19/05/2016

'Αρχισε η πολυεθνική ναυτική άσκηση "Phoenix Express 2016", στις 17 Μαΐου

Η άσκηση, που διεξάγεται φέτος για δέκατη φορά, υποστηρίζεται από τη Διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM: Africa Command) και από τις Ναυτικές Δυνάμεις Ευρώπης–Αφρικής των ΗΠΑ / 6ου Στόλος των ΗΠΑ (U.S. Naval Forces Europe-Africa/U.S. 6th Fleet). Στη Phoenix Express 2016 συμμετέχουν οι Αλγερία, Ελλάδα, ΗΠΑ (με το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων USS Gravely DDG-107 και το πλοίο διάσωσης USNS Grasp T-ARS 51), Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία και Τυνησία. Επίσης, στην άσκηση συμμετέχει και το Κέντρο Θαλασσίων Μεταφορών του NATO (NATO Shipping Center) που εδρεύει στο Northwood της Βρετανίας. Γεωγραφικά, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένων και των χωρικών υδάτων χωρών της Βορείου Αφρικής.

Ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος χαρακτηριστικό της Phoenix Express 2016 είναι η φιλοξενία του διευθύνοντος επιτελείου (με επικεφαλής αξιωματικό του Ναυτικού του Μαρόκο) της άσκησης στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής–NMIOTC: NATO Maritime Interdiction Operational Training Center), στη Σούδα της Κρήτης. Μάλιστα, για τις ανάγκες της άσκησης στο ΚΕΝΑΠ θα συγκροτηθεί από αξιωματικούς των ναυτικών της Βόρειας Αφρικής Κέντρο Συνδυασμένων Ναυτικών Επιχειρήσεων (CMOC: Combined Maritime Operation Center) που θα έχει την ευθύνη διεύθυνσης των επιχειρήσεων εν πλω. Το CMOC θα έχει ως επικεφαλής αξιωματικό του Ναυτικού της Τυνησίας, ενώ αξιωματικός του Ναυτικού της Αλγερίας θα αναλάβει τη διοίκηση ομάδας μάχης επιφανείας αποτελούμενης από πέντε μονάδες.

Σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση της περιφερειακής συνεργασίας, η εξάσκηση στην ανταλλαγή πληροφοριών επίγνωσης του ναυτικού περιβάλλοντος και η μέσω αύξησης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των συμμετεχουσών δυνάμεων επαύξηση της ασφάλειας στη Μεσόγειο. Ειδικότερα οι εν πλω δραστηριότητες της άσκησης, έχουν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση των συμμετεχουσών δυνάμεων στη διεξαγωγή επιχειρήσεων κατά της παράνομης μετανάστευσης / διακίνησης ανθρώπων / αγαθών και του ελέγχου διακίνησης όπλων μαζικής καταστροφής.

http://www.defence-point.gr/news/?p=152418

No comments :

Post a Comment