02/05/2016

DW: Κατάργηση βίζας με εκπτώσεις για την Τουρκία; - Η Γερμανία θα ζητήσει επέκταση συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ; ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕ ΝΗΣΟΥΣ, ΝΗΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥΡΚΩΝ; ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ; ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΗ Η "ΝΟΜΙΜΗ" ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΑΝΑΙΡΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΡΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ.

Η Κομισιόν προτίθεται να εισηγηθεί την προσεχή Τετάρτη την κατάργηση της βίζας για τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ούσα μάλιστα έτοιμη να προβεί σε σημαντικές υποχωρήσεις έναντι της Άγκυρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για την Τουρκία εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις επόμενες ημέρες όσο το δυνατόν περισσότερες από τις 72 αναγκαίες προϋποθέσεις, σημειώνει το Der Spiegel. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, οι ευρωπαίοι επίτροποι έχουν συμφωνήσει επί της συγκεκριμένης διαδικασίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει υλοποιήσει έως τώρα περί τα 50 σημεία που απαιτούνται. Προϋπόθεση για μια θετική εισήγηση της Κομισιόν είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel από το περιβάλλον της Κομισιόν, ο αριθμός των ανοικτών σημείων να είναι μονοψήφιος. «Η καταμέτρηση θα γίνει την Τετάρτη», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, επικαλούμενο δήλωση ενημερωμένης πηγής. Όπως επισημαίνεται, είναι σαφές ότι η Κομισιόν δεν θέλει να στερήσει τη θετική εισήγηση υπέρ της Τουρκίας εξαιτίας «τεχνικών εμποδίων» όπως, για παράδειγμα, του γεγονότος ότι η Άγκυρα δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να εκδώσει βιομετρικά διαβατήρια. Ωστόσο, βασικό εμπόδιο για μια θετική εισήγηση στο θέμα της βίζας θεωρούνται οι τουρκικοί αντιτρομοκρατικοί νόμοι. Όπως σημειώνει το Spiegel, στην Κομισιόν γίνεται λόγος για «λευκή επιταγή για τις τουρκικές αρχές ασφαλείας».

Επικριτική στάση της Κομισιόν απέναντι στην ολοένα πιο αυταρχική συμπεριφορά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνει το Spiegel. Γεγονός είναι πάντως ότι το ζήτημα της τουρκικής βίζας συνιστά «τεστ αξιοπιστίας για τους Ευρωπαίους», υπογραμμίζει ο ανταποκριτής του Spiegel. Όπως σημειώνει, «από τη μία πλευρά ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να μην αποτύχει η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό». Εξάλλου, όπως σημειώνεται, «η κατάργηση της υποχρέωσης της βίζας για Τούρκους που ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί τμήμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επενδύσει στη συγκεκριμένη συμφωνία «εξίσου μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο με τη γερμανίδα καγκελάριο», παρατηρεί ο αρθρογράφος, αντιπαραβάλλοντας ωστόσο ότι «από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να φανεί σαν να επιτρέπει η Κομισιόν να άγεται να και να φέρεται από την Τουρκία».

Επικριτική στάση τηρεί η Κομισιόν απέναντι στην ολοένα πιο αυταρχική συμπεριφορά του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός καλείται να «διαπραγματευθεί, όχι να απειλεί», διεμήνυσε στο Spiegel ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ. Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι σε περίπτωση που δεν καταργηθεί η υποχρέωση της βίζας εκ μέρους της ΕΕ έως τον προσεχή Ιούνιο, όπως έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τότε η Άγκυρα δεν θα διστάσει να ακυρώσει την εν λόγω συμφωνία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, προκειμένου να αξιολογείται αποτελεσματικότερα η πρόοδος της Τουρκίας μέχρι να δώσει η Κομισιόν την εισήγησή της στις 4 Μαΐου, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση τηλεδιάσκεψη ανάμεσα σε εκπροσώπους της Κομισιόν και εξειδικευμένους υπαλλήλους της τουρκικής κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση «η κατά 100% εκπλήρωση των κριτηρίων από την Τουρκία δεν είναι δυνατή, αυτό το γνωρίζουμε», δήλωσε στο Spiegel γερμανός υπάλληλος της Κομισιόν με γνώση των σχετικών διαπραγματεύσεων.

http://www.dw.com/el/

Η Γερμανία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων εντός της γεωγραφικής ζώνης εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν, πέραν από τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού των Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ. Η εφαρμογή της συμφωνίας Σένγκεν αναφέρεται στη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης ταξιδιωτών, χωρίς την υποχρέωση ελέγχου διαβατηρίων. Από την άλλη μεριά, τόσο η Γερμανία, όσο κι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν εισάγει την εφαρμογή προσωρινών ελέγχων στα σύνορα τους, προκειμένου να ελέγξουν ή να σταματήσουν τις ροές προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ κι άλλες περιοχές πολεμικών ή εμφύλιων συγκρούσεων, που ταξιδεύουν προς την Δυτική Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων. Η Γερμανία δέχτηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στο 2015. Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων παράνομων προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορά της, μειώθηκε κατακόρυφα μετά την επιβολή συνοριακών ελέγχων τόσο από την Αυστρία, όσο και από τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής των βαλκανικών χωρών που ακολουθούν, βορείως της Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα χωρών όπως, η ΠΓΔΜ που έχουν μηδενίσει την υποδοχή της ροής προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορά τους, με συνέπεια τη συσσώρευση τους στα σύνορα τους με την Ελλάδα.

"Ακόμη και στην περίπτωση που η ροή των προσφύγων και μεταναστών έχει μειωθεί στα εσωτερικά σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, μας ανησυχούν οι εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ," τόνισε σε δήλωσή του ο ντε Μεζιέρ. Έτσι, το Βερολίνο θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων πέραν της 12ης Μαΐου, ημερομηνία λήξης της νομικής βάσης, για τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το αίτημα αυτό, αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Σουηδίας. Η σχετική επιστολή με το επίσημο αίτημα των παραπάνω χωρών, αναμένεται ν' αποσταλεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της καθημερινού πρακτικού χειρισμού της οξείας προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η κίνηση των παραπάνω χωρών, εκτιμάται ότι αποτελεί πολιτικό προάγγελο της μη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, αναφορικά με την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για την υποδοχή και την παραμονή τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

http://www.thepressroom.gr/diethni/i-germania-tha-zitisei-tin-epektasi-ton-prosorinon

No comments :

Post a Comment