03/09/2015

Νέα τυφέκια και για την Γερμανία

Στην προμήθεια νέων τυφεκίων, προς αντικατάσταση των προβληματικών H&K G36, προχώρησε η Γερμανία, ώστε να δώσει λύσει στις ανάγκες των μονάδων της που βρίσκονται σε ανάπτυξη στο εξωτερικό. Όπως έγινε γνωστό, ο Γερμανικός Στρατός θα παραλάβει 1.200 τυφέκια ΗΚ417, εκ των οποίων τα 600 θα παραδοθούν μέχρι τα μέσα του 2016. Όπως γίνεται κατανοητό, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του διαμετρήματος των 7,62×52 χλστ. Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό έαν ο συγκεκριμένος τύπος θα υιοθετηθεί πλήρως από όλες τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέσα στους επόμενους μήνες, πριν το τέλος του έτους.

Σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό προμήθειας νέου τυφεκίου θα πάει τελικώς η Γερμανία, προκειμένου να αντικαταστήσει το H&K G-36 που παρουσίασε σοβαρότατα προβλήματα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Όπως δήλωσε η Υπουργός Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, η απόφαση ελήφθη σε συμφωνία με την στρατιωτική ηγεσία, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση των 167.000 G-36 θα διεξαχθεί σε πανευρωπαϊκό. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, από πολλές απόψεις, αφού καταβαραθρώνει την αξιοπιστία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όπλων, της γνωστής Heckler & Koch, ενώ επιβεβαιώνει την τάση για τη δημουργία βιομηχανικών συνεργασιών στον τομέα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, ώστε να υπάρξουν οικονομίες κλίμακας. Σε επιστολή της προς την Επιτροπή Άμυνας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, η υπουργός ανέφερε ότι μέχρι την έναρξη των παραδόσεων των νέων τυφεκίων, τα G-36 θα χρησιμοποιούνται όπως κρίνεται απαραίτητο, έχοντας υποστεί βελτιώσεις.

Όπως είναι φυσικό, τα προβλήματα στα G-36 προκάλεσαν πολιτική αντιπαράθεση. Οι Πράσινοι επιτέθηκαν και πάλι στην κυβέρνηση ζητώντας να διερευνηθούν οι “ιδιαίτερες” σχέσεις μεταξύ στελεχών του Υπουργείου Άμυνας και της Heckler & Koch. “Μετά από έτη συγκάλυψης, οι επιπτώσεις γίνονται κατανοητές μετά την αποτυχία των G-36. Οι φιλικές… σχέσεις της αμυντικής βιομηχανίας και του Υπουργείου Άμυνας θα πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά η διεξαγωγή διαγωνισμών θα είναι ψευδολύση”, όπως δήλωσε η Εκπρόσωπος Τύπου των Πρασίνων, Ανιέσκα Μπρύγκερ.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον στην Γερμανία είναι τι θα γίνει με τα διαθέσιμα G-36. Όλες οι λύσεις φαίνεται να είναι πάνω στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών είναι η αποθήκευσή τους από τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι που φαίνεται τουλάχιστον αστείο, ή η πώλησή τους σε άλλες χώρες ή η δωρεά τους ανά τον κόσμο, όπως έγινε με την περίπτωση των Κούρδων μαχητών που παρέλαβαν 8.000 τέτοια τυφέκια.

http://defense3.com

1 comment :

  1. Anonymous3/9/15 18:14

    ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΑ HK417 ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ G36...ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΥΦΕΚΙΩΝ DMR ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΛΟ "ΤΥΦΕΚΙΟΦΟΡΟΥ-ΣΚΟΠΕΥΤΗ" ((Designated Marksman Rifle – DMR) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΟΣ ΤΥΦΕΚΙΟΥ ΕΦΟΔΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΤΥΦΕΚΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ...ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΕΓΓΕΝΗ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΥΠΩΝ ΜΑΧΗΤΩΝ...ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΦΕΚΙΟΦΟΡΟΥ..ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΩΝ ΤΥΦΕΚΙΩΝ.

    ΓΙΑ ΟΜΑΔΕΣ Π.Ζ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ...ΤΑ MG4 ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ G28 ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΓΙΑ DMR ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΟΜΑΔΑΣ ΤΦ.

    ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ

    ReplyDelete