρκο και πρέπει να ξεσκλαβωθούν και να ενωθούν με τη μικρή Ελλάδα. Γιατί ούτε η κλασική Ελλάδα με τα κλασικά της σύνορα (που τα φύλαγε, σαν κέρβερος, ο στενόμυαλος Δημοστένης), είναι κανένα πρότυπο για τη σημερινή Ελλάδα, ούτε πάλε η απέραντη βυζαντινή αυτοκρατορία, με τα αναρίθμητα έθνη της, μπορεί να γίνει παράδειγμα για μια τωρινήν Ελλάδα. Η δική μας η τωρινή Ελλάδα θέλει σύνορα εκεί που τελειώνει η Ελληνική φυλή. Για να φτειαστεί η Ελλάδα αυτή, χρειάζεται να δουλέψουμε. Η ελευτεριά δεν πέφτει από τον ουρανό σαν το μ ά ν α. Τι, περιμένουμε; Από τ ώ ρ α πρέπει ναρχίσουμε να δουλεύουμε, δούλοι κ’ ελεύτεροι, για να ενωθεί η φυλή μας σ’ έ ν α κράτος…."

"...Εγώ για βάση της σκέψης μου βάζω το salus populi, τη σωτηρία, τη ζωή όλου του έθνους που με γέννησε. Αγαπώ όλες τις τάξες του έθνους μου και κάποτε δεν τις ξεχωρίζω, τα παλέματα των ατόμων, καθώς και των ομάδων, της κοινωνίας μου, δεν τα πολυλογαριάζω· παντού και πάντα υπάρχουν. Δε συλλογίζουμαι συχνά τα στομαχικά συμφέροντα. Δε λυπούμαι κείνους που, μην ξέροντας να βρουν ψωμί, πεθαίνουν από την πείνα. Άξιος ο μισθός τους. Έτσι δε με πολυσκοτίζουν ούτε οι άρρωστοι και οι αρρώστιες τους. Πιστεύω πως όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ στις τάξες ―που υπάρχει πάντα― μπει στην πρώτη γραμμή και γίνει η πρώτη φροντίδα και σκέψη των ανθρώπων ενός κράτους και γίνει αυτό ιδανικό κι όλα, το κράτος αυτό δεν είναι πια για να ζήσει. Μπορεί το έθνος να εξακολουθεί να ζει, μα το κράτος θα χαντακωθεί. Πιστεύω και τούτο, πως μια ιδέα, άμα καταφέρει ένας ή πολλοί να τη βάλουν στο κεφάλι ενός έθνους, όχι μόνο δύσκολα βγαίνει, αλλά όσο υπάρχει, μπορεί να σπρώξει το έθνος, να αναποδογυρίσει βουνά, και τα δικά του τα συμφέροντα το κάθε άτομο για καιρό να τα ξεχάσει. Και πιστεύω πως ένας άνθρωπος μπορεί ναξίζει περισσότερο από τα πλήθη των ανθρώπων: Μ’ αρέσει ο άνθρωπος, δε μ’ αρέσουνε τα πλήθη με τη χοντροκοπιά τους. Έχουν βέβαια δύναμη τα πλήθη, αλλά και ο ένας άνθρωπος έχει δύναμη πιο τρανή και πιο όμορφη. Δεν πίστεψα ποτέ πως οι μεγάλοι άντρες έπεσαν από τον ουρανό, ούτε πως ξέρουν «εξ αποκαλύψεως» μυστικά που δεν τα ξέρει το πλήθος. Ξέρω και πως, για να βγει ένας Σαιξπήρος, χρειάστηκε για έναν αιώνα οι δραματογράφοι και θεατρίνοι να πληθύνουν τόσο στην Αγγλία, που να καταντήσουν τάξη και προλετάριοι. Αλλά πιστεύω πως οι κοινωνίες τίποτε άλλο δε χρησιμεύουν, παρά για να ξεφυτρώνουν από μέσα τους εξαιρετικοί άνθρωποι και για τούτο ονομάζω τις κοινωνίες μ α γ ε ρ ι ά α ν θ ρ ώ π ω ν. Στις κοινωνίες επάνω ακουμπούν οι λιγοστοί που φανερώνονται εξαιρετικοί άνθρωποι, από τις κοινωνίες παίρνουν τη δύναμη τους, το είναι τους, όλα, μα είναι διαφορετικοί από την κοινωνία, κι αυτό μ’ αρέσει..."


Την Τετάρτη 27 Ιουλίου, από τις 8μμ, η Επιτροπή Μνήμης και Τιμής του Ίωνος Δραγούμη, διοργανώνει την “Γιορτή του Ίωνος 2016 – Α΄ ΜΕΡΟΣ”, μπροστά από την Λευκή στήλη στο σημείο της δολοφονίας του (Βασ. Σοφίας 73, έναντι Χίλτον). Σε συνέχεια των εκδηλώσεων, που από το 1983 κρατάνε ζωντανή την μνήμη της θυσίας του μεγάλου Έλληνα, φέτος διοργανώνεται μια Γιορτή (σε δύο μέρη) που φιλοδοξεί κάθε χρόνο να γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Εκεί, μπροστά στο σημείο της δολοφονίας του, διότι για τους Έλληνες η θυσία είναι γιορτή… η οποία θα ολοκληρωθεί με το δεύτερο μέρος στα τέλη Σεπτεμβρίου.

πρόγραμμα
7.45 – 8 μ.μ. προσέλευση
8.15 μ.μ. χαιρετισμός Επιτροπής Μνήμης
8:30 μ.μ. κατάθεση στεφάνων

Στηρίζουν οι φορείς:

«ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ», Αερόπολις, ΑΙΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ,«ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ» Θεσσαλονίκη, «Εθνική Δράση Ηλείας», «Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914»,

ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΛΟΓΧΗ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΝΕΑ ΘΕΣΙΣ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΠΕΛΑΣΓΟΣ», ΕΛΕΥΣΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, «Ελληνική Δράση» Καλαμάτα, «Επιτροπή Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων»

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ, ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΑΠΟΛΙΣ, ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΝΔΟΧΩΡΑ» Θράκης, «Πορτοκαλί Σύγχρονη Πόλη» Λαμία, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ίωνος Δραγούμη: Α’ προκήρυξη προς τους σκλαβωμένους και τους ελευθερωμένους Έλληνες

No comments :

Post a Comment