31/08/2015

Αίγυπτος: Εντοπίστηκε γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στις ακτές της

Η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ‘ENI’ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η πληροφορία είναι από την ίδια την εταιρεία, στην ιστοσελίδα της, που σημειώνει ότι πρόκειται «για μια σούπερ γιγαντιαία ανακάλυψη». Το φυσικό αέριο εντοπίστηκε σε βάθος 1.450 μέτρων. Η αναζήτηση για κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου είχε υπογραφεί το 2014 με το αιγυπτιακό υπουργείου Πετρελαίου, μετά από σχετική προκήρυξη διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το πεδίο εκτιμάται σε περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να αποδώσει 30 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα «άπαχο» αέριο, το οποίο μετρείται σε περίπου 850 δις κυβικά μέτρα αερίου, όπως σημειώνεται. Το κοίτασμα βρίσκεται στο πεδίο Ζοχρ, που είναι το μεγαλύτερο πεδίο της Αιγύπτου στη Μεσόγειο και μπορεί να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Η ‘ENI’ θα επιταχύνει την εργασία και τις μελέτες. Το εύρημα είναι ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες. Ο εκτελεστικός διευθυντής Κλάουντο Ντεσκάλτσι, έχει μεταβεί στο Κάιρο για να ανακοινώσει επίσημα την ανακάλυψη στον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Ιμπραχίμ Μαχλάμπ.

The Hellenic Information Team

Τι σημαίνει η ανακάλυψη αυτή;
Καταρχάς για την Αίγυπτο, μεταφράζεται σε ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας για τα επόμενα 50 έτη. Ταυτόχρονα όμως ενισχύεται σημαντικά το συνολικό προς εξαγωγή απόθεμα φυσικού αερίου της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ βραχυπρόθεσμα σχεδιάζουν την εξαγωγή του αερίου τους, μέσω των έτοιμων υποδομών υγροποίησης που υπάρχουν στην Αίγυπτο. Πλέον τα μεγέθη αλλάζουν και το συνολικό προς εξαγωγή απόθεμα αυξάνεται και δυνητικά καθίσταται ικανό να καλύψει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση. Θυμίζουμε ότι η συζήτηση που είχε ανοίξει την τελευταία διετία στην Ε.Ε. ήταν το αέριο της Μεσογείου να αποτελέσει μία εναλλακτική για τη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής προμήθειας της Ε.Ε. Αν και το αέριο της Μεσογείου είχε περιληφθεί σε αυτές τις μεσοπρόθεσμες εναλλακτικές, ωστόσο τα προβλήματα στο Ισραήλ (με την περίφημη απαγόρευση και τα προβλήματα των εταιρειών με την αντιμονοπωλιακή αρχή, που όμως βαίνουν προς επίλυση) αλλά και η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα μεγέθη των κυπριακών αποθεμάτων, είχαν περιορίσει τις προσδοκίες.  Πιθανή "σύμπραξη" των τριών χωρών μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει μια σημαντική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας για την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων η προοπτική αυτή αναζωπυρώνει τις συζητήσεις ακόμη και για τον περίφημο υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου East Med, που είχε προτείνει η Ελλάδα.

Τέλος η ανακάλυψη του κοιτάσματος εύλογα προκαλεί νέο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή, έστω και εάν η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποθαρρυνθούν οι Έλληνες και διεθνείς επενδυτές. την εγχώρια αγορά έρευνας υδρογονανθράκων.  Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα, μεταξύ των οποίων και ο χημικός μηχανικός Ηλίας Κονοφάγος, γνωστός από την περίφημη μελέτη για τα αποθέματα νοτίως της Κρήτης, επιμένουν ότι ιδιαίτερα το οικόπεδο 14 δηλαδή το οικόπεδο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κρήτης εμφανίζει γεωλογικά ανάλογα με αξιόλογες πιθανότητες να ανακαλυφθεί σημαντικό δυναμικό φυσικού αερίου, μεγαλύτερο από το περίφημο κυπριακό κοίτασμα της Αφροδίτης.  Όλα αυτά βεβαίως δύσκολα μπορούν να επιβεβαιωθούν όσο το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει την αγορά των ερευνών για υδρογονάνθρακες με την αβελτηρία, την απροθυμία και τον ερασιτεχνισμό που επέδειξαν οι δύο προηγούμενοι υπουργοί, οι οποίοι κυριολεκτικά πήγαν πολύ πίσω τις προσπάθειες που επί χρόνια και με κόπο είχαν γίνει στον ευαίσθητο όσο και κρίσιμο για την ανάπτυξη τομέα.

http://www.capital.gr/story/3058056

No comments :

Post a Comment