13/01/2016

Νέες χρεοκοπίες, λόγω φθηνού πετρελαίου; - Οι τιμές πετρελαίου στριμώχνουν άγρια τη ρωσική ηγεσία

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί στο 12%-15% του κόστους σε πολλούς κλάδους, οδήγησε σε χαμηλότερο πληθωρισμό για τον μέσο δυτικό πολίτη και ενίσχυση των εταιρικών κερδών κατά τα τελευταία χρόνια. Αναδεικνύει, όμως, παράλληλα, νέους κινδύνους. Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν ενάμιση περίπου χρόνο από τη Ρωσία, χώρα με εξάρτηση περίπου 10% του ΑΕΠ από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (οι τιμές των δυο αυτών βρίσκονται σε αναλογία), που μπήκε πρόωρα σε ύφεση, και η οποία κατάφερε να ανακάμψει μετά σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της. Οι κίνδυνοι άρχισαν να ενισχύονται το περασμένο καλοκαίρι. Τα άσχημα νέα πέρασαν στην Βενεζουέλα και την Βραζιλία, χώρες με σημαντικά έσοδα σε πετρέλαιο, που μπήκαν σε ύφεση και προβλήματα το καλοκαίρι του 2015. Η κρίση όμως δεν περιορίστηκε εκεί. Η Σαουδική Αραβία, δεν είναι πλέον η χώρα που μάθαμε στις κωμωδίες του Κώστα Βουτσά, με σεΐχηδες να μοιράζουν χρυσά ρολόγια και εκατονταδόλαρα. Όχι μόνο δεν έχει ρευστό εν αφθονία, αλλά έφτασε στο σημείο να δανείζεται αυξανόμενα. Η χώρα πρόκειται να δανειστεί 5 δισ. άμεσα, ενώ το πρόγραμμά της δανεισμού μέσω ομολόγων αναμένεται να φτάσει τα 25-30 δισ. δολάρια, το οποίο είναι 1.000 δολάρια δανεισμός ανά πολίτη! Η χώρα αυτή που, όπως πολλοί τονίζουν, δεν διαθέτει δημοκρατία και χρηματοδότησε ακραίες οργανώσεις ώστε να αποσταθεροποιήσει χώρες με πιο δημοκρατική διάρθρωση, όπως Συρία και Ιράν, στράφηκε τώρα ακόμη και σε εκτέλεση θρησκευτικών ηγετών άλλων δογμάτων, για να στρέψει εκεί τα φώτα, από τα δικά της προβλήματα, κάτι που δείχνει πόσο δύσκολα τα πάει οικονομικά.

Χτες ανακοινώθηκε ότι επίσης η Νιγηρία, η σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής, και πέμπτη μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου στον κόσμο, βγαίνει πάλι στην αγορά ομολόγων, μετά δυόμισι χρόνια απουσίας. Η χώρα λόγω της πτώσης των τιμών πετρελαίου έφτασε να έχει έλλειμμα 11 δισ. δολάρια, αλλά αποφάσισε να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις κατά 20% ώστε να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Η χώρα σε πρώτη φάση αναμένεται να δανειστει 1,5 δις δολάρια και έπεται συνέχεια. Αλήθεια όμως είναι ότι η αύξηση του δανεισμού μέσω ομολογιακών δανείων δεν θα είναι χωρίς... κόστος! Ενδεικτικά μιλώντας, παρότι η Νιγηρία, για παράδειγμα, μπορεί άνετα να δανειστεί σε βάση 10ετίας, όπου τα επιτόκια φαίνονται να είναι κάτω του 7%, τα επιτόκια δανεισμού στο πενταετές ομόλογο της Νιγηρίας βρίσκονται σε επίπεδα 8,5%, αντί 5,5% που ήταν όταν το προηγούμενο 5ετές εκδόθηκε. Το κόστος δανεισμού, μάλιστα, έχει εκτοξευτεί σε διψήφια επίπεδα για περιφερειακές χώρες, καθώς οι χώρες αυτές «στριμώχνονται» στην ουρά πλέον για να εκδώσουν ομόλογα, αλλά οι διεθνείς μακροοικονομικοί κίνδυνοι, που είναι πλέον εμφανείς από την κρίση σε Βραζιλία και Κίνα, αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που είναι η επερχόμενη παγκόσμια ύφεση, αλλά και την πίεση που ασκείται σε επιτόκια περιφερειακών χωρών, από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων. Αυτή, όμως, ακριβώς, η πίεση οδηγεί σε σημαντικά αδιέξοδα και χρεοκοπίες. Παρότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου επιταχύνθηκε από υπερπαραγωγή και έναν εξαιρετικά θερμό χειμώνα, χαμηλή δηλαδή κατανάλωση για θέρμανση, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης της βιομηχανικής δραστηριότητας σε σειρά χωρών όπως της Κίνας. Τα προβλήματα χωρών - παραγωγών πετρελαίου, όπως της Νιγηρίας, σύντομα αναμένεται να διαχυθούν σε γειτονικές χώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο από πλευράς νομισματικής αποσταθεροποίησης και χρεοκοπίας τραπεζικών συστημάτων, αλλά και γεωπολιτικών κινδύνων, ένα εκρηκτικό μείγμα που κάθε άλλο παρά καλό είναι για τις αγορές εμπορευμάτων, ομολόγων, αλλά και μετοχών. Παρότι, επομένως ακόμη οι αγορές μετοχών δεν δείχνουν ευτυχώς σημάδια αντιστροφής τάσης στις μεγάλες αγορές, ο Φεβρουάριος, μήνας ιστορικά σημαντικών αναταραχών στις αγορές, αντί μήνας συνέχισης του ράλι μετοχών, ίσως αποδειχτεί μήνας όπου θα «δοκιμαστούν» οι αντοχές της παγκόσμιας αγοράς σε κρίσεις.

Κωνσταντίνος Βέργος (Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία)

Η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει την πώληση κρατικών τραπεζικών συμμετοχών, καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνεχίζει να πλήττει τον προϋπολογισμό της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, Alexei Ulyukayev. Μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ Gaidar στη Μόσχα, ο υπουργός ανέφερε πως πρέπει να εξεταστεί η ιδέα της μείωσης των συμμετοχών της ρωσικής κυβέρνησης στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, τη Sberbank και τη VTB, σύμφωνα με το cnbc. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου να διατηρηθούν για παρατεταμένη περίοδο, ίσως και «για δεκαετίες». Σημειώνεται πως η ρωσική κυβέρνηση έχει στην ιδιοκτησία της το 60,9% της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της VTB, ενώ κατέχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Sberbank. Η χώρα, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στην παραγωγή πετρελαίου, εισήλθε σε τροχιά ύφεσης το 2015 εν μέσω της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών και των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Σε επικοινωνία με το cnbc, η Sberbank αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ωστόσο παρέπεμψε στη συνέντευξη του διευθύνοντος συμβούλου το Νοέμβριο στη Handelsblatt, στην οποία είχε κάνει λόγο για μια σιωπηλή έγκριση ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης το οποίο θα «βελτίωνε σημαντικά την κατάσταση». Η VTB ανέφερε πως θα βγάλει ανακοίνωση σχετικά με το θέμα. Μιλώντας, στο ίδιο φόρουμ, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, προειδοποίησε πως η τιμή του πετρελαίου θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα. Ανέφερε πως το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε περίπου στο 2,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2015, ενώ ο προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί λόγω της χαμηλής τιμής του πετρελαίου. Ο προϋπολογισμός ήταν ισοσκελισμένος στην τιμή των 82 δολαρίων το βαρέλι, πολύ μακριά από τα σημερινά επίπεδα που κινούνται στα 30 δολάρια. Ως αποτέλεσμα, ο Siluanov είπε πως θα προτείνει περικοπή της τάξης του 10% στις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την ομιλία και επικαλείται το cnbc, ο Ρώσος υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα αντλήσει χρήματα μέσω της ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας. Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν είναι η μοναδική χώρα που προσπαθεί να βρει τρόπους να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην τιμή του πετρελαίου. Έξι χώρες παραγωγής πετρελαίου του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) σχεδιάζουν τη θέσπιση φόρου πωλήσεων για πρώτη φορά. Εχθές υπήρξαν δημοσιεύματα για έκτακτη συνεδρίαση των μελών του OPEC, καθώς κάποια μέλη ζητούν αλλαγή στρατηγικής. Ωστόσο, τα ΗΑΕ, μέλος του OPEC, έσπευσαν να διαψεύσουν τις φήμες, επισημαίνοντας πως δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο επίπεδο παραγωγής του Οργανισμού. Η κρίση του πετρελαίου εξαπλώνεται και σε εταιρικό επίπεδο, με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να ανακοινώνουν περικοπές σε έργα διύλισης και σε εργατικό δυναμικό. Η BP ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης ύψους 2,5 τρισ. δολαρίων.

D. Medvedev: Να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο οικονομικό σενάριο. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για το χειρότερο οικονομικό σενάριο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση είναι προς το παρόν διαχειρίσιμη. Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα, ο D. Medvedev είπε ότι τα υψηλά επιτόκια είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί εάν συνεχίσουν να υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου.

http://www.liberal.gr/

ΣΧΕΤΙΚΟ: Ο πετρελαϊκός πόλεμος σε εξέλιξη: Οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:
http://isxys.blogspot.com/2016/01/blog-post_45.html
http://isxys.blogspot.com/2016/01/blog-post_30.html

No comments :

Post a Comment