27/10/2015

Το ’40 στα σημερινά σχολικά βιβλία: Δειλία, Ηττοπάθεια και Διασυρμός του Έπους!

Στην Γ’ Δημοτικού, στο α’ τεύχος του βιβλίου Γλώσσας, σελ.79, το αφιέρωμα στο Έπος του ’40, περιορίζεται στη εξής αναφορά:
«Από το ημερολόγιο της Ροζίνας, μιάς δεκάχρονης εβραιοπούλας από τη Θεσσαλονίκη. Οκτώβριος 1940: Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940 δεν πήγαμε σχολείο. Είχε κηρυχτεί ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Αναστατωμένα ήμασταν εμείς τα παιδιά. Οι Ιταλοί βομβάρδισαν τη Θεσσαλονίκη. Στο μαγαζί του πατέρα μου γίνηκαν πολλές καταστροφές».

Και τέλος! Τίποτε άλλο! Αυτό μαθαίνουν χιλιάδες Ελληνόπουλα για το Σαράντα! Αναστάτωση (όπως λέμε «συνωστισμός») και καταστροφή ενός εβραϊκού μαγαζιού! Σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Πάτρα, σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι και παιδιά από ιταλικά βομβαρδιστικά. Έγραψαν γι’ αυτό οι εφημερίδες της εποχής. Γιατί δεν συμπεριέλαβαν ένα τέτοιο συμβάν;

Το επόμενο όμως αφιέρωμα της Ε’ Δημοτικού είναι εξοργιστικότατο! Στην σελίδα 44 του α’ τεύχους του βιβλίου Γλώσσας-δηλητηρίασης των παιδιών και μαγαρίσματος της μνήμης περιέχεται κείμενο με τίτλο:«Η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο!» Και υπότιτλο: «Κι εμείς πήγαμε στο υπόγειο». Και αφού κρύφτηκαν στο υπόγειο, διαμείβονται οι εξής άθλιοι διάλογοι:
«Μετά γύρισε (ο μπαμπάς) στη μανά και της είπε πώς θα τρέξει στην τράπεζα να σηκώσει λεφτά. «Δεν έχουμε δραχμή», είπε κι έφυγε τρέχοντας στη σκάλα…». Όταν ο προκομμένος ο μπαμπάς γύρισε από την τράπεζα απογοητευμένος, γιατί η τράπεζα ήταν κλειστή και δεν μπόρεσε «να σηκώσει λεφτά», πήγαν σ’ ένα υπόγειο, «στης κυρίας Γιαννοπούλου, γιατί το σπίτι της έχει υπόγειο και το λιακωτό της είναι τσιμεντένιο και δεν μπορούν να το τρυπήσουν οι μπόμπες». Και ο μπαμπάς –πρότυπο ήρωα- πήρε στην αγκαλιά του τον αφηγητή, παιδί μικρό και του είπε: «-Άκη, από σήμερα θα γίνεις άντρας». Και ο Άκης, εμπνεόμενος από την «γενναιότητα» του πατέρα του, απάντησε: «Εγώ τότε φοβήθηκα πάρα πολύ, γιατί δεν ήθελα να γίνω σήμερα άντρας…».
Βεβαίως, γιατί οι άντρες στρατεύονται και πολεμούν! Ενώ όσοι δεν θέλουν να γίνουν άντρες, παίρνουν το Ι5 (γιώτα πέντε) χαρτί απόλυσης και σπεύδουν στα υπόγεια και άσε τα κορόιδα να κατασκοτώνονται για την τιμή της πατρίδας!

Τι κείμενο είναι αυτό; Ποιο μήνυμα περνά;
Πριν σχολιάσω να τονίσω το εξής: Όλοι οι ειδικοί επιστήμονες που ασχολούνται με την γλώσσα και την διδακτική της, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν αθώα παραμυθάκια και ότι κάθε γλωσσικό κείμενο, ακόμα και ένα πρόβλημα μαθηματικών, προάγει συγκεκριμένες αξίες και στάσεις ζωής, πρότυπα δηλαδή. Τι «προάγει» το προαναφερόμενο σκουπίδι; Την δειλία, την ηττοπάθεια, την αφιλοπατρία, το ψεύδος! Γνωρίζουμε από τα «επίκαιρα» της εποχής ότι την ημέρα που κηρύχθηκε ο πόλεμος και η γενική επιστράτευση ο λαός ξεχύθηκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας! Έξαρση, ενθουσιασμός, φιλοπατρία, πίστη για το δίκαιο του αγώνα, θάρρος, ένα πραγματικό γλέντι του λαού, που είχε απηυδήσει από τις προκλήσεις του ιταμού και ολιγόνου Μουσολίνι! Και οι μπαμπάδες δεν κρύβονταν σαν λαγοί στα υπόγεια ούτε έτρεχαν στις τράπεζες! Αυτά τα σκέφτονται οι Γραικύλοι της σήμερον που γράφουν τα βιβλία! Να γλιτώσουν τις καταθέσεις τους και τα παλιοτόμαρά τους και η πατρίδα ας χαθεί! Εκείνοι οι μπαμπάδες, οι παππούδες μας, ντύνονταν στα χακί, και πήγαιναν, «με το χαμόγελο στα χείλη», μπροστά, στα μαρμαρένια αλώνια του Γένους!

Το εξευτελιστικό για την ιστορία μας κείμενο για το «υπόγειο» χάσκει εδώ και 10 περίπου χρόνια στα βιβλία-πανέρια με οχιές. Κάποιες αντιδράσεις υπάρχουν, όμως οι αόρατος αυθέντες του τόπου, που κυκλοφορούν σε διάφορες «Στοές» δεν συγκινούνται. Μας προκαλούν, ένα ολόκληρο λαό, που ήπιε προφανώς το «τρελλό νερό» (Κόντογλου) της αφασίας και της απάθειας, γι’ αυτό και συνεχίζεται το μάθημα γενιτσαρισμού. Οι αυριανοί «πορκουάδες» ετοιμάζονται… Καλά το γράφει ο ποιητής: «Με ζήλο στα σκολειά της προδοσίας του σάπιου αιώνα σέπεται η γενιά!». (Κ.Βάρναλης, «Αιδώς, Αργείοι!»)

Σημειωτέον ότι στο ίδιο βιβλίο το αφιέρωμα για το «Πολυτεχνείο» καλύπτει επτά (7) σελίδες! Το αφιέρωμα στο ’40, πέντε (5)! Το να δίνεται στην 17η Νοεμβρίου 1973 ο χαρακτήρας μιας εθνικής επετείου και μάλιστα ισάξιας και ανώτερης-κρίνοντας από τον αριθμό των σελίδων-είναι από τα «πρωτότυπα» ευρήματα της νέας, νεοταξικής ιδεολογίας που διαπερνά τα βιβλία και προβληματικό από κάθε άποψη, που δεν έχει καμμία θέση σε σχολικό βιβλίο! Κι αν δεν κάνω λάθος, τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου», τύπου Δαμανάκη, Λαλιώτη και χιλιάδων άλλων «αντιστασιακών», ακόμη την χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός…

Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος – Κιλκίς

ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΝΑΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΟΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΗΓΗΣΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΕΔΩ: http://kerberos-hellas.blogspot.gr/2015/10/40.html

1 comment :

  1. Υπενθυμίζοντας, ένα μικρό δείγμα:
    http://isxys.blogspot.com/2011/10/blog-post_05.html
    http://isxys.blogspot.com/2011/10/15_21.html
    Από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ...τώρα έχουμε μπολσεβικισμό και επίσημα,ως πολίτευμα !
    Ο βιασμός των παιδικών μυαλών από τους εκπροσώπους της μισητής ιδεολογίας συνεχίζεται σφοδρότερος !...Οι γονείς τι κάνουν;... ασχολούνται με τον...ΕΝΦΙΑ!
    Οι ''εκπαιδευτικοί'',στην πλειοψηφία τους μπολσεβίκοι ή πλανημένοι συνοδοιπόροι ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΣΗΤΗ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ !...έχουν βλέπεις το ''καρπούζι'' και είναι τώρα ''στα πράγματα'' !
    ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΚΑΤΑΥΠΑΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ Μ@λ@κ@!...δουλεύουν έτσι δεκαετίες τώρα !
    Πότε θα καταλάβουμε επιτέλους ότι την βρωμοδουλειά τους,την μετάδοση της βρωμερής τους ιδεολογίας,την ''πλύση παιδικού εγκεφάλου'',ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ οι μπολσεβίκοι την κάνουν στα παιδιά μας, σε αυτά τα ελεεινά ελλαδικά ''σχολεία'';
    6o Γυμνάσιο ΧΑΝΙΩΝ(;),Χαλκίδας(;),Χίου(;)Χαλανδρίου(;)κλπ...κάποιο από αυτά στην χθεσινή Εθνική Επέτειο επί 2 σχεδόν ώρες έδειχναν στα παιδιά αρνητικό βίντεο για την ''Χρυσή Αυγή'' !!!!...αυτός είναι ο ''νταλκάς'' των μπολσεβίκων !...οι χρυσές αυγές και τα...χρυσά μεσημέρια !...ακόμα και τα παιδάκια αηδίασαν !
    ΚΑΛΟ ''ΥΠΝΟ''...ΕΝΦΙΑΔΕΣ !!!

    ReplyDelete