27/10/2015

Κάτι δεν πάει καλά με τους τζιχαντιστές στη Μόσχα & τη FSB

Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB ανέφερε ότι συνελήφθησαν δύο άτομα τα οποία ομολόγησαν ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε μέσα συγκοινωνίας. Επίσης ομολόγησαν ότι είναι μέλη του ΙΚ. Οι συλληφθέντες ομολόγησαν πως σχεδίαζαν επίθεση είτε στο μετρό της Μόσχας, είτε στο αεροδρόμιο. Αργότερα έγινε γνωστό ότι οι αρχές συνέλαβαν άλλα 15 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων καταγόμενα από χώρες της κεντρικής Ασίας. Το πρακτορείο Interfax μετέδωσε όμως αργότερα, πως τρεις από τους συλληφθέντες ήταν Σύροι. Οι ρωσικές αρχές ανακάλυψαν επίσης εκρηκτικό μηχανισμό παρόμοιο με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στην πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα, στις 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο το όλο ρωσικό αφήγημα αφήνει κενά...

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένας συνταγματάρχης της GRU, της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, τσετσενικής καταγωγής, με το όνομα Σαΐντ, ενοικίασε, τον Φεβρουάριο, διαμέρισμα στη Μόσχα μαζί με την σύζυγό του και τη μικρή του κόρη. Ο Σαΐντ πήγε, τον Σεπτέμβριο, για διακοπές στην Τουρκία και άφησε τα κλειδιά του διαμερίσματος στον ανεψιό του Μουσά. Έτσι ένα διαμέρισμα που νοικιάστηκε από συνταγματάρχη της GRU, αλλά, σύμφωνα με τις αρχές, μετατράπηκε από τον Μουσά σε εργαστήριο κατασκευής βομβών, μαζί με τους συνεργάτες του, τρεις εκ των οποίων από την δημοκρατία του Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια. Δεν είναι σαφές πως κατορθώθηκε ένα διαμέρισμα να αποτελέσει κατοικία 10-15 ατόμων για τις δύο-τρεις εβδομάδες που έλειψε ο Σαΐντ. Μετά τη σύλληψη των ατόμων η σύζυγος του συνταγματάρχη τηλεφώνησε στην αστυνομία. Περιέργως οι ρωσικές αρχές δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για τον συνταγματάρχη και την οικογένειά του. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, ο 59χρονος Αντρέι Ρ, είναι επίσης στρατιωτικός, του 190ου Οικονομικού Τμήματος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Μια άλλη, ..."διασκεδαστική" λεπτομέρεια, αφορά το πώς η «συνωμοσία» αποκαλύφθηκε. Μια γυναίκα που κατοικούσε στο ίδιο κτήριο κατήγγειλε τους γείτονές τους όταν τους άκουσε να λένε τη λέξη πυροκροτητής, μιλώντας σε μια γλώσσα που δεν μπορούσε να κατανοήσει, στις σκάλες του κτιρίου! Οι ανακριτές υπέθεσαν πως η λέξη πυροκροτητής δεν υπάρχει στα τσετσενικά ή στα αραβικά. Τα ονόματα των Τσετσένων υπόπτων, επίσης, Μοχάμετ Μεζιντόφ, Ελμάν Ασάεφ και Ασλάν Μπαϊσουλτάνοφ, προκαλούν ερωτήματα. Το όνομα του Μπαϊσουλτάνοφ είχε αναφερθεί σε επιχείρηση κατά Τσετσένων ανταρτών στο Γκρόζνι, τρεις μέρες πριν την σύλληψή του στη Μόσχα. Τότε είχε αναφερθεί ως ένας εκ των νεκρών της εκεί επιχείρησης. Ωστόσο, το όνομά του επανεμφανίστηκε. Οι ανακριτές ανέφεραν, όμως, ότι στις 3 Οκτωβρίου ο Μπαϊσουλτάνοφ είχε λάβει διαταγές να εκτελέσει βομβιστική επίθεση στη Μόσχα. Κάποιος Σαμίλ Τσεργκίζοφ φέρεται ως το άτομο που παρέδωσε στον Μπαϊσουλτάνοφ πυροκροτητές και άλλο υλικό για την κατασκευή βομβών. Μαζί με τον Ασάεφ, ο Μπαϊσουλτάνοφ έφερε τα εκρηκτικά στη Μόσχα με το τρένο και τα αποθήκευσαν στο ανωτέρω διαμέρισμα.

Οι λεπτομέρειες αυτές υποχρέωσαν τον Τσετσένο ηγέτη, άνθρωπο του Πούτιν, Καντίροφ, να δηλώσει ότι Τσετσένοι πράκτορες βοήθησαν στην αποτροπή της επίθεσης στη Μόσχα, ανακαλύπτοντας το διαβατήριο του Μπαϊσουλτάνοφ στο Γκρόζνι, εκεί που οι αρχές σκότωσαν τον Τσεργκίζοφ. Ορισμένες πηγές αναφέρουν πως εγκέφαλος της επίθεσης ήταν ο Ελμπρούς Μπιτίροφ, από την Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια. Ελάχιστα είναι γνωστά όμως για αυτόν. Τρεις ημέρες μετά την απειλούμενη επίθεση στη Μόσχα, οι αρχές δεν είχαν ακόμα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των Σύρων ή των Κεντροασιατών που θα συμμετείχαν στην επίθεση. Οι δημοσιογράφοι επίσης εξεπλάγησαν όταν είδαν μόλις 10 άνδρες της FSB να συνοδεύουν τους τρεις Τσετσένους υπόπτους στη φυλακή του Λεφόρτοβο, χωρίς καν να χρησιμοποιούν ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ιδιαίτερα επικίνδυνων υπόπτων. Πολλοί δημοσιογράφοι ανέφεραν πως και στο δικαστήριο η επιτήρηση των κατηγορουμένων ήταν χαλαρή και οποιοσδήποτε το επιθυμούσε μπορούσε να εισέλθει στην αίθουσα, κάτι εντελώς ασυνήθιστο για ρωσικό δικαστήριο. Στο δε δικαστήριο τρεις εκ των υπόπτων άρχισαν να απολογούνται, υποχρεώνοντας τον δικαστή να τους διακόψει, αναφέροντάς τους ότι αυτός απλώς εξέταζε αν έπρεπε να προφυλακιστούν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

The Jamestown Foundation
http://www.defence-point.gr/news/?p=140008

No comments :

Post a Comment