17/06/2016

Το νέο φυσικό αέριο του Ισραήλ μπορεί να περνά από την Ελλάδα

Την αποκάλυψη ότι στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπάρχουν ακόμη τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου έκανε ο υπουργός Ενέργειας και Υδατίνων Πόρων του Ισραήλ, Yuval Steinitz, μιλώντας στο 16ο Συνέδριο του Ινστιτούτου Πολίτικης και Στρατηγικής (IPS). Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, στην ισραηλινή ΑΟΖ, υπάρχουν ακόμη σχεδόν 2.200 δισεκατομμύρια κυβικά μετρά φυσικού αερίου, που ισοδυναμούν με τέσσερα κοιτάσματα σαν το Λεβιάθαν. Ο Steinitz ανήγγειλε ότι σύντομα, πιθανότατα το φθινόπωρο, θα υπάρξει νέος διαγωνισμός για τη δανειοδότηση ερευνών στις περιοχές αυτές. Οι ενδείξεις για ανακάλυψη και νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ θα δώσει νέα ώθηση στις έρευνες που γίνονται στην περιοχή και ενισχύει και τη θέση της Λευκωσίας, καθώς εκκρεμεί ο νέος γύρος αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όμως το ενδιαφέρον στοιχείο στην ομιλία του Ισραηλινού υπουργού, που μέχρι τώρα ήταν υπέρμαχος της κατασκευής αγωγού προς την Τουρκία, επανέλαβε ότι παραμένει η επιλογή εξαγωγής φυσικού αερίου, με αγωγούς στις γειτονικές χώρες, Ιορδανία, Αίγυπτο και Τουρκία, αλλά αποκάλυψε ότι το υπουργείο του εξετάζει και την εναλλακτική επιλογή του αγωγού προς την Κύπρο και από εκεί προς την Ελλάδα. Ο κ. Steinitz για πρώτη φορά μάλιστα δηλώνει ότι το «έργο αυτό του αγωγού προς την Ελλάδα είναι τεχνικά δυνατό και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό». Πάρα το γεγονός ότι υπάρχει έντονη φημολογία τους τελευταίους μήνες ότι επίκειται η αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία, η εμπιστοσύνη θα αργήσει πολύ να αποκατασταθεί όσο μάλιστα στην ηγεσία της Τουρκίας βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, Recep Tayyip Erdoğan, και παρά το γεγονός ότι ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα πιέζουν προς την επιλογή της κατασκευής του αγωγού προς την Τουρκία, λόγοι ασφαλείας υποχρεώνουν το Ισραήλ να αναζητά εναλλακτικές οδούς για την εξαγωγή του φυσικού αερίου του, ώστε να μην κινδυνεύει να βρεθεί υπό την ομηρία της Τουρκίας...

http://www.liberal.gr/arthro/

Σχόλιο "ΙΣΧΥΣ": "και σε αντίθεση με ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα, το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό". Πότε το πιστεύατε αυτό; Μέχρι τώρα όλες οι δικές σας αναλύσεις έβγαζαν το κόστος ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ εάν επιλέγατε την διαδρομή μέσω Τουρκίας. Η επιλογή του ..."Ελληνικού διαδρόμου" ΠΑΝΤΑ ήταν η φθηνότερη οδός. Σας το έλεγαν και οι ίδιες οι ΗΠΑ.  Απλά εσείς θέλατε και θέλετε να τροφοδοτήσετε ενεργειακά την Τουρκία ΚΑΙ ΝΑΙ μέσω Ελλάδος το κόστος για την Τουρκία βγαίνει υψηλότερο.

1 comment :

  1. Anonymous17/6/16 21:08

    ΑΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ. ΑΥΤΟ ΕΜΜΕΣΩΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΠΟΛΛΑ.

    |||

    ReplyDelete