13/07/2015

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενός Grexit: Ιαν Λέσερ εκτελεστικός διευθυντής του German Marshall Fund στην Ευρώπη και ο Ιαν Μπρέμερ πρόεδρος του Eurasia Group.

Ιαν Λέσερ: Δύσκολη η διεθνής θέση της χώρας
Χωρίς μια αξιόπιστη θέση στην Ευρώπη, η Αθήνα δεν θα μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντά της, από τα Βαλκάνια μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει στην «Κ» ο εκτελεστικός διευθυντής του German Marshall Fund στην Ευρώπη, Ιαν Λέσερ.

– Πώς θα επηρεάσει ένα Grexit τον ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια;
Πολύ απλά, μια Ελλάδα που θα βρίσκεται εκτός του ευρώ και ακόμη σημαντικότερο, που θα διολισθαίνει σε μια βαθιά οικονομική κρίση, δεν έχει καμία δυνατότητα να διαδραματίσει ενεργό και θετικό ρόλο στην περιοχή της. Εάν, επιπροσθέτως, αυτό σημαίνει και μια δίχως τέλος πολιτική αβεβαιότητα, ή ακόμη και αμφιβολίες για τη μελλοντική συμμετοχή στην Ε.Ε., η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο άσχημη. Χωρίς μια αξιόπιστη θέση στην Ευρώπη, η Αθήνα δεν θα έχει την πολιτική ενέργεια, τον στρατηγικό προσανατολισμό, και την αξιοπιστία, για να προωθήσει αποτελεσματικά τα συμφέροντά της, από τα Βαλκάνια μέχρι το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

– Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ;
Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι βασικοί παράγοντες στη γεωπολιτική διάσταση της ελληνικής κρίσης. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην περιοχή δεν έχουν τύχει της αναγκαίας προσοχής στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι μεγαλύτερη σημασία έχει δοθεί σε αυτούς από την Ουάσιγκτον. Εάν η Ελλάδα περιθωριοποιηθεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση, ακόμη και αν μόνος στόχος είναι να αποδυναμώσει τη συναίνεση για τις κυρώσεις της Ε.Ε. και την πολιτική του ΝΑΤΟ έναντι της Μόσχας.

– Η σταθερότητα στην Αν. Μεσόγειο; Η τρομοκρατική απειλή;
Εδώ η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Θα προσέθετα επίσης το πρόβλημα της μετανάστευσης και της ανθρώπινης ασφάλειας. Εχει σημασία το πώς η Ε.Ε. θα διαχειρισθεί αυτά τα προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Από το Λεβάντε μέχρι τη Λιβύη, η Αν. Μεσόγειος βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η οικονομική και πολιτική κρίση στην Ελλάδα αφαιρεί έναν δυνητικά σημαντικό εταίρο από την εξίσωση.

– Θα επηρεασθεί ο ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό παζλ;
Πρόκειται για ένα σημαντικό δευτερεύον ζήτημα. Αλλά και σε αυτό το πεδίο, είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς την Ελλάδα να συμμετέχει σε σχέδια τη στιγμή που συνεχίζεται η σημερινή οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

– Το κόστος για την Ευρώπη;
Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για τους εταίρους της Ελλάδας στο εθνικό, περιφερειακό και διατλαντικό επίπεδο. Και αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποτελούν μέρος της εξίσωσης μαζί με τους οικονομικούς υπολογισμούς. Η αδυναμία επίλυσης αυτής της κρίσης αποδυναμώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα τη στιγμή που οι διεθνείς εταίροι της Ευρώπης περιμένουν από αυτή να κάνει περισσότερα και ενώ πολλές από τις πιεστικές προκλήσεις που απαιτούν εμπλοκή της Ευρώπης βρίσκονται στη γειτονιά της Ελλάδας.

– Πόσο πιέζουν οι ΗΠΑ;
Οι ΗΠΑ έχουν παρέμβει για δύο λόγους. Πρώτον, δεν έχουν πεισθεί ότι οι συστημικοί κίνδυνοι ενός Grexit είναι όσο περιορισμένοι πιστεύουν κάποιοι. Δεύτερον, ανησυχούν για το εύρος των πιθανών αρνητικών γεωπολιτικών επιπτώσεων και την πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Ιαν Μπρέμερ: Η πραγματική απειλή για την Ευρώπη.
Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές πολυεθνικές διαπραγματεύσεις. Ιράν, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, και Κίνα εργάζονται για μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ρωσία, Ε.Ε. και ΗΠΑ συγκρούονται για το μέλλον της Ουκρανίας. Οι κυβερνήσεις στον Ειρηνικό αντιμετωπίζουν κριτική στο εσωτερικό για την επίτευξη την τεράστιας εμπορικής συμφωνίας του Ειρηνικού. Είναι εύκολο να σπεύσει κανείς να θεωρήσει μια χώρα ως παρία, κλέφτη ή ατίθασο παιδί. Αλλά αν θέλουμε να κατανοήσουμε αυτές τις αντιπαραθέσεις και να προβλέψουμε πού οδηγούν, πρέπει να τις εξετάσουμε από όλες τις οπτικές. Και δεν υπάρχει καλύτερη ένδειξη αυτού από τη συνεχιζόμενη «κόντρα» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Είναι εύκολο για πολλούς Ευρωπαίους να καταδικάζουν την ελληνική κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα έχει σωρεύσει ένα τεράστιο χρέος και οφείλει να πληρώσει. Αλλά κοιτάξτε πέρα από τη συχνά ερασιτεχνική κυβέρνηση της Ελλάδας, προς τα πραγματικά βάσανα του λαού της. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει περικόψει δαπάνες και έχει αυξήσει φόρους σε ποσοστό που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ. Καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει πλησιάσει σε κάτι τέτοιο. Η συγκρουσιακή συμπεριφορά του κ. Τσίπρα και υπουργών του σκλήρυνε τη στάση των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας. Είναι ανόητο να απαιτείς να πληρώσει η Γερμανία επιπλέον επανορθώσεις για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και να κατηγορείς το ΔΝΤ για «λεηλασία» της χώρας. Είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι δυσανασχετούν και σκληραίνουν στάση όταν ο Τσίπρας φλερτάρει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αλλά δείτε την πρόκληση από την οπτική του Τσίπρα. Η λιτότητα έχει φέρει μεγάλη ταλαιπωρία σε εκατομμύρια ανθρώπους που δεν είχαν καμία συμμετοχή στη διαμόρφωση της πολιτικής. Δεν εκπλήσσει, λοιπόν, που οι Ελληνες ψηφοφόροι στράφηκαν σε ένα κόμμα που υποσχέθηκε να μειώσει τον πόνο, και ο Τσίπρας θέλει να τηρήσει όσες περισσότερες από αυτές τις υποσχέσεις μπορεί. Τα περιθώρια ελιγμών του περιορίζουν οι μετρήσεις που δείχνουν ότι το 70% των Ελλήνων θέλει να μείνει στο ευρώ. Μερικοί θα υποστηρίξουν ότι αν η Γερμανία και άλλοι προσφέρουν στην Ελλάδα μεγαλύτερα περιθώρια, η Ισπανία, η Πορτογαλία και ίσως η Ιταλία θα θελήσουν και αυτές «παραχωρήσεις». Αλλά η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Οι πιστωτές έχουν δίκιο. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει το χρέος της. Αλλά μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση μόνο εάν η οικονομία της αρχίζει να αναπτύσσεται. Είναι καιρός να δούμε τα πράγματα από μια ευρύτερη σκοπιά. Η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη δεν είναι ότι η Ελλάδα θα ξεφύγει από τις υποχρεώσεις της, ενθαρρύνοντας άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο κόλπο. Είναι ότι αυτή η μάχη και η οργή που προκαλεί σε όλες τις πλευρές, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα αισθήματα κατά της Ε.Ε. που έχουν φέρει στο προσκήνιο τόσα κόμματα διαμαρτυρίας, στην Αριστερά και στη Δεξιά. Στην αγανάκτηση για την αδυναμία των ευρωπαϊκών θεσμών να απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών της Ε.Ε. οφείλεται το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία για συνέχιση ή όχι της συμμετοχής της στην Ε.Ε., όπως και η αναρρίχηση του Εθνικού Μετώπου στην πρώτη θέση στη Γαλλία. Είναι αυτές οι απογοητεύσεις, όχι οι λεπτομέρειες του επόμενου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, που απειλούν το μέλλον της Ευρώπης.
Ο κ. Ιαν Μπρέμερ είναι πρόεδρος του Eurasia Group και το άρθρο αυτό είναι γραμμένο για την «Κ».

“Καθημερινή”

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://isxys.blogspot.com/2015/07/ex-nato-supreme-commander-admiral-james.html

No comments :

Post a Comment