01/08/2015

Κοινοπραξία Nexter–Krauss-Maffei Wegmann με πολλές συνέπειες

Η γαλλική Nexter και η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann θα πορεύονται μαζί από σήμερα και στο εξής καθώς χθες υπογράφηκε η συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας με ποσοστό 50% να ανήκει σε κάθε πλευρά. Και το όνομα αυτής… ΚΑΝΤ που σημαίνει KMW And Nexter Together, με έδρα το Άμστερνταμ. Η τελική συμφωνία αναμένεται να έρθει προς υπογραφή τον Ιανουάριου, καθώς αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ όπου η KMW διατηρεί θυγατρική. Το χθεσινό βήμα έγινε αφότου η Γαλλική Εθνοσυνέλευση έλαβε πριν από τρεις εβδομάδες την απόφαση να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της Nexter. Η κοινοπραξία αναμένεται να πετύχει εξοικονόμηση κονδυλίων που θα φτάνουν τα 60 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και στην επίτευξη περισσότερων εξαγωγών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα κερδίσουν χρήματα από την ενοποίηση του τομέα έρευνας και ανάπτυξης, των πωλήσεών τους και των γραμμών παραγωγής. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Γερμανία που έχει “αυστηρή” νομοθεσία στις εξαγωγές όπλων, θα μπορούσε να την παρακάμψει, αφού η Γαλλία ως πιο επιθετική στο μάρκετινγκ παγκοσμίως θα μπορεί να εμφανίζεται ως αυτή που κάνει την πώληση σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία ή η Ινδονησία για τις οποίες έχουν γίνει αρκετές συγκρούσεις στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Είναι ένα πολύ λεπτό σημείο το οποίο θα δούμε πως ακριβώς θα διαμορφωθεί στο τελικό σχήμα. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι αρμόδιος για τα θέματα αυτά είναι ο Υπουργός Οικονομικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ που έχει τηρήσει αυστηρή στάση στο που εξάγονται τα γερμανικά οπλικά συστήματα. Άλλωστε η πολιτική του ήταν αυτή που οδήγησε τη γερμανική αμυντική βιομηχανία στο να απωλέσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε πωλήσεις το 2014. Κατά τα λοιπά η κοινοπραξία θα απασχολεί 6.000 άτομα και αναμένεται να έχει ετήσιες πωλήσεις της τάξης των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που έχει ήδη εννέα δισεκατομμύρια σε παραγγελίες προς υλοποίηση.

Η απόφαση για τη δημιουργία κοινοπραξίας θέτει νέα δεδομένα στην ευρωπαϊκή και διεθνή αμυντική βιομηχανία, αφού δημιουργείται ένας κολοσσός που προσδοκά να ανταγωνιστεί πλέον τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του χώρου, όπως για παράδειγμα την BAE Systems και την General Dynamics. Είναι σίγουρο δε ότι θα οδηγήσει σε νέες συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνενώσεις πολλές άλλες εταιρείες του αμυντικού τομέα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κι εδώ η Ελλάδα φαίνεται ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τα δεδομένα, αφού συνεχίζει να διαθέτει διασπαρμένες, μικρές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών που ακόμα και για τα ευρωπαϊκά πρώτυπα είναι μικρού μεγέθους), με ορισμένες να βολεύονται και να επιτυγχάνουν να επιχειρούν χάρη σε πολύ στοχευμένες πωλήσεις. Το ελληνικό τοπίο είναι κατακερματισμένο για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους δεν θα αναλύσουμε επί του παρόντος, και η ελληνική βιομηχανία δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα, με εξαίρεση τα προγράμματα ναυπήγησης ή κατασκευής-συναρμολόγησης αρμάτων που ήταν το αποτέλεσμα κρατικής παραγγελίας. Αποτέλεσμα κακών πολιτικών και νοοτροπίας είναι το ότι σε εκθέσεις στο εξωτερικό δεν πρόκειται επί παραδείγματι να δει κανείς μια βελτιωμένη έκδοση του G-3 με κάποιο σύγχρονο σκοπευτικό ημέρας/νύχτας ή μια έκδοση του Hummer ή του Mercedes GD240/290 σε διαμόρφωση κέντρου ελέγχου και διοίκησης με τα ανάλογα ηλεκτρονικά και ηλεκτροπτικά συστήματα και ασυρμάτους ιδιωτικών εταιρειών. Η DSEi στο Λονδίνο πλησιάζει και το να δούμε ένα κοινό περίπτερο αν και θετικό δεν θα είναι αρκετό. Θα υπάρξει κάποια καλή έκπληξη;

http://defense3.com/

Περίπου ένα χρόνο μετά την αρχική εξαγγελία η συγχώνευση μεταξύ των δύο κύριων ομίλων σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής χερσαίων συστημάτων μάχης, του γαλλικού Nexter και του γερμανικού Krauss-Maffei Wegmann (KMW) αποκτά σάρκα και οστά με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, στο Παρίσι, στις 29 Ιουλίου 2015. Η συγχώνευση που θα υλοποιηθεί μέσω της σύστασης κοινής εταιρίας συμμετοχών θα δημιουργήσει ένα βιομηχανικό –τεχνολογικό όμιλο με ετήσιο κύκλο εργασιών 2 δις ευρώ, ανεκτέλεστο όγκο παραγγελιών εννέα δις ευρώ και περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη συγχώνευση αποτελεί σημαντικότατο βήμα στη διαδικασία ενοποίησης (consolidation) της αμυντικής βιομηχανίας σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο καθώς με ευρείες γκάμες προϊόντων και τεχνολογιών που θεωρούνται συμπληρωματικές οι δύο όμιλοι δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχοντας πρωταγωνιστική θέση. Όπως δήλωσαν οι επικεφαλείς των δύο ομίλων, η δημιουργία της νέας οντότητας δεν θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις ούτε αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση ή σε συλλογικές συμβάσεις που βρίσκονται σε ισχύ. Υπενθυμίζεται, ότι η Nexter S.A. αποτελεί ιδιοκτησία της κρατικής γαλλικής εταιρίας συμμετοχών GIAT Industries S.A. και ότι η KMW ανήκει ιδιοκτησιακά στην εδρεύουσα στο Kassel Wegmann GmbH & Co. Με τη διαδικασία που επιλέχθηκε οι εταιρίες που έχουν την ιδιοκτησία των δύο ομίλων θα συνεισφέρουν τις μετοχές τους σε μία νέα εταιρία συμμετοχών που θα εδρεύει στην Ολλανδία. Σε αντάλλαγμα θα λάβουν η καθεμία το 50% των μετοχών της νέας εταιρίας συμμετοχών η οποία θα καταστεί και ο μοναδικός μέτοχος των Nexter και KMW. Σε ότι αφορά τη διοίκηση της νέας εταιρίας συμμετοχών πρόθεση των δύο μερών είναι να αντανακλά την ισότιμη συμμετοχή των δύο μετόχων και μακροπρόθεσμη βιομηχανική προοπτική. Σε πρακτικό επίπεδο η διαδικασία θα πρέπει να λάβει νομικές και διαδικαστικές εγκρίσεις. Σημειώνεται, ότι με βάση το άρθρο 47 του γαλλικού νόμου για τη δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών» είναι δυνατή η ιδιωτικοποίηση της GIAT Industries S.A. και των θυγατρικών της. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό η συγχώνευση των δύο ομίλων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου οπότε και θα αρχίσει η λειτουργία τους υπό το νέο καθεστώς.

Σε πολιτικό επίπεδο η συγχώνευση αποτελεί βήμα σε πρακτικό επίπεδο για την περαιτέρω σύσφιξη του γαλλο-γερμανικού «άξονα» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα σε έναν βιομηχανικό τομέα που και οι δύο χώρες κατέβαλλαν μέχρι σήμερα σημαντικές προσπάθειες ώστε να διατηρήσουν την τεχνολογική και βιομηχανική – παραγωγική τους αυτονομία. Είναι επίσης αυτονόητο ότι η συγχώνευση θα προκαλέσει εξελίξεις και αναδιατάξεις και στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες, δηλαδή στους υποκατασκευαστές όλων των σταδίων. Ωστόσο, σε εμπορικό επίπεδο η συγχώνευση των Nexter και KMW θα επιφέρει σημαντικές αναδιατάξεις σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις σε τεχνολογικό, βιομηχανικό και παραγωγικό επίπεδο για την ανάπτυξη νέων χερσαίων οπλικών συστημάτων (όπως για παράδειγμα το νέο άρμα μάχης, δες την ανάρτηση με τίτλο «Πολιτική-βιομηχανική ανατροπή: Leopard 3 γαλλογερμανικό;» στον σύνδεσμο http://www.defence-point.gr/news/?p=129511) και άλλων συστημάτων κοινής ανάπτυξης. Εκ των πραγμάτων, οι εσωτερικές αγορές χερσαίων οπλικών συστημάτων Γαλλίας και Γερμανίας ενοποιούνται με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων συστημάτων και τις οικονομίες κλίμακας στην παραγωγή. Όπως είναι αυτονόητο συνέπειες θα υπάρχουν και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς οι δύο όμιλοι έχουν δραστηριότητα σε πολλές χώρες στον κόσμο.

http://www.defence-point.gr/news/?p=134083

No comments :

Post a Comment