07/01/2016

Τουρκία: Νέο πλαίσιο συνεργασίας με την Σ. Αραβία

Στόχος εξαγωγών των αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας αποτελεί η Σαουδική Αραβία. Οι ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Ριάντ, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά της χώρας, Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ αλ Σαούντ. Ο νέος βασιλιάς έχει δώσει νέα ώθηση στις σαουδαραβο-τουρκικές σχέσεις, καθώς το Ριάντ επιθυμεί να ενισχύσει τις σχέσεις του (εξωτερική εξισορρόπηση) με άλλες σουνιτικές χώρες, ως αποτροπή στο Ιράν. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τουρκία έγινε μέλος της Ισλαμικής στρατιωτικής συμμαχίας που αναπτύσσει η Σαουδική Αραβία. Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν η κατάσταση στην Συρία, τα ενεργειακά ζητήματα, καθώς και οι διμερείς τους σχέσεις. Παρόντες από σαουδαραβικής πλευράς ήταν ο αντιβασιλέας, ο αναπληρωτής αντιβασιλέας, οι υπουργοί οικονομικών, εξωτερικών και πληροφοριών, και άλλοι αξιωματούχοι. Αντιστοίχως, από τουρκικής πλευράς παρόντες ήταν οι ομόλογοι των προαναφερθέντων. Στις δηλώσεις του ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να επιτεθεί φραστικά στην Ρωσία, λέγοντας ότι υποστηρίζει ένα καθεστώς που σκότωσε 400.000 αθώους ανθρώπους, με συμβατικά και χημικά όπλα. Επιπλέον, επιτέθηκε σε όσους στηρίζουν τους Κούρδους… χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως ρίψη λαδιού στη φωτιά. Αν και οι Κούρδοι θεωρούνται βασικός σύμμαχος στο Ιράκ και στην Συρία, έναντι του Ισλαμικού Κράτους, οι Σαουδάραβες δεν τους προσκάλεσαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της συρίας. Στην κοινή δήλωση Τύπου αναφέρθηκε ότι, αποφασίστηκε να εντείνουν τη διμερή συνεργασία, να συστήσουν Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και να αυξήσουν τις συναλλαγές στους τομείς του εμπορίου και της αμυντικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά τους οι τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες θέλουν να επωφεληθούν του γεγονότος προκειμένου να πετύχουν την εξαγωγή διαφόρων οπλικών συστημάτων, τα οποία η Σαουδαραβικές Ένοπλες Δυνάμεις επιθυμούν να αποκτήσουν στο σύντομο μέλλον. Ειδικότερα, οι τελευταίες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν, μεταξύ άλλων, τεθωρακισμένα οχήματα και μη επανδρωμένα αεροχήματα, με τις FNSS και TAI να δείχνουν το σχετικό ενδιαφέρον. Ο αποκεφαλισμός του σιίτη κληρικού, και η πολύ μεγάλη ένταση που προκάλεσε, παρουσιάζει ενδείξεις έλλειψης ορθολογισμού από τη σαουδαραβική μοναρχία και τους ακολούθους της στην περιοχή. Η τελευταία θεωρεί ότι η πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέσα από τη γενικότερη θετική πορεία επαφών μεταξύ του Ιράν και της Δύσης, της πορείας προς επίλυση του συριακού εμφυλίου, ο οποίος οδήγησε στην ενίσχυση του Ιράν και στην παρουσία της Ρωσίας, είναι αρνητική εις βάρος της. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι η υλοποίηση της προ μηνών απόφασης για θανάτωση του σιίτη κληρικού Νιμρ Μπάκιρ αλ Νιμρ, είναι μια προσπάθεια προβολής ισχύος και ταυτόχρονα μια κίνηση να ταράξει τα νερά, ώστε να προκαλέσει το Ιράν για να το οδηγήσει σε περιχάραξη, σε στήριξη των αντιδράσεων των σιιτικών πληθυσμών στις αραβικές χώρες ώστε να καταστεί κίνδυνος για τη Δύση, να δώσει την ευκαιρία στις αραβικές μοναρχίες να ξεκαθαρίσουν το “στάτους” των σιιτών που διαβιούν εντός της επικράτειάς τους και φυσικά να στείλει μηνύματα ισχύος για το μέλλον.

Αντίστοιχης λογικής ήταν και η απόφαση της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος επάνω από την Συρία. Ως πράξη δε θα την συνδέαμε άμεσα με αυτήν της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο προκαθορισμένων κινήσεων. Εντούτοις, είναι στην ίδια λογική και για τους ίδιους λόγους, δείχνοντας ότι το Ριάντ και η Άγκυρα, μαζί με τις υπόλοιπες μοναρχίες, δημιουργούν μια ομάδα κρατών με κοινές θέσεις και κοινές δράσεις, τόσο στον οικονομικό όσο και στον τομέα της ασφάλειας. Η Σαουδική Αραβία αφήνει σοβαρές ενδείξεις για έλλειψη πολιτικού ορθολογισμού, αδυνατώντας να αναγάγει τον ανταγωνισμό με το Ιράν σε πιο ήπιες μορφές. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποδεικνύει ότι η χώρα, όπως και τα γειτονικά βασίλεια, είναι “γυμνά” από οικονομικής άποψης. Παρά τη μεγάλη εισροή σκληρού συναλλάγματος επί δεκαετίες, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν σοβαρές βάσεις πολιτικής και οικονομικής κοινωνίας. Η Τουρκία από τη δική της θέση δείχνει ότι δύσκολα θα αλλάξει προσανατολισμό. Η συνέχιση της πολιτικής της στο θέμα της Συρίας και του Ιράν, είναι αντίθετη με την στρατηγική των ΗΠΑ και της Δύσης. Οι πρόσφατες προσπάθειές της να αναπτύξει εκ νέου τα ερείσματά της με την Δύση, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι μάλλον “στάχτη στα μάτια” ή μια ακόμα προσπάθεια πολύ λεπτής ισορροπίας, αντίστοιχη με αυτήν που παρουσίαζε το δόγμα Νταβούτογλου. Αν συνεχίσει να τηρεί πλήρως τη συγκεκριμένη στάση, παίρνοντας θέση στη σύγκρουση σιιτών και σουνιτών, θα βρεθεί απομονωμένη και πολύ πιθανό με πολιτικές απώλειες σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η επόμενη μέρα στην Συρία, το κουρδικό και η ανάδυση του Ιράν. Τέτοια κενά ισχύος πάντα καλύπτονται από άλλους ενδιαφερόμενους και θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι η ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ που έχει ικανότητα ανάγνωσης των διεθνών σχέσεων, θα κινηθεί για να καταστήσει τη χώρα ουσιαστικό εταίρο στις αλλαγές που θα επέλθουν σύντομα.

http://defense3.com/

No comments :

Post a Comment