08/07/2016

Αναβαθμίζεται η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ σε άμυνα και ασφάλεια

«Ιστορική», κατά τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ Συμμαχίας και ΕΕ έναντι των νέων προκλήσεων υπεγράφη στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής στη Βαρσοβία από τους Γενς Στόλτενμπεργκ, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ζητήματα παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και ανάπτυξη της συνεργασίας στην Κεντρική Μεσόγειο, καθώς και υβριδικοί κίνδυνοι και κυβερνοπόλεμος, στο πεδίο της αυξημένης συνεργασίας. Στην Κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν στη Βαρσοβία οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ και Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζεται ότι για την περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι επιτακτικά αναγκαία η εκπλήρωση των εξής στόχων:

- Αναβάθμιση της ικανότητας αντιμετώπισης των υβριδικών κινδύνων, μέσω ενίσχυσης της ευελιξίας σε ό,τι αφορά στη συνεργασία στην ανάλυση, πρόβλεψη και έγκαιρη ανίχνευση (των κινδύνων αυτών)
- Ταυτόχρονα θεωρείται αναγκαία η όσο το δυνατόν ευρύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία σε στρατηγικές επικοινωνίες
- Επιχειρησιακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας, και ζητημάτων μετανάστευσης, μέσω αυξανόμενης ναυτικής ετοιμότητας, καλύτερου συντονισμού και αμοιβαίας αναβάθμισης των ενεργειών στη Μεσόγειο και αλλού
- Διεύρυνση του συντονισμού σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα στον κυβερνοχώρο
- Ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων των κρατών-μελών της ΕΕ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς και ανάληψη πολυμερών πρωτοβουλιών
- Ανάπτυξη ισχυρότερης αμυντικής βιομηχανίας και ενίσχυση της αμυντικής έρευνας και της βιομηχανικής συνεργασίας στην ευρωατλαντική συμμαχία.
Αναβάθμιση του συντονισμού των ασκήσεων με πρώτο βήμα παράλληλες και συντονισμένες ασκήσεις το 2017 και το 2018
- Οικοδόμηση αμυντικής ικανότητας και ικανότητας ασφάλειας και υιοθέτησης της ευελιξίας των συμμάχων στην Ανατολή και τον Νότο μέσω εξειδικευμένων πρωτοβουλιών σε σειρά τομέων, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, περιλαμβανομένης και της ενίσχυσης της ναυτικής συνεργασίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε πως η νέα συμφωνία θα θέσει τέλος σε μία κατάσταση κατά την οποία φαίνεται ορισμένες φορές ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ βρίσκονται σε «διαφορετικούς πλανήτες», και όχι στην ίδια πόλη -αμφότεροι οι οργανισμοί έχουν την έδρα τους στις Βρυξέλλες.Από πλευράς του ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία» που δίνει «νέα ουσία, νέα ορμή» στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση υβριδικών κινδύνων και κυβερνοεπιθέσεων, και ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης. Όλες οι πλευρές τόνισαν ότι οι δύο οργανισμοί, των οποίων η ασφάλεια είναι συνδεδεμένη, είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την πολιτική προστασία, τις στρατηγικές επικοινωνίες, την κυβερνοάμυνα, την ανταλλαγή πληροφοριών, την αντιμετώπιση ζητημάτων παράνομης μετανάστευσης και προσφυγικών ροών και να αναπτύξουν την συνεργασία τους στην Κεντρική Μεσόγειο, αλλά και να προχωρήσουν σε περισσότερες κοινές ασκήσεις.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι στα επόμενα έτη θα διατεθούν κονδύλια προς επένδυση στην αμυντική βιομηχανία, ενώ όσον αφορά τη Ρωσία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι και οι δύο οργανισμοί έχουν κοινή στάση απέναντι στη Μόσχα, με τη μεν ΕΕ να έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, το δε ΝΑΤΟ να έχει επιδοθεί στην μεγαλύτερη από ιδρύσεώς του συγκέντρωση στρατευμάτων στα ανατολικά.Επίσης ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι το τελευταίο εξάμηνο το ΝΑΤΟ αντιμετώπισε επιτυχώς δύο σοβαρά ζητήματα, το προσφυγικό στο Αιγαίο και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.Σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν βήματα στην συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ τα οποία δεν είχαν πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και προσέθεσε ότι τώρα πρέπει να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ σε υψηλότερο επίπεδο.

- Το NATO θα αναπτύξει τέσσερα πολυεθνικά τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, τα οποία θα τελούν υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας αντίστοιχα. Η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών εντάσσεται σε μια προσπάθεια κατευνασμού των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες εκδηλώνουν ανησυχία για τις προθέσεις της Μόσχας.
O αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι περίπου χίλιοι αμερικανοί στρατιωτικοί θα ενταχθούν στο ένα από αυτά τα τάγματα. Οι Αμερικανοί θα υπηρετούν «στο πλευρό» των πολωνών συναδέλφων τους. Αναμένεται να εκτελούν καθήκοντα εκπαιδευτών και θα πρόκειται για «μηχανοκίνητες» μονάδες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.
Από την πλευρά της, η Βρετανία δεσμεύθηκε να αναπτύξει 650 άνδρες, 500 στην Εσθονία και 150 στην Πολωνία, ενώ η Γερμανία και ο Καναδάς δεσμεύθηκαν να αναλάβουν τη διοίκηση ενός τάγματος η καθεμιά χώρα, στη Λιθουανία και στη Λετονία.
Ο Καναδάς είχε ανακοινώσει ήδη πριν από μερικές ημέρες ότι θα αναπτύξει χίλιους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Γαλλία αναμένεται να στείλουν από 150 άνδρες. Οι μονάδες αυτές, οι οποίες θα εναλλάσσονται, στόχο έχουν να διαδραματίσουν αποτρεπτικό ρόλο προκειμένου η Ρωσία να μην αποπειραθεί κάποια εισβολή.
Θα υποστηρίζονται από μια δύναμη εξαιρετικά ταχείας αντίδρασης, στην οποία έχουν ενταχθεί πέντε χιλιάδες άνδρες και η οποία είναι σε θέση να αναπτύσσεται επί του πεδίου εντός ημερών. Στόχος του NATO είναι να αποτρέψει την επανάληψη του ουκρανικού σεναρίου και την υποθετική προσάρτηση από τη Ρωσία του εδάφους κάποιας από τις πρώην σοβιετικές βαλτικές δημοκρατίες.

- Στη νοτιοανατολική Ευρώπη, το NATO αναμιγνύεται εξάλλου όλο και περισσότερο στην ασφάλεια της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, που βλέπουν με ανησυχία την ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Το Σύμφωνο σκοπεύει να αναπτύξει μια δύναμη και στη Ρουμανία, προκειμένου να καθησυχάσει το Βουκουρέστι. Επιπλέον οι ΗΠΑ λογαριάζουν να δαπανήσουν φέτος 3,4 δισεκ. δολάρια για «μέτρα καθησυχασμού» των συμμάχων, ενώ το Πεντάγωνο αναμένεται να αναπτύξει το 2017 μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων με 4.200 άνδρες στην ανατολική Ευρώπη. Το αρχηγείο της δύναμης αυτής, όπως έκανε γνωστό ο Ομπάμα σήμερα, θα έχει έδρα την Πολωνία.

- Παράλληλα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις στην Τουρκία, στη Ρουμανία και στην Ισπανία «είναι τώρα σε θέση να λειτουργήσουν υπό τη διοίκηση του NATO και υπό τον έλεγχο του NATO», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ. Αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας έχει σκοπό την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να εκτοξευθούν από τοποθεσίες «πέραν της ευρωατλαντικής ζώνης», δηλαδή το Ιράν ή τη Μέση Ανατολή και όχι θεωρητικά τη Ρωσία. Η Μόσχα όμως θεωρεί ότι όταν είναι επιχειρησιακό, αυτό το σύστημα θα μεταβάλει την ισορροπία των αποτρεπτικών μέσων προς όφελος της Δύσης.

- Το ΝΑΤΟ αποφάσισε επίσης να παρατείνει έως το 2017 την αποστολή του στο Αφγανιστάν και έως το 2020 την οικονομική του βοήθεια στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο γενικός του γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Ένας πρόσθετος σχεδιασμός θα καταρτισθεί μέσα στους επόμενους μήνες για να καθορίσει η συνολική μας παρουσία το 2017», πρόσθεσε, αρνούμενος να «εικάσει» μέχρι πότε η αποστολή μπορεί να διαρκέσει. Ο αριθμός των στρατιωτών του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αφγανιστάν θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 2016: 12.000 άνδρες, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος είναι Αμερικανοί, διευκρίνισε. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ υποσχέθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαθέσουν ποσό περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση του στρατού και της αστυνομίας στο Αφγανιστάν έως το 2020, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

- Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο που περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών -σχετικά με τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών-και την αποστολή τους στην ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή και την Frontex- θα συνεχιστεί ως έχει, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης για τη θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ. Είπε, επίσης, ότι το ζήτημα θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου σχεδίου στο πλαίσιο γενικότερης αναδιάρθρωσης της στρατηγικής του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η συζήτηση για την εκπόνηση του σχεδίου αυτού αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Τέλος, ο ίδιος αξιωματούχος, εξήρε το επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous10/7/16 13:48

    Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, διαβάσαμε ότι υπήρξε η αναμενόμενη συμφωνία αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ. Υπάρχουν θέματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν.
    - Τι θα γίνει όταν θα αρχίσουν οι σχεδιασμοί των ασκήσεων και η Τουρκία θα απαιτεί την εξαίρεση της Κύπρου. Έχει υπάρξει κάποια άλλη συμφωνία; Έχουν ξεπεραστεί αυτά τα προβλήματα;
    - Πόσο θα εμπλακεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα; Μέχρι που θέλουμε να εμπλακεί;

    Έχουμε την τύχη να έχουμε αυτή τη περίοδο Έλληνα στη θέση του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ. Δεν λαμβάνει αποφάσεις,ούτε έχει αρμοδιότητες που μπορούν να αλλάξουν γεγονότα, αλλά μπορεί να βοηθήσει, φορώντας και το εθνικό και το ευρωπαϊκό του “καπέλο”. Θα πρέπει να υπάρξει λοιπόν συνεργασία του κ.Κωσταράκου με την ελληνική κυβέρνηση. Καθημερινή αν χρειαστεί. Θα έπρεπε να είχε υπάρξει ήδη δηλαδή. Η Αθήνα θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή σ΄ αυτή τη συμφωνία ΝΑΤΟ-ΕΕ και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνει υποχωρήσεις και εκπτώσεις. Η περίοδος που διανύουμε και στο Κυπριακό είναι περίεργη και πολλά περνούν ήδη στα “ψιλά”, μόνο και μόνο για να μην χαλάσουμε το “καλό κλίμα”.

    ReplyDelete