20/10/2015

Trident Juncture: Ξεκίνησε η μεγαλύτερη από το 2002 ΝΑΤΟΙΚΗ άσκηση.

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΩΝ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ" ΚΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΑΠΕΦΕΥΧΘΗ ΑΛΛΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΕΑΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΝΤΟΝΕΣ ΕΣΤΩ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. ΚΟΙΝΩΣ ΟΥΔΕΙΣ ΗΣΧΟΛΗΘΕΙ. ΠΕΡΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΟΛΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΜΑΣ ΓΙ'ΑΥΤΗΝ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 5/10 ΕΔΩ: http://isxys.blogspot.com/2015/10/trident-juncture-2015-13.html

Ξεκίνησαν χθες συνδυασμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας σε χώρες της νότιας Ευρώπης, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, οι οποίες περιγράφονται ως η μαζικότερη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ από το 2002. Η κωδική ονομασία της άσκησης είναι «Trident Juncture» και περιλαμβάνουν χερσαίο, θαλάσσιο και αεροπορικό σκέλος. Οι ασκήσεις αυτές είναι απολύτως επίκαιρες με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Βόρεια Αφρική, αν και επισήμως δεν υπάρχει σύνδεση, καθώς η διαδικασία επιχειρησιακού σχεδιασμού πηγαίνει αρκετούς μήνες προ της ρωσικής παρέμβασης στη Συρία, που ανέτρεψε ριζικά τα δεδομένα. Το σενάριο της άσκησης επικεντρώνεται στην εμφάνιση πολλαπλών απειλών στα σύνορα κρατών-μελών, ενώ ο «εχθρός» του σεναρίου, είναι η υποτιθέμενη χώρα της Βόρειας Αφρικής «Soroton», όπου η αστάθεια προκαλεί την κινητοποίηση του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού.

Η άσκηση θα διαρκέσει συνολικά πέντε εβδομάδες και σε αυτές θα συμμετάσχουν 36.000 άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων και δυνάμεις από συμμαχικές χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Φινλανδία, η ΠΓΔΜ, η Σουηδία και η Ουκρανία κάτι που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία και ειδικό συμβολισμό, αλλά και η Αφρικανική Ένωση. Θα εμπλακούν 230 μονάδες, 140 αεροσκάφη διαφόρων τύπων και περισσότερα από 60 πολεμικά πλοία των συμμετεχουσών χωρών.

Στην άσκηση έχει προσκληθεί ως παρατηρητής και η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να μη δοθεί η εντύπωση ότι ο εχθρός είναι άλλος από αυτόν που προβλέπει ξεκάθαρα το σενάριο, αν και ο στρατιωτικός συμβολισμός στην παρούσα συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.Η Ρωσία πραγματοποίησε δικές της ασκήσεις νωρίτερα εντός του έτους, με την εμπλοκή 45.000 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και μεγάλο αριθμό στρατιωτικών μέσων, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε και ναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

http://www.defence-point.gr/news/?p=139480

4 comments :

  1. και πως τα λες εσυ, αλλοι, τι αλλαζει ?

    ReplyDelete
  2. ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ, ΠΛΗΝ ΕΝΟΣ. ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΑΣ, ΑΛΛΟΘΙ ..."ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ", "ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ" κ.λ.π

    Η ΑΣΚΗΣΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΩ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑΤΟΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ, (ΠΛΗΝ ΚΡΗΤΗΣ) ΣΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΦΑΣΗ-ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΔΩ ΕΑΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΙΟ ΜΟΝΙΜΗ, ΑΥΤΗ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ. ΕΑΝ ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ, ΕΑΝ ΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΕΙ, Η ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΡΑΘΥΡΟ) ΔΙΑΦΥΓΗΣ ή ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ. ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ) ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ.

    ReplyDelete
  3. Ο ..."τροχός" γυρίζει πάλι , οι παγκοσμιες ισορροπίες εχουν αλλαξει και αλλάζουν. Όλοι όσοι ειναι λίγο ευαίσθητοι το καταλαβαίνουν ακόμη και χωρίς τις πραγματιστικες ενδείξεις και συμβάντα που γράφει το ισχύς. Το μόνο παρήγορο ειναι οτι ακόμη δεν εχει οριστικοποιηθει το πραγμα αλλα χρειαζεται προσπαθεια απο μας η οποια τωρα δεν υπαρχει.

    Τα σεβη μου, για καποιους που δεν ειναι "ευαισθητοι" (ή ειστε) μια χαρα "πιανετε" τα συμβαινοντα.

    ReplyDelete
  4. ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ, ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ, (ΚΟΙΝΗ ΔΛΔ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΑΥΤΗ, ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ "ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ" ΠΟΥ ΚΑΘΕΙΣ ΕΞ ΗΜΩΝ (ΚΑΙ ΥΜΩΝ) ΔΙΑΘΕΤΕΙ ή ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ.

    ReplyDelete