10/02/2016

DARPA: Squad X Core Technologies (SXCT)

Νέο ερευνητικό πρόγραμμα εξελίσσει η αμερικανική DARPA προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες των ομάδων μάχης των στρατιωτών και των πεζοναυτών στην αντίληψη της επιχειρησιακής κατάστασης στο άμεσο περιβάλλον τους. Το πρόγραμμα ονομάζεται Squad X Core Technologies (SXCT) και αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που θα ενσωματωθούν σε συστήματα με τα οποία οι ομάδες μάχης θα εκτείνουν τις δυνατότητες αντίληψης της κατάστασης και εμπλοκής. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα συστήματα θα προσφέρουν πολυποίκιλη απεικόνιση της τακτικής κατάστασης στο επιχειρησιακό περιβάλλον, με δεδομένα γεωδαισίας, με στοιχεία για τη φύση και τις δραστηριότητες των απειλών και την κατάσταση των φίλιων δυνάμεων. Η λήψη και προβολή των στοιχείων θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και με υψηλή ακρίβεια, ώστε να είναι εφικτή η χρήση όπλων ακριβείας με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Η έρευνα θα εστιαστεί σε τέσσερεις τομείς:
- Εμπλοκή Ακριβείας: Εμπλοκή ακριβείας στόχων σε απόσταση 1.000 μέτρων, με συμβατότητα με τα οπλικά συστήματα του Πεζικού και χωρίς να επιβάλλονται περιορισμοί στο βάρος ή τα επιχειρησιακά βάρη, κατά τρόπο που θα εμποδίζει ή περιορίζει την επιχειρησιακή αποτελεμσατικότητα. Στις νέες δυνατότητες περιλαμβάνονται διαχεόμενη σκόπευση πέραν του οπτικού ορίζοντα για καθοδηγούμενα όπλα.
- Μη-Κινητική Εμπλοκή: Παρεμπόδιση ή καταστροφή των εχθρικών κέντρων διοίκησης, των τηλεπικοινωνιών και χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων σε επίπεδο ρυθμού κίνησης αντίστοιχου με αυτόν της ομάδας μάχης.
- Αισθητήρες Ομάδας Μάχης: Εντοπισμός πιθανών απειλών σε αποστάσεις έως 1.000 μέτρα, ακολουθώντας το ρυθμό κίνησης της ομάδας μάχης. Σε αυτά τα συστήματα περιλαμβάνεται η δυνατότητα διάχυσης δεδομένων και ο αυτόνομος εντοπισμός απειλών.
- Αυτονομία Ομάδας Μάχης: Αύξηση των “γνώσεων” των μελών της ομάδας μάχης για την τοποθεσία των συναδέλφων τους, σε αποστάσεις ακόμα και κάτων των έξι μέτρων, σε περιβάλλοντα όπου δεν θα υπάρχει μετάδοση ή λήψη δεδομένων γεωδαισίας (GPS). Αυτό θα επιτυγχάνεται με την χρήση ενσωματωμένων – υπό διοίκηση αεροπορικών και χερσαίων συστημάτων. Σε αυτά τα συστήματα συμπεριλαμβάνονται όσα θα ενισχύουν τη συνεργασία ανθρώπων και μη επανδρωμένων μέσων.

Προσφάτως, η DARPA κατακύρωσε τα πρώτα συμβόλαια της 1ης Φάσης στις ακόλουθες εταιρείες:
Helios Remote Sensing Systems, Kitware, Leidos, Lockheed Martin Corporation, Raytheon Company, Scientific Systems Company Inc., Six3 Systems Inc., SoarTech, SRI International.

https://defense3.com/

No comments :

Post a Comment