25/07/2015

Πόσο σίγουρος είστε για τα "βαλιτσάκια" κύριε Πανούση;

Ξάφνιασε με τις δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης, ο οποίος επεχείρησε (με καλή θέληση) να αντιμετωπίσει τις δηλώσεις της κυρίας Βαλαβάνη σχετικά με την ύπαρξη και λειτουργία «βαλιτσών» παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδέσεων. Είπε, λοιπόν, ο κ. Πανούσης: «Ένα βαλιτσάκι έχει η ΕΥΠ. Το οποίο το έχει ο κ. Ρουμπάτης κλειδωμένο και έχει αυτός τα κλειδιά. Δεν υπάρχουν βαλιτσάκια. Κι ένα βαλιτσάκι έχει η Αντιτρομοκρατική. Τελειώσαμε με τα βαλιτσάκια», απάντησε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε: "τώρα αν κυκλοφορούνε βαλιτσάκια στο εμπόριο είναι άλλο ζήτημα". Βέβαια, πριν 2 μόλις ημέρες, ο κ. Πανούσης είχε κάνει και πάλι σχετική δήλωση για παρακολουθήσεις και τότε μίλησε για δύο συστήματα εντοπισμού (βαλιτσάκια;).
Λογικά, λοιπόν, εμείς αναρωτιόμαστε και απευθυνόμαστε στον κ. Πανούση: Τελικά πόσα είναι τα συστήματα εντοπισμού; Ένα; Δύο; Ή να περιμένουμε νέα δήλωση του κ. Πανούση, που θα μιλάει για τρία ή και περισσότερα συστήματα εντοπισμού;

Επειδή η ιστορία σχετικά με τις παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συσκευών είναι πολύ παλιά, και στην Ελλάδα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, εμείς θυμίζουμε πως το πρώτο σχετικό δημοσίευμα έγινε το 2005 στην εφημερίδα τα «Νέα» όπου ο δημοσιογράφος Λουκάς Δημάκας έγραψε για πρώτα φορά σχετικά με τα περίφημα βαλιτσάκια. Η αλήθεια είναι πως φεύγοντας οι ΗΠΑ το 2004 μετά τους Ολυμπιακούς άφησαν στην ΕΥΠ και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) από ένα βαλιτσάκι) PX ή BX (τεχνική τους ονομασία) τα οποία είχαν κόστος περί τα 400 χιλ. ευρώ (το καθένα). Η λεπτομέρεια όμως είναι πως αυτά τα συστήματα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Στη συνέχεια, κι επειδή τα συγκεκριμένα βαλιτσάκια δεν κάλυπταν τις ανάγκες, με ενέργειες της τότε πολιτικής ηγεσίας (κυβέρνηση Κ. Καραμανλή), το σύστημα επισύνδεσης αγοράστηκε και τοποθετήθηκε το 2007 (σούπερ κοριός) σε δωμάτια στα κεντρικά κτίρια της ΕΥΠ To 2009 εφοδιάζεται η αντιτρομοκρατική με ανάλογο σύστημα παρακολουθήσεων τηλεφώνων (σταθερών και κινητών). Το 2014 με το ίδιο σύστημα εφοδιάζεται και η κρατική ασφάλεια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το 2010 Φώτης Παπαγεωργίου (πρ. υποδιοικητής της ΕΥΠ) φέρεται να προμηθεύτηκε με 5-6 βαλιτσάκια, χωρίς όμως άδεια της ΑΔΑΕ, αφού δεν φαίνεται αυτά να καταχωρήθηκαν για νόμιμη λειτουργία. Το ενδιαφέρον γύρω από την ύπαρξη και λειτουργία αυτών των φορητών μέσων παρακολούθησης γιγαντώνεται όταν το 2012 με την αλλαγή της κυβέρνησης ο κ. Δραβίλλας σαν διοικητής της ΕΥΠ ανακοίνωσε: «Δεν παρέλαβα βαλιτσάκια»…, αφήνοντας υπονοούμενο για την πιθανή ύπαρξη και επίσημη λειτουργίας τους.

Που πήγαν, λοιπόν, τα βαλιτσάκια; Σύμφωνα και πάλι με δημοσιεύματα, το ένα από αυτά φέρεται να το χρησιμοποιούσε ο Τμηματάρχης της Γ’ Διεύθυνσης ΕΥΠ Νούλης Αδριανός, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα να είχε περισσότερες παρουσίες στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ παρά στην ΕΥΠ… Γυρίζοντας λίγο πίσω στον χρόνο, στις 9/12/2011 ο Χρήστος Παπουτσής ως αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα σχετικά με παρακολουθήσεις που έγινε στη Βουλή, δήλωσε πως υπάρχει ένα (1) βαλιτσάκι 352.000 ευρώ μόνο για εντοπισμό (!) εκ των οποίων τα 49.000 ευρώ δόθηκαν από με ευρωπαϊκούς πόρους. Εμείς σημειώνουμε πως με μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε πως η αγορά για τα βαλιτσάκια εντοπισμού κοστίζει 30-40 χιλιάδες ευρώ…! Το καλύτερο σύστημα εντοπισμού, σύμφωνα με τους ειδικούς αλλά και μια έρευνα στο Διαδίκτυο που κάναμε, κοστίζει 50.000 δολάρια περίπου, ενώ ένα καλό σύστημα καταγραφής συνομιλιών έως και 100 γραμμών ταυτόχρονα (το λεγόμενο βαλιτσάκι) κοστίζει γύρω στις 250.000 δολάρια... Η λογική απορία που προκύπτει, φυσικά, είναι: Τι το χρειάζονται το κινητό σύστημα εντοπισμού αφού με το μόνιμο σύστημα επισύνδεσης της υπηρεσίας και μέσω του παρόχου μπορούν να σε εντοπίσουν ανά πάσα στιγμή σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο... Αρκεί βέβαια να έχουν την άδεια του Εισαγγελέα... Εκτός και εάν θέλουν βαλιτσάκια για να τα λειτουργούν χωρίς άδεια του Εισαγγελέα και –ως εκ τούτου- για άγνωστες παρακολουθήσεις, σε άγνωστα πρόσωπα, ικανοποιώντας άγνωστα συμφέροντα… Εν πάση περιπτώσει, γιατί, άραγε, δεν ενημέρωσαν την ΑΔΑΕ για την προμήθειά του;

Η κυρία Βαλαβάνη προφανώς μπερδεύτηκε από παλαιότερες δηλώσεις συντρόφων της (Unfollow), οι οποίες πιθανόν να έχουν κάποια δόση αλήθειας. Εκτός και εάν η κυρία Βαλαβάνη γνωρίζει κάτι άλλο (μέσα από την κυβέρνηση της οποίας υπήρξε στέλεχος) σχετικά με αγορές «βαλιτσών» παρακολούθησης… Τότε το πράγμα αλλάζει… Όμως, ο κύριος Πανούσης, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, του οποίου την προσπάθεια εκτιμούμε ως ειλικρινή και έντιμη, έκανε ανακοινώσεις σχετικά με τις δηλώσεις της κυρίας Βαλαβάνη και δήλωσε πως υπάρχει ένα βαλιτσάκι εντοπισμού και πως αυτό βρίσκεται διπλοκλειδωμένο στο συρτάρι του Ρουμπάτη…!
Δικές μας απορίες, λοιπόν:
- Πότε αγοράστηκε το εν λόγω βαλιτσάκι στο οποίο αναφέρθηκε ο ίδιος ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη;
- Τι δυνατότητες έχει;
- Η αγορά καταχωρήθηκε υπηρεσιακά και έγινε εν γνώσει της ΑΔΑΕ;
- Μπορεί ο κ. Πανούσης να δώσει τις τεχνικές του λεπτομέρειες;
- Είναι το ίδιο σύστημα με αυτό που δήλωσε ο Παπουτσής στην απάντησή του στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στις 9/12/2011, ή ο κ. Πανούσης αναφέρεται σε άλλο παλαιότερο ή σε νεότερο σύστημα εντοπισμού;
Ενδεχομένως ο κ. Πανούσης θα ήθελε να ενημερωθεί και με ονοματεπώνυμα σχετικά με τα «βαποράκια» των αμερικανών και τους «πρόθυμους» για διαρροές ή και συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Γι αυτό, εμείς του παραθέτουμε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα από τον χώρο της ευρύτερης «αριστεράς» (anapodos).

Είναι αλήθεια να απορεί κανείς για πόσο ακόμα καιρό σκοπεύει η Ελληνική Πολιτεία και η Δικαιοσύνη να ανέχονται φαινόμενα ακραίας παρακμής που φτάνουν και στα όρια της προδοσίας και που πλήττουν ορισμένους από τους πιο κρίσιμους για την εθνική μας ασφάλεια θεσμούς και υπηρεσίες. Θα ξεκινήσουμε με ένα θέμα που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες "χορδές" της εθνικής μας ασφάλειας. Ένα θέμα που κανείς από τους αρμόδιους, μέχρι σήμερα, δεν του έδωσε την πρέπουσα σημασία. Ένα θέμα που νομίζουμε έχει να κάνει με τα όσα συνέβησαν στην χώρα μας την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κ. Καραμανλή τον νεώτερο (2004 - 2009) και την άσκηση αντιπολίτευσης από τον Γ. Παπανδρέου και που μετά τις αποκαλύψεις των γνωστών τηλεγραφημάτων από τα περίφημα "WikiLeaks" και τις αποκαλύψεις Σνόουντεν για παρακολούθηση – υποκλοπή συμμαχικών κυβερνήσεων αλλά και σύμφωνα με τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από την έρευνα που διεξάγει ο 3ος Τακτικός Ανακριτής κ. Δ. Φούκας για την περίοδο εκείνη, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να μείνει άλλο στο σκοτάδι. Οφείλουμε όμως να αναφέρουμε, για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ότι μόνο η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Σταυρούλα Ξουλίδου τόλμησε να καταθέσει μια ερώτηση για μία από τις πτυχές της υπόθεσης αυτής αλλά ουσιαστική απάντηση δεν πήρε από τους αρμόδιους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Δένδια και Ρουπακιώτη) και ο επίσης βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Νίκος Νικολόπουλος τόλμησε και αυτός να ρωτήσει τον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά αλλά επίσης απάντηση δεν έλαβε… Το ίδιο βέβαια είχαν κάνει και ο αείμνηστος Θ. Νάκος ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση πλέον ΓΑΠ αλλά και ο πρώην Διοικητής της Ε.Υ.Π., πρέσβης ε.τ. κ. Ι. Κοραντής τότε Βουλευτής Επικρατείας τότε του ΛΑ.Ο.Σ.

Εμείς σήμερα θα προχωρήσουμε στην αποκάλυψη κάποιων ονομάτων, κυρίως όσων έχουν ήδη δημοσιευτεί στον Τύπο και στο Διαδίκτυο ενώ τα υπόλοιπα τα αφήνουμε για τους αρμόδιους... Θα προχωρήσουμε στην παράθεση ονομάτων για το ποιοί από τους ανθρώπους των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να ήταν την περίοδο εκείνη ηθελημένα ή αθέλητα επιρρεπείς στις διαρροές προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Ας θυμηθούμε όμως την επίμαχη φράση στο τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη Charles P. Ries που προκάλεσε σάλο και θλίψη σε πολλούς αλλά και που κανείς δεν έχει κάνει κάτι γι αυτό: «Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κυριαρχείται από «απομεινάρια» ΠΑΣΟΚ, πολλοί από τους οποίους είναι δυσαρεστημένοι με τον προκάτοχο του Πολύδωρα τον Βουλγαράκη και είναι επιρρεπείς στις διαρροές». Όπως όλοι γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε δύο υπηρεσίες του ΥΔΤ έχουν επαφές και σχέσεις λόγω αρμοδιότητας με την αμερικάνικη πρεσβεία αλλά και με άλλες πρεσβείες... Η Αντιτρομοκρατική και η Ε.Υ.Π. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι συνδετικός κρίκος και των δύο υπηρεσιών με την αμερικάνικη πρεσβεία για θέματα τρομοκρατίας και όχι μόνο, δηλαδή ο ιθύνων νους πίσω από την όποια υπόθεση διαρροής, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τους συγκεκριμένους χώρους ήταν ο διατελέσας ως υποδιοικητής και στις δύο αυτές υπηρεσίες, το "τσιράκι" (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) σύμφωνα με πολλούς αξιωματικούς που μιλήσαμε, του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο Αστ. Υποδιευθυντής (απόστρατος από τον Μάιο του 2009 όταν όπως λένε συνάδελφοί του στην ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του ότι αποκαλύφθηκαν οι μυστικές του επαφές με τον ξένο παράγοντα) Φ. Παπαγεωργίου. Ο Φ. Παπαγεωργίου μετά τις ανακρίσεις των μελών της 17Ν ανέπτυξε ένα μύθο γύρω από το όνομά του πλασάροντας την σύλληψη των εκτελεστών της 17Ν ως τεράστια επιτυχία εκμεταλλευόμενος και τις πολιτικές, επικοινωνιακές και επιχειρηματικές του επαφές που ανέπτυξε μετά από εκείνα τα γεγονότα. Πολλοί όμως λένε ότι αν δεν έσκαγε η βόμβα στα χέρια του Σάββα Ξηρού ακόμα θα θρηνούσαμε θύματα από την 17Ν.

Κοινό σημείο όμως αναφοράς των στελεχών των υπηρεσιών αυτών αλλά και κατευθυντήριο όργανο ήταν μια στενή ομάδα γύρω από τον Γ.Α.Π. και πιο συγκεκριμένα ο Μ. Καρχιμάκης που γνωρίζει όπως λένε την ανθρωπογεωγραφία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης καλύτερα και από τους εκάστοτε υπουργούς και αρχηγούς των υπηρεσιών του, ο Γ. Ελενόπουλος και ο Γ. Πετρουλάκης. Αυτοί, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους στις υπηρεσίες αυτές όταν ήταν αντιπολίτευση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσω στελεχών που ενέδωσαν για διάφορους λόγους το καθένα στις ορέξεις τους και μάθαιναν σχεδόν τα πάντα πολλές φορές ακόμα και πριν τον Καραμανλή. Ως συντονιστής του κυκλώματος αυτού είχε αναλάβει ο Φ. Παπαγεωργίου ο οποίος όταν ανέλαβε υποδιοικητής της Ε.Υ.Π. φρόντισε να τακτοποιήσει σε σημαντικές θέσεις πολλούς από αυτούς. Μάλιστα όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Α. Σαμαράς προσπάθησε να παραμείνει ή και να αναβαθμιστεί στην Ε.Υ.Π. αλλά παρά τις προσπάθειες γνωστών του επιχειρηματιών στους οποίους προσφέρει τις υπηρεσίες του, οι Σαμαράς - Βενιζέλος γνώριζαν ήδη με τι έχουν να κάνουν και τον καρατόμησαν. Το ίδιο όπως λένε προσπάθησε και σήμερα αλλά η κυβέρνησης δεν τσίμπησε… Ποιοί όμως ήταν οι άνθρωποι γύρω από τον Φ. Παπαγεωργίου οι οποίοι, όπως λένε πολλοί, ακόμα και σήμερα βρίσκονται υπό την επιρροή του και που εκείνη την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν δυσαρεστημένοι με την τότε κυβέρνηση και φέρονταν από πολλούς ως επιρρεπείς στις διαρροές όπως παραδέχεται και ο αμερικανός πρέσβης; Εμείς θα παρουσιάσουμε τα κυριότερα από τα στελέχη αυτά και αφήνουμε τα υπόλοιπα για τους αρμόδιους και κυρίως για τη δικαιοσύνη. Να γίνει, θα προτείναμε, μια ενδελεχής έρευνα, να ανοίξουν λογαριασμοί να αρθεί και να ερευνηθεί το απόρρητο των επικοινωνιών από εκείνη την εποχή κλπ.

Δεν θα πρέπει όμως να αφήσουμε ασχολίαστο και το γεγονός που αναφέρουν συνάδελφοί μας σε άλλα ιστολόγια, σε περιοδικά και μέσα αλλά και στελέχη του ΥΔΤ για το ρόλο του Φ. Παπαγεωργίου στην προμήθεια του συστήματος του "μεγάλου κοριού" αλλά και στη μετέπειτα λειτουργία του καθότι φέρεται ως ο άνθρωπος της Ζήμενς η οποία τελικά αποκλείστηκε από το διαγωνισμό. Είναι δε γεγονός όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι όταν ανέλαβε υποδιοικητής έκανε τα πάντα (και μέχρι ένα σημείο τα κατάφερε) για να ακυρώσει τη σύμβαση. Χρησιμοποίησε δε προς τούτο συγκεκριμένα στελέχη τα οποία προκειμένου να ανελιχθούν ιεραρχικά κατέθεσαν χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις ότι τον βόλευε. Ξέχασαν όμως να αναφέρουν ότι ο Φ. Παπαγεωργίου συμμετείχε από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. σε πολλά ταξίδια μαζί με στελέχη της Ε.Υ.Π. στο εξωτερικό για να δουν όλα αυτά τα προσφερόμενα συστήματα και άρα δεν δικαιολογείται η μετέπειτα στάση του (πήγε μαζί με Σ. Τσιτσιμπή, Σ. Κατ., και άλλα στελέχη των υπηρεσιών του Υπουργείου). Το γιατί τώρα, όταν άλλαξε η κατάσταση και ανέλαβε υποδιοικητής στην Ε.Υ.Π. έκανε αυτά που έκανε είναι ένα ερώτημα που αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί. (άλλωστε πολλές από τις πτυχές της υπόθεσης αυτής αποκαλύφθησαν στη δίκη που έγινε για την προμήθεια του συστήματος νόμιμης επισύνδεσης). Το ίδιο θα γίνει και με τα «εξαφανισμένα» βαλιτσάκια της Ε.Υ.Π. που λέγεται ότι είχε παράνομα προμηθευτεί η υπηρεσία το 2010. Είναι επίσης αλήθεια το γεγονός ότι ενώ στην Αντιτρομοκρατική το κύκλωμα αυτό ελέχθηκε σχεδόν αμέσως από την τότε κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή και διαλύθηκε σύντομα, στην Ε.Υ.Π. αυτό δεν κατέστη δυνατό παρά τις φιλότιμες προσπάθειες λόγω της ανθρωπογεωγραφίας και των ισορροπιών στην υπηρεσία (80% ΠΑΣΟΚ - 20% ΝΔ) και της συμφωνίας που είχε γίνει για «εργασιακή ειρήνη» μεταξύ της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της υπηρεσίας (Βουλγαράκης – Πολύδωρας – Παυλόπουλος και Κοραντής – Παπαγγελόπουλος) και των πασόκων αλλά και των δεξιών συνδικαλιστών (τότε κυριαρχούσε ο Κ. Α. και η ομάδα του) αλλά και λόγω των πολλών αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας (κατασκοπία - αντικατασκοπία - αντιτρομοκρατία - οργανωμένο έγκλημα - επικοινωνίες κλπ) πράγμα που επέτρεπε στον ξένο παράγοντα να έχει πρόσβαση σε πολλά στελέχη - συνομιλητές.

Στην ΕΛ.ΑΣ-Αντιτρομοκρατική λοιπόν, πρωτεύοντα ρόλο έπαιξαν οι κουμπάροι του Φ. Παπαγεωργίου Χρήστος Καλ.., Ευθ. Χρ. και Κ. Ζ., και οι Αντ. Σ. και Γ. Αντ. που ήταν υπεύθυνος τεχνικών μέσων.
Στην Ε.Υ.Π, τα στελέχη που είχαν επαφές με τον Παπαγεωργίου και την πρεσβεία απ΄ ότι μας είπαν αξιωματικοί που υπηρέτησαν εκείνη την περίοδο εκεί έγιναν γρήγορα αντιληπτά για το ρόλο τους και τα περισσότερα τέθηκαν νωρίς στο περιθώριο ή μετακινήθηκαν σε άλλες θέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στην πορεία δεν εμφανίστηκαν και άλλα. Ας Αναφέρουμε κάποια από αυτά ξεκινώντας από την κρίσιμη για το ρόλο της Γ΄ διεύθυνσης αντικατασκοπίας - αντιτρομοκτατίας – οργανωμένου εγκλήματος.

- Χρ. Β., τότε προϊστάμενος της αντιτρομοκρατίας στην Ε.Υ.Π. ξηλώθηκε γρήγορα από τον Κοραντή και επανήλθε στο προσκήνιο ως προϊστάμενος κλιμακίου επί διοικήσεως Κ. Μπίκα και υποδιοικήσεως Παπαγεωργίου. Όπως λένε οι «κακές γλώσσες» ζητήθηκε από εξωθεσμικό παράγοντα η αναβάθμισή του και ο Κοραντής που δεν χαμπάριαζε από τέτοια τον ξαπόστειλε σε άλλη διεύθυνση σε θέση απλού υπαλλήλου…
- Π. Π., εκδιώχθηκε από την Γ΄ διεύθυνση, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο ως τμηματάρχης επί Μπίκα – Παπαγεωργίου στο πιο σημαντικό τμήμα της Α΄ διεύθυνσης το Α/2 παρά το γεγονός ότι είχε ελεγχθεί και πειθαρχικά για σοβαρή παράβαση και του επεβλήθη ποινή για παράνομη είσοδο σε λογαριασμό άλλης διέυθυνσης… Βλέπετε ο «κακός» Καραμανλής και ο «κακός» και σκληρός ακροδεξιός Κοραντής δεν έστελναν τις υποθέσεις αυτές στα δημόσια ακροατήρια… τα έλυναν εσωτερικά τα ζητήματα αυτά… Ο Δραβίλλας τον τοποθέτησε προϊστάμενο στο τμήμα οργανωμένου εγκλήματος στην Γ΄ διεύθυνση. Το ερώτημα είναι σύμφωνα με τις κακές γλώσσες γιατί τον έβγαλε από το Α/2 αφού κρίθηκε ως επιτυχημένος για να επανακριθεί ως τμηματάρχης και τον τοποθέτησε σε ένα άλλο τμήμα;
- Μ. Αλ., εκ των στενότερων συνεργατών του Παπαγεωργίου, τοποθετήθηκε ως προϊσταμένη του σημαντικού τμήματος Γ/8 – αντιτρομοκρατίας στη θέση του Β. επί ΝΔ ύστερα από πρόταση του «κακού» Τσιτσιμπή, ενώ επί Μπίκα - Παπαγεωργίου προήχθη σε υποδιευθύντρια αντιτρομοκρατίας – οργανωμένου εγκλήματος. Προήχθη επί Δραβίλλα και παραμένει μέχρι σήμερα διευθύντρια κατασκοπίας. Καλά γνωρίζοντες λένε ότι στην αρχή που τοποθετήθηκε στο Γ/8, επειδή τα βρήκε μπαστούνια υπέβαλλε την παραίτησή της αλλά οι «κακοί» Τσιτσιμπής και Κ.Α. την μετέπεισαν και την πήρε πίσω… Το παρατσούκλι της σύμφωνα πάντα με τις κακές γλώσσες είναι «η κυρία γόβα στιλέτο» λόγω των χαρακτηριστικών ψιλοτάκουνων που φοράει λόγω σωματότυπου…
- Αδρ. (Νούλης) Χρ., (στενός φίλος, συντοπίτης και συνεργάτης του Γ. Ελενόπουλου) ξηλώθηκε από προϊστάμενος τεχνικής υποστήριξης των υποκλοπών («βαλιτσάκια» κλπ) επί Κοραντή αλλά αποκαταστάθηκε αμέσως επί Μπίκα - Παπαγεωργίου. Λέγεται ότι ένα από τα περίφημα «βαλιτσάκια» υποκλοπών ήταν εγκαταστημένο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το χειριζόταν ο ίδιος ο Νούλης ο οποίος με την αλλαγή της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2012 παραιτήθηκε από την υπηρεσία και συνταξιοδοτήθηκε… Το σύστημα δε Καρχιμάκη τον πρότεινε και ως μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της υπηρεσίας…
- Ε. Σ. (ο και "Ρίζος" αποκαλούμενος λόγω σωματοκατασκευής), μονίμως διαμαρτυρόμενος και τακτικός θαμώνας, τότε, των κεντρικών γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τοποθετήθηκε στο εξωτερικό (Βρυξέλλες) σε δημιουργηθείσα γι αυτόν θέση επί ΓΑΠ.
- Β. Δρ., διαμαρτυρόμενος γιατί δεν κρίθηκε ως προϊστάμενος τότε, ανέλαβε αμέσως ως τμηματάρχης του κρίσιμου τομέα (τμήμα οργανωμένου εγκλήματος – λαθρομετανάστευση) επί ΓΑΠ. Το όνομά του ενεπλάκη σε διάφορες υποθέσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητος όπως στην υπόθεση της σύλληψης με ανταλλαγή πυροβολισμών λαθροδιακινητών στην Κορινθία και σε μια άλλη υπόθεση με λιμενικούς αλλά δεν προχώρησε τίποτα… Οι κακές γλώσσες λένε ότι στην πρώτη υπόθεση κάπου «χάθηκαν» 186.000 ευρώ…
- Π. Π., διαμαρτυρόμενος για μετακινήσεις που έγιναν επί Κ. Καραμανλή, τοποθετήθηκε εκεί που ήθελε επί Μπίκα – Παπαγεωργίου. Μάλιστα τοποθετήθηκε και για λίγο ως υπεύθυνος διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων της κατασκοπίας αλλά μετά τις έντονες αντιδράσεις συγκεκριμένων στελεχών καθότι ο αδελφός του ήταν ειδικός γραμματέας για θέματα επικοινωνίας της κυβέρνησης τον άλλαξαν… Οι κακές γλώσσες λένε ότι ήθελαν εκεί κάποιον έμπιστο για να διοχετεύουν τα κονδύλια στους δικούς τους δημοσιογράφους… Και οι «έξυπνοι» έβαλαν τον αδελφό του γραμματέα της κυβέρνησης που είχε υπό την εποπτεία του τους ανθρώπους των ΜΜΕ… Τόσο απροκάλυπτα… Βέβαια όπως θα δούμε παρακάτω, σύμφωνα πάντα με τις κακές γλώσσες βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο, τον κολλητό του Μ. Καρχιμάκη τον Θ.Σ. για να τους κάνει τη δουλειά…

Στην Ε.Υ.Π. όμως λόγω των πολλών τομέων και αρμοδιοτήτων που διαθέτει, όπως προαναφέραμε, εκτός της αντιτρομοκρατίας υπήρχαν πολλά στελέχη που κατά καιρούς είχαν επαφές και τα γνώριζαν πολύ καλά και οι αμερικάνοι. Από την έρευνά μας βρήκαμε αρκετά στοιχεία για στελέχη που ανήκαν κομματικά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και που εκείνη την εποχή ήταν δυσαρεστημένα με την τότε διοίκηση Ι. Κοραντή για διαφορετικούς λόγους το καθένα και άρα θα μπορούσαν να είναι από αυτούς τους δυσαρεστημένους πασόκους που αναφέρει ο αμερικανός πρέσβης. Ας δούμε μερικά από αυτά.

- Γ. Δ., διευθυντής ανάλυσης επί σειρά ετών, διορισθείς επί χούντας με πρόταση του τότε σταθμάρχη της γνωστής αμερικάνικης "εταιρείας", ξηλώθηκε επί Κοραντή μετά την αποκάλυψη εμπλοκής του στην προμήθεια του C4i από την SAIC, συνταξιοδοτήθηκε λίγο αργότερα, προσπάθησε να επανέλθει στο προσκήνιο το 2009 σε θέση διοίκησης όταν πασόκοι δυσαρεστημένοι που θα τους αναφέρουμε πιο αναλυτικά παρακάτω, όπως η Θ. (Ντόρις) Π., η Σ. Γκ., η Ελ. Κ. και το "βαποράκι" του Καρχιμάκη Θ. Σ. τον περιέφεραν σε γραφεία και συγκεντρώσεις μεγαλοστελεχών του ΠΑΣΟΚ πλασάροντάς τον για να αναλάβει θέση διοίκησης. Τη δουλειά όμως, όπως λένε οι κακές γλώσσες, τους την χάλασε ένας νέος τότε συνδικαλιστής που βοήθαγε στο επιτελείο της Βάσως Παπανδρέου και μετέφερε τα νέα αρμοδίως, ενημερώθηκε η Βάσω σχετικά και έτσι χάλασε η δουλειά…
- Θ. (Ντόρις) Π., ήταν τμηματάρχης στην ανάλυση στο καλύτερο τμήμα αυτό της Τουρκίας μέχρι τις αρχές του 2005, αρχικά επί Κοραντή ξηλώθηκε μετά ξανάγινε τμηματάρχης σε άλλο τμήμα και επί Μπίκα - Παπαγεωργίου έγινε διευθύντρια στην ανάλυση ενώ επί Δραβίλλα ξηλώθηκε απειλώντας και μάλιστα δημοσίως ότι θα επανέλθει δριμύτερη…
- Μ. Μπ., ήταν τμηματάρχης στην ανάλυση, ξηλώθηκε λόγω ανεπάρκειας από τον Κοραντή το 2005 έπειτα και από πρόταση της τότε διευθύντριας ανάλυσης Π.Σ. (συνταξιούχος σήμερα) και ομόφωνης απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου της Ε.Υ.Π. και επί Μπίκα - Παπαγεωργίου έγινε, προς έκπληξη, κατά κοινή ομολογία όλων όσους ρωτήσαμε, διευθύντρια στην κατασκοπία με οδυνηρά για τη χώρα αποτελέσματα (διάλυση όλων σχεδόν των δικτύων μας στο εξωτερικό μέχρι και φυλακίσεις – θανάτους πρακτόρων μας είχαμε γράφοντας ίσως την μελανότερη περίοδο στην ιστορία της ελληνικής κατασκοπίας). Κομβικός ο ρόλος της, όπως λένε, σε πολλές υποθέσεις όπως αυτής της διοχέτευσης στα ΜΜΕ σημαντικών υποθέσεων της υπηρεσίας.
- Ελ. (Λένα) Κ., το έπαιζε διαμαρτυρόμενη επί Κοραντή γιατί θεωρούσε ότι έπρεπε να είναι τουλάχιστον υποδιευθύντρια στην ανάλυση, ενώ επί Μπίκα - Παπαγεωργίου έγινε υποδιευθύντρια αντικατασκοπίας και μετά τα γεγονότα της "Χρυσής Αυγής" και την εκδίωξη Κούζηλου ανέλαβε ως διευθύντρια. Στην «ποδιά» της «σφάζονται παλληκάρια καθότι οι προϊστάμενοι σημαντικών τμημάτων της Γ΄ διεύθυνσης παραιτούντο ο ένας μετά τον άλλο λόγω, όπως λένε, οι κακές γλώσσες του δύστροπου χαρακτήρα της εξ ου και το παρατσούκλι που της έχουν «χαρίσει» οι συνάδελφοί της το «η κυρία γλώσσα στιλέτο». Ξηλώθηκε πρόσφατα από την διοίκηση Ρουμπάτη…
- Μ. Τ., διαμαρτυρόμενη διότι θεωρούσε ότι αφού διετέλεσε σύμβουλος έπρεπε μετά τη μονιμοποίηση της ως υπάλληλος να γίνει τουλάχιστον προϊσταμένη τμήματος. Την έκαναν συνδικαλίστρια στην νέα ομοσπονδία που δημιούργησαν και είναι εκ των μαχητικότερων συνεργατών και ομοτράπεζος του Θ. Σπατιώτη (συμμετείχε και στο περίφημο δείπνο που παρέθεσε ο Θ.Σ. στον Μπαλτάκο).
- Ουρ. Β., τμηματάρχης στην κατασκοπία επί Κοραντή, θεωρούσε ότι έπρεπε να γίνει τουλάχιστον διευθύντρια στην ανάλυση, έγινε διευθύντρια παρά τω διοικητή για τις δημόσιες και διεθνείς σχέσεις επί Μπίκα - Παπαγεωργίου και ήταν η πρώτη που ξήλωσε ο Δραβίλλας αναγκάζοντας την λίγο μετά, σε συνταξιοδότηση. Κομβικός ο ρόλος της και αυτής , όπως λένε σε πολλές υποθέσεις όπως αυτής της πληρωμής, μαζί με τον Θ. Σ. δημοσιογράφων - συνεργατών της τότε κατάστασης…
- Σούλα (με το παρατσούκλι «Σουλάρα») Γκ., στο περιθώριο επί πολλά έτη λόγω χαρακτήρα, έγινε υποδιευθύντρια στην ΣΤ΄ διεύθυνση πληροφορικής, υπεύθυνη της Γενικής Γραμματείας της υπηρεσίας απ΄ όπου περνάει όλη η εισερχόμενη αλληλογραφία επί Μπίκα - Παπαγεωργίου αλλά ξηλώθηκε επί Δραβίλλα.
- Κ. Α. (ο και «τρέλαρχος» αποκαλούμενος για το εριστικό όπως λένε του χαρακτήρα του), υποβιβάστηκε επί Κοραντή, αποκαταστάθηκε επί Μπίκα - Παπαγεωργίου στάλθηκε και στο εξωτερικό παράτυπα ενώ χρησιμοποιήθηκε σε διώξεις αντιφρονούντων υπαλλήλων. Ο Δραβίλλας τον έκανε υποδιευθυντή προσωπικού – οικονομικού.
- Στ. Α., διαμαρτυρόμενη αρχικά γιατί δεν προήχθη σε διευθύντρια, ξηλώθηκε αργότερα από τον Κοραντή γιατί «κτύπαγε» παράνομα την κάρτα εισόδου - εξόδου του κολλητού της Λ. Χ. ο οποίος λούφαρε σπίτι του. Έκτοτε βγήκαν στο κλαρί και οι δύο γιατί θεώρησαν ότι δεν έπρεπε να τιμωρηθούν(συμμετείχαν και οι δύο στο δείπνο Μπαλτάκου. Ο Μπίκας την έκανε υποδιευθύντρια στην Η΄ διεύθυνση (υποστήριξης) για να την ξηλώσει αργότερα ο Δραβίλλας ενώ είναι και πρόεδρος ενός εκ των δύο πρωτοβάθμιων συλλόγων.
- Λ. Χ., στο περιθώριο επί πολλά έτη λόγω της χαρακτηριστικής τεμπελιάς του όπως λένε οι κακές γλώσσες, πρωταγωνιστής επεισοδίων μετά την «τιμωρία» του, τον έκαναν τμηματάρχη στην κρυπτανάλυση οι Μπίκας–Παπαγεωργίου όπου και παραμένει έως και σήμερα. Κ. Ν., μόνιμα στο υπηρεσιακό περιθώριο, λόγω του δύστροπου χαρακτήρα του, στενός συμπαραστάτης του Λ. Χ. και του Θ. Σ., έγινε Γ.Γ. της νέας ομοσπονδίας που δημιούργησαν όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα εσωτερικά της υπηρεσίας οι Καρχιμάκης - Παπαγεωργίου για να ελέγχουν την υπηρεσία ήταν ο «νταής» της ομάδας απειλώντας από κοινού μαζί με τον Θ. Σ. τους αντιφρονούντες.
- Β. Κ. (ο και "Vlaker" ή και "εραστής του 13ου" αποκαλούμενος), μονίμως διαμαρτυρόμενος και φωνασκών γιατί δεν τον έστελναν όπου αυτός επιθυμούσε, έγινε τμηματάρχης επί Μπίκα-Παπαγεωργίου σε έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς της διεύθυνσης επικοινωνιών και συγκεκριμένα στο ΚΕΠΙΚ (Κέντρο Επικοινωνιών της Υπηρεσίας) προς έκπληξη όλων των συναδέλφων του καθότι όπως λένε διαθέτει τα λιγότερα προσόντα απ΄ όλους στον κλάδο του.

- Α. Λ., από τα αφανή τότε στελέχη του στενού πασοκικού πυρήνα της εποχής εκείνης καθότι τον ένοιαζε πιο πολύ όπως λένε οι συνάδελφοι του να προωθεί εντός και εκτός υπηρεσίας τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιριών πληροφορικής. Αποκορύφωμα των προσπαθειών του η ενοικίαση ελικοπτέρου εν αγνοία της διοίκησης Κοραντή για να επιδείξει «γεωγραφικό σύστημα» αμερικανικών συμφερόντων στον τότε διευθυντή πληροφορικής της υπηρεσίας Π. Αργ. και το περίεργο είναι ότι στην επιστροφή από Λάρισα πέταξαν πάνω από το πολυτελές ξενοδοχείο στις ακτές του Σαρωνικού που όλως τυχαίως εκείνη τη μέρα συνεδρίαζε η Σοσιαλιστική Διεθνής του ΓΑΠ. Εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γινόταν στο πολιτικό σκηνικό αν διέρρεε ότι ελικόπτερο μισθωμένο από την Ε.Υ.Π. «παρακολουθούσε» την σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πολλοί λένε ότι το όλο σκηνικό δεν ήταν τυχαίο και ότι ήταν ένα ακόμα προσχεδιασμένο «σκάνδαλο» καρχιμάκιας σύλληψης και εκτέλεσης μόνο που μόλις το έμαθε ο Κοραντής έγινε έξαλλος και ανάγκασε τον επονομαζόμενο και «Λαδιάρη» (για αυτόν λένε αναφέρθηκε έτσι αργότερα ως βουλευτής μέσα στη Βουλή) να πληρώσει από την τσέπη του το κόστος της πτήσης… Με το που ανέλαβε η κυβέρνηση ΓΑΠ οι Μπίκας - Παπαγεωργίου τον προήγαγαν αρχικά σε υποδιευθυντή και λίγο μετά σε διευθυντή πληροφορικής αναθέτοντας του την προμήθεια πολλών κρίσιμων συστημάτων και την δυσφήμηση άλλων (ΌΠΩΣ ΑΥΤΌ ΤΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΡΟΝΤΟΣ – ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΒΡΑΙΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΌΠΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ…)… Παραμένει διευθυντής μέχρι και σήμερα παρά το γεγονός της αποκάλυψης σε επώνυμο Site (GreekAmericanNewsAgency) ότι διατηρούσε εταιρεία πληροφορικής εμφανιζόμενος μάλιστα σε διαδικτυακό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ως ιδιοκτήτης….
- Τελευταίος και «καλύτερος» ο συνδικαλιστής Θ. Σ., που διοργάνωσε και το δείπνο στον τέως Γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα όλα τα υπόλοιπα συνδικαλιστικά στελέχη που δεν προσκλήθηκαν όταν το έμαθαν από τις εφημερίδες, προεξαρχόντων των δεξιών που εξέδωσαν και ανακοίνωση διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας τη στάση του.. Ο Θ. Σ. θεωρείται ο άνθρωπος του Καρχιμάκη και του Αθανασάκη στην υπηρεσία χωρίς καμία υπηρεσιακή υπόσταση καθότι όπως λένε όλοι όσοι ρωτήσαμε είναι από τότε που διορίστηκε άνευ ουσιαστικού αντικειμένου λόγω και προσόντων, πρωταγωνιστώντας μονίμως σε ίντριγκες. Μετά τις εκλογές του 2012 εμφανίστηκε ως φανατικός υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε ως νομικό σύμβουλο της ομοσπονδίας του τον γνωστό καθηγητή και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Μητρόπουλο (Αντιπρόεδρος της Βουλής σήμερα) ο οποίος είχε ιδιαίτερο ρόλο στο ιδρυτικό συνέδριο της ομοσπονδίας του Θ. Σ. το 2011, ξαναεπέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ μεσολαβούντως του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας του, Γ. Ν. (αλλά λέγεται ότι τον είχαν από μακριά εξ ου και το μυστικό γεύμα στον Μπαλτάκο προσπαθώντας να διατηρήσει επαφές με την τότε κυβέρνηση λόγω των δικαστικών περιπετειών που αντιμετωπίζει ενώ οι φήμες τον φέρουν να κατοικοεδρεύει και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ…. Λένε ότι πρωταγωνίστησε σε όλες τις διώξεις και σε όλες τις υποθέσεις που έστησε το αμερικανο-τροφοδοτούμενο παπανδρεϊκό παρακράτος στην υπηρεσία αναλαμβάνοντας τη βρώμικη δουλειά απειλώντας, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους έντιμους υπαλλήλους ενώ ανέλαβε και την "αποζημίωση" από τα μυστικά κονδύλια, συγκεκριμένων ανθρώπων των ΜΜΕ. Είχε δε προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση στους κόλπους της υπηρεσίας, όπως ακούσαμε πρόσφατα και στα ακροατήρια δικαστηρίων υποθέσεων υπαλλήλων της υπηρεσίας, η γνώση αλλά και ο ρόλος του Θ. Σ. άκρως απορρήτων θεμάτων άλλων διευθύνσεων της υπηρεσίας από αυτήν που υπηρετεί ο ίδιος όπως η αναφορά του στη γενική συνέλευση του συλλόγου το Μάρτιο του 2010 για το γεωγραφικό – δορυφορικό σύστημα που είχε προμηθευτεί η υπηρεσία με τη γνωστή σε όλο το πανελλήνιο πλέον κατάληξη αλλά και η αναφορά του, σε κατάθεσή του σε άλλη υπόθεση, ότι γνώριζε που ακριβώς βρίσκονταν το οίκημα ασφαλείας της διεύθυνσης κατασκοπίας… Και όλοι απορούν πως ένας αναρμόδιος χαμηλόβαθμος υπάλληλος, άλλης διεύθυνσης, γνώριζε τέτοιου είδους θέματα που δεν τα γνώριζαν ούτε διευθυντές άλλων αναρμόδιων διευθύνσεων… Εκκρεμεί δε και η έρευνα για το ρόλο του στην υπόθεση της διαρροής απορρήτων εγγράφων της υπηρεσίας προς τον Παπανδρέου μέσω του Μ. Καρχιμάκη, υπόθεση που ερευνά ο 3ος τακτικός Ανακριτής κ. Δ. Φούκας…

Οι συνομιλητές μας, δεν παραλείπουν βέβαια να μιλάνε και για άλλα στελέχη που λόγω αρμοδιότητας συνομιλούν με τον ξένο παράγοντα όπως στελέχη από κλιμάκια της υπηρεσίας στη Βόρειο Ελλάδα που έγιναν προϊστάμενοι των κλιμακίων ή και τμηματάρχες με μόνο προσόν τον άκρατο παπανδρεϊσμό. Μέχρι και τοποθετηθείσα στο εξωτερικό από τον Βουλγαράκη γυρίζοντας το έπαιξε διωχθείσα όπως λένε ότι δηλαδή αναγκάστηκε να πάει έξω. Την ξήλωσε ο Δραβίλλας κάτω από περίεργες συνθήκες… Ακόμη σε κλιμάκια που δεν φαίνεται όμως να έχουν παρά ελάχιστη ή και καμία σχέση και επαφή με τον ξένο παράγοντα (μετέφεραν όμως τις πληροφορίες στην «κλίκα» που ήξερε τι να τις κάνει) τοποθετήθηκαν άνθρωποι της «κλίκας» αυτής που σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τα της υπηρεσίας ήταν εντελώς ανεπαρκείς για τη δουλειά αυτή. Χαρακτηριστικά οι συνομιλητές μας, μας ανέφεραν την Μυτιλήνη (που ο «ψυχάκιας» που τοποθέτησαν εκεί πλάκωσε στις μπουνιές υφιστάμενή του γεγονός για το οποίο καταδικάστηκε στα δικαστήρια), την Αλεξανδρούπολη με τον γνωστό «κυνηγό» στο ένα κλιμάκιο που απαίτησε από τον Κοραντή να μην δουλεύει πρωινά γιατί λέει ήθελε να πηγαίνει στο κυνήγι και φυσικά ο Κοραντής διέταξε τον τότε προϊστάμενό του να τον βάζει να δουλεύει μόνο πρωινά και τον «τζαμπατζή» στο άλλο που διαμένει ακόμη μέχρι και σήμερα σε οίκημα της υπηρεσίας με πληρωμένα όλα τα έξοδα ανακαίνισης - κοινόχρηστα κλπ τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι δεινοπαθούν από τις μειώσεις και τη φορολογία, την Καβάλα, την Κέρκυρα με τον «αλογομούρη», την Πάτρα με τον «σκουλαρικάκια», τα Χανιά με τον «οινόφιλο» που τον προπερασμένο Αύγουστο εδάρη άγρια, όπως λένε, δημοσίως από πρώην αξιωματικό αστυνομικό που υπηρετούσε στο κλιμάκιο επί ΓΑΠ, το Ηράκλειο με τον «γίγαντα» που δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες για το σκύλο του που τον φιλοξενούσε στο υπηρεσιακό όχημα και στη Ρόδο όπου ο εκεί προϊστάμενος διέλυσε το υπηρεσιακό όχημα εκτός υπηρεσίας και το οποίο βέβαια πλήρωσε η υπηρεσία. Επίσης οι συνομιλητές μας δεν παραλείπουν να πουν ότι πολλοί από αυτούς τους δυσαρεστημένους τυγχάνει να είναι από τους πλέον ωφελημένους της τότε διοίκησης Κοραντή και της κυβέρνησης Καραμανλή. Αλλά γι αυτό λένε φταίνε οι τότε συνδικαλιστές πράσινοι και γαλάζιοι που στο όνομα μιας επίπλαστης εργασιακής ειρήνης παρέμβαιναν στην τότε διοίκηση και σαν μέλη του Υ.Σ. να δείχνει επιείκεια στα διάφορα παραπτώματα των ανθρώπων αυτών. Το θέμα πάντως είναι ότι επί ΓΑΠ η υπηρεσία και κυρίως ο επιχειρησιακός της τομέας διαλύθηκαν (πολλοί λένε σκοπίμως) και σήμερα πρέπει να καταβληθούν τιτάνιες προσπάθειες για να επανέλθει σε ένα ικανοποιητικό λειτουργικό στάτους.

Ο Αρουραίος της… Εκάλης

Ενδεχομένως, ο κ. Πανούσης να θέλει μία ακόμη καλύτερη σχετική ενημέρωση, πριν απαντήσει, οπότε κι εμείς του την προσφέρουμε απλόχερα, από το περιοδικό Unfollow, οι συντάκτες του οποίου στις 2 Νοεμβρίου 2013 αναρωτιόταν «Κράτος ή παρακράτος η ΕΥΠ;»
- «Άτυπες» υποκλοπές γίνονται συνεχώς
- Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλουν παρεμβολές στα κινητά τους
- Πρώην υψηλόβαθμα στελέχη παίρνουν σύνταξη για τις υπηρεσίες τους στις μυστικές υπηρεσίες και μισθό από επιχειρηματίες για την… εμπειρία τους
- «Βαλιτσάκια» πάνε κι έρχονται και κάποια αναζητούνται
- Τι συμβαίνει με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Ποιούς, πόσους και με τι σκοπό παρακολουθεί ο Μεγάλος Αδελφός της κυβέρνησης;

Της Μαρινίκης Αλεβιζοπούλου και του Αυγουστίνου Ζενάκου

Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση προχωρημένης αποδιοργάνωσης. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς με ολοένα εντεινόμενο ρυθμό, έχει τρεις κύριες επιπτώσεις:
- Πρώτον, η ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) είναι πολιτικά ανεξέλεγκτη, η πολιτική διοίκηση δηλαδή δεν ελέγχει ως οφείλει τη δράση της υπηρεσίας.
- Δεύτερον, η δράση της υπηρεσίας καταστρατηγεί τη θεσμοθετημένη διαδικασία εισαγγελικών εντολών και παραβιάζει κατά σύστημα το Σύνταγμα και τους νόμους θίγοντας τα δικαιώματα των πολιτών.
- Και τρίτον, νυν και πρώην υπάλληλοι της ΕΥΠ διαθέτουν πληροφορίες, στοιχεία και διασυνδέσεις, τα οποία μόνο επειδή εργάζονται ή εργάστηκαν εκεί είναι σε θέση να κατέχουν, προς πώληση στην «ελεύθερη αγορά», ενώ κάποιοι εργάζονται και απευθείας για μεγαλο-επιχειρηματίες.
Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο σκηνικό, όπου κυριολεκτικά όλοι «ακούνε» όλους: Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ παρακολουθούν πολιτικούς αλλά και άλλους υπαλλήλους, οι πολιτικοί άλλους πολιτικούς αλλά και υπαλλήλους της ΕΥΠ, οι επιχειρηματίες άλλους επιχειρηματίες, τους πολιτικούς και τους δικαστικούς, οι νυν υπάλληλοι τους πρώην υπαλλήλους και τούμπαλιν, όλοι μαζί σε ένα ασταμάτητο παιχνίδι καταρράκωσης κάθε νομιμότητας και εν τέλει υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό που εντυπωσιάζει ιδιαίτερα είναι όχι μόνο ότι οι παραβιάσεις του απορρήτου και των δικαιωμάτων μοιάζουν να μην αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, αλλά και ότι αυτά δεν συμβαίνουν καν με μία παραπλανημένη αίσθηση καθήκοντος προς την πατρίδα αλλά για πολιτική σκοπιμότητα ή ίδιον όφελος. Μιλήσαμε με παράγοντες οι οποίοι είτε βρίσκονται εν ενεργεία στην υπηρεσία είτε έχουν στο παρελθόν υπάρξει σε σημαντικές θέσεις είτε είναι –ή έχουν διατελέσει- αρμόδιοι για τον έλεγχό της. Τις απαντήσεις που πήραμε τις έχουμε ανασυνθέσει ως λεγόμενα «συνομιλητών», με σκοπό να μην είναι δυνατόν κανείς να φθάσει στα πραγματικά πρόσωπα. Είναι απαραίτητο για την προστασία τους. Και τη δική μας…. Σύμφωνα με το νόμο, η ΕΥΠ οφείλει να ζητά από τον εισαγγελέα άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας! Για την ακρίβεια, η υπηρεσία ζητά εντολή από τον εισαγγελέα που εδρεύει στην ΕΥΠ, ο οποίος στη συνέχεια τη διαβιβάζει στον εισαγγελέα εφετών. Αυτή η εντολή είναι η προϋπόθεση για να γίνει οποιαδήποτε «συνακρόαση», όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται. Τηρείται, όμως, η διαδικασία; «Συνήθως τηρείται σε περιπτώσεις τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος», μας απαντούν οι συνομιλητές μας. «Όπως επίσης και όταν υπάρχει πολιτικό ενδιαφέρον. Δηλαδή, αν υπάρχει εντολή, τηρείται. Άτυπες παρακολουθήσεις, όμως, γίνονται συνέχεια. Αλλά δεν μπορείτε να το αποδείξετε. Και φυσικά δεν χρησιμοποιούνται στο δικαστήριο, αν υπάρξει». Από τη στιγμή, όμως που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία, ρωτάμε, σε τι χρησιμεύουν; «Εξαρτάται», μας απαντούν «αν μιλάμε για παρακολουθήσεις που γίνονται σε σχέση με μία νόμιμη έρευνα ή όχι. Αν δεν γίνονται σε σχέση με νόμιμη έρευνα, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει καμία σημασία. Πολλοί επιχειρηματίες, πολιτικοί, διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, έχουν προσωπικές σχέσεις με υπαλλήλους της ΕΥΠ, νυν και πρώην, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε διάφορα τμήματα της υπηρεσίας. Φυσικά, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για οικονομική συναλλαγή, είτε με χρήματα είτε με άλλου είδους ανταλλάγματα, όπως στη γνωστή περίπτωση όπου μεγαλο-επιχειρηματίας της ναυτιλίας άνοιξε σε κάποιον εκδοτικό οίκο…»

Το ζήτημα αυτό τέθηκε πρόσφατα και από μία μάλλον αναπάντεχη πλευρά, από τον βουλευτή δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλο, για τον οποίο μάλιστα λέγεται ότι δεν είναι ο μόνος στο κυβερνών κόμμα που έχει τέτοιες ανησυχίες. «Μήπως κάποιοι» δήλωσε ο Α. Σπηλιωτόπουλος «προσπορίζονται χρήματα προς ίδιον όφελος, βγάζοντας δεύτερο χαρτζιλίκι, πουλώντας πληροφορίες που δεν τους ανήκουν;» «Είναι σαφές ότι αυτό ισχύει» επιβεβαιώνουν οι συνομιλητές μας. «Εκτός, μάλιστα, από τους, ας πούμε ευυπόληπτους επιχειρηματίες, υπάρχουν και στοιχεία του οργανωμένου εγκλήματος, ακόμη και βαρυποινίτες, που έχουν επαφές με υπαλλήλους της ΕΥΠ ή αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, αποσπασμένους στην ΕΥΠ. Αυτό είναι λογικό ως ένα σημείο, διότι κάποιοι αποτελούν το δίκτυο πληροφοριοδοτών. Όμως, εξίσου εύκολα οι σχέσεις αυτές οδηγούν σε άλλου είδους συναλλαγές. Πρόκειται για χάος. Το κάθε τμήμα, ο κάθε υπάλληλος σχεδόν, κάνει ότι θέλει. Και κανένας δεν τον ελέγχει. Ακούνε όποιον θέλουν ό,τι ώρα θέλουν». «Βέβαια» συνεχίζουν οι συνομιλητές μας «υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις όπου οι συνακροάσεις γίνονται με νόμιμους στόχους, ακόμη κι αν οι ίδιες δεν είναι νομότυπες. Τότε η παρακολούθηση γίνεται στο να μάθουν τι ξέρει κάποιος. Στη συνέχεια, θα γίνει προσπάθεια να αποσπαστεί από αυτόν ή κάποιον άλλον ως μάρτυρα αυτό που ήδη ξέρουν. Και φυσικά, βάσει των όσων ξέρουν, αλλά δεν θα παρουσιάσουν φυσικά στο δικαστήριο, θα ζητήσουν πλέον εντολή και συνακρόαση θα γίνεται από εκεί και στο εξής νομότυπα». Δηλαδή, ρωτάμε, τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής τους παρακολουθούσατε πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ή μετά; «Τους άκουγαν από πριν. Αλλά η εντολή ήρθε μετά τη δολοφονία. Γι αυτό και δεν θα βρείτε δημοσιευμένη συνομιλία από πριν. Θα βρείτε μόνο καταγραφές κλήσεων κ.λ.π., αυτά δηλαδή που τεχνικά θα ήταν έτσι κι αλλιώς η υπηρεσία σε θέση να βρει εκ των υστέρων». Και αν εξαιρέσουμε, ρωτάμε, τις περιπτώσεις όπου ένας υπάλληλος παρακολουθεί κάποιον με κίνητρο οικονομικά ανταλλάγματα, με ποιο σκεπτικό γίνονται οι άτυπες παρακολουθήσεις πολιτικών; «Το αρχικό σκεπτικό «μας απαντούν «είναι ότι η υπηρεσία παρακολουθεί πολιτικούς που είναι ευάλωτοι και θα μπορούσαν να πέσουν θύμα εκβιασμού και να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. Αν κάποιος είναι, ας πούμε, σεξουαλικά εκτεθειμένος. Ή αν είναι τζογαδόρος. Αλλά φυσικά και οποιονδήποτε θεωρεί με οποιονδήποτε τρόπο συνδεδεμένο με ύποπτους για τρομοκρατία, όπως ας πούμε, συγκεκριμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ή τουλάχιστον, αυτή είναι η αιτιολογία». Διάφοροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται να υποπτεύονται όσα υποστηρίζουν οι συνομιλητές μας, μεταξύ των οποίων και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει κάνει λόγο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για «προκλητικές και συνεχόμενες παρεμβολές που κάποιοι δεχόμαστε στις επικοινωνίες μας…» Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε το 2011, όπου ανάμεσα στις συνομιλίες για τους στημένους αγώνες ποδοσφαίρου που είχαν έρθει στη δημοσιότητα, είχαν διαρρεύσει και συνομιλίες πολιτικών που συζητούσαν την ευρωπαϊκή πολιτική και φορολογικά μέτρα που τους υποδεικνύονταν από το εξωτερικό.

Η ΕΥΠ προμηθεύτηκε το πρώτο της σύγχρονο σύστημα συνακροάσεως κατά τη διακυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, το 2007. Πρόκειται για ένα σύστημα «επισύνδεσης», σταθερό, που στεγάζεται στον 15ο όροφο του κτιρίου της Κατεχάκη. Κόστισε περίπου 3.5 εκατομμύρια ευρώ. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. προμηθεύτηκε ένα ίδιο, ένα χρόνο αργότερα. Το σύστημα αυτό λειτουργεί ως εξής: Όταν ληφθεί η απόφαση για «συνακρόαση» -φυσικά, βάσει του νόμου, πρέπει να υπάρχει εισαγγελική εντολή- η υπηρεσία ζητά από τον πάροχο (δηλαδή την εταιρεία, ΟΤΕ, Vodafone, Wind κ.α.) να «κουμπώσει», όπως λένε, την γραμμή. Από εκεί και πέρα, κάθε συνομιλία στη συγκεκριμένη γραμμή καταγράφεται. Όταν παραγγέλθηκε αρχικά το σύστημα, είχε τη δυνατότητα να καταγράφει οκτακόσιες διαφορετικές συνομιλίες ταυτόχρονα. Έκτοτε, έχει αναβαθμιστεί. Πληροφορίες λένε ότι έχει πλέον δυνατότητα 5.000 ταυτόχρονων συνακροάσεων. Αρκετά νωρίτερα, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, η ελληνική κυβέρνηση είχε δεχτεί πιέσεις από παράγοντες των ΗΠΑ να προμηθευτεί η ΕΥΠ ένα «βαλιτσάκι», το οποίο τελικά αγόρασε μεταχειρισμένο από αμερικανική εταιρεία προς 400 χιλιάδες δολάρια περίπου. Η συσκευή αυτή, που μοιάζει πραγματικά με βαλιτσάκι, σάρωνε το φάσμα των εκπομπών και είχε τη δυνατότητα εντοπισμού στίγματος, δηλαδή της θέσης κάποιου. Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Λειτουργούσε ικανοποιητικά μόνο σε ανοιχτούς χώρους, ενώ σε αστικό περιβάλλον, με πολλές παρεμβολές, απαιτούσε πολύ χρόνο, με αμφίβολα αποτελέσματα. Μπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να καταγράψει συνομιλίες, αλλά με μεγάλη δυσκολία. Είχε, επίσης, μικρή σχετικά εμβέλεια και γι αυτό η όποια χρήση της γινόταν από ένα βανάκι. Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο πρόβλημα. «Όταν ανάμεσα στο κινητό τηλέφωνο και στην κυψέλη, παρεμβάλλεται το «αυτί», μας λένε οι συνομιλητές μας, «αν το σύστημα δεν είναι αρκετά καλό, δεν είναι «παθητικό», όπως λέμε, αυτός που μιλάει στο τηλέφωνο μπορεί να σε καταλάβει. Συνήθως ένας τρόπος είναι ότι κομμάτια της συνομιλίας σου χάνονται. Κυριολεκτικά μπορεί κάποιος να σου απαντάει κι εσύ μετά από δύο δευτερόλεπτα να του λες «πες μου». Κι εκείνος να σου απαντάει «μα μόλις σου είπα…». Όταν συμβαίνει αυτό συχνά, μπορεί να το καταλάβεις. Όσο πιο σύγχρονο και ακριβό το σύστημα, τόσο πιο «παθητικό» είναι». Από τον πρώτο εθνικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, με υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο προϋπολογισμός της ΕΥΠ αυξήθηκε. Παρά τις διάφορες αιτιάσεις παραγόντων για τον σκοπό της αύξησης, ειδικά εν μέσω κρίσης, ουδέποτε υπήρξε πειστική απάντηση. Πληροφορίες, ωστόσο, μαρτυρούν ότι από εκείνη την περίοδο και μετά η ΕΥΠ προμηθεύτηκε τα «βαλιτσάκια» που έχει σήμερα. Τα βαλιτσάκια αυτά δεν είναι σαν τον ηλικιωμένο προκάτοχό τους. Και δεν απαιτούν καμία συνεργασία με τον πάροχο. Σαρώνουν κι αυτά εκπομπές και εντοπίζουν στίγμα, αλλά μπορούν επίσης να καταγράψουν 10.000 συνομιλίες ταυτόχρονα, με άριστη ποιότητα και αφαίρεση θορύβου, έχουν δυνατότητα αναγνώρισης φωνής και εντοπισμού λέξεων-κλειδιών στο φάσμα εκπομπής, με εμβέλεια που μπορεί να φτάσει τα 30 χιλιόμετρα. Η τιμή του καθενός από αυτά μπορεί να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, αν και υπάρχουν και «φτηνά», προς μόλις 100.000. Η ΕΥΠ έχει πέντε τέτοια «βαλιτσάκια», μας λένε οι συνομιλητές μας. «Δεν γνωρίζουμε πότε ήρθαν, ποιος τα παρήγγειλε ή πόσες καταγραφές έχει ο σκληρός τους δίσκος. Από αυτά, τα δύο αγνοούνται αυτή τη στιγμή. Έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση και ερευνάται το που βρίσκονται και ποιος τα χειρίζεται. Και στο παρελθόν έχουν εξαφανιστεί βαλιτσάκια. Ένα πέρασε κάποιο καιρό στη Χαριλάου Τρικούπη. Λίγο αφότου έπεσε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, εμφανίστηκε παρατημένο στην Ιπποκράτους και το μαζέψανε. Συζητιέται ότι τουλάχιστον ένα από τα δύο που λείπουν τώρα ήταν για καιρό στα χέρια υψηλόβαθμου στελέχους, το οποίο έχει πλέον φύγει από την υπηρεσία».

Ο κυκεώνας υποκλοπών και παρακολουθήσεων, ωστόσο, που κυριαρχεί στο πολιτικό σύστημα και στο επιχειρηματικό κατεστημένο, δε σχετίζεται φυσικά μόνο με την τεχνική υποδομή της ΕΥΠ, καθώς ο ίδιος εξοπλισμός κυκλοφορεί στην αγορά. Οποιοσδήποτε με αρκετά χρήματα μπορεί να προμηθευτεί «βαλιτσάκι» και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον οκτώ κυκλοφορούν εκεί έξω. Βρίσκονται στα χέρια ορισμένων από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της χώρας και χειριστές τους είναι –ποιοι άλλοι;- νυν ή πρώην υπάλληλοι μυστικών υπηρεσιών, που έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν. Το θέμα αυτό έθιξε άλλος ένας ανήσυχος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κατά τη συζήτηση επί της έκθεσης πεπραγμένων του 2011 της ΑΔΑΕ (Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών), η οποία έγινε στις 26.3.2013, ρώτησε: «Η εισαγωγή ή η κατασκευή ενός τέτοιου μηχανήματος αποτελεί εγκληματική ενέργεια; Έχει ποινικοποιηθεί η παράνομη εισαγωγή και παράνομη χρησιμοποίηση του μηχανήματος;» Για να λάβει την απάντηση από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Ανδρέα Λαμπρινόπουλο ότι «δεν καλύπτεται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο» για να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ελέγχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει απευθύνει ερώτηση σχετικά με κενά στη νομοθεσία και ζητήματα διασφάλισης απορρήτου, μετά από καταγγελίες της ΑΔΑΕ. Θα έλεγε, βέβαια, κανείς ότι ένα από τα καθήκοντα της ίδιας της ΕΥΠ θα ήταν να φροντίσει να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αλλά η τήρηση αυτού του καθήκοντος είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής βούλησης. Και τέτοιου είδους πολιτική βούληση σπανίζει στην ΕΥΠ. «Όλες οι πολιτικές ηγεσίες μία από τα ίδια είναι» μας λένε οι συνομιλητές μας. Αναφέρονται με ιδιαίτερη απαξίωση στον Θοδωρή Δραβίλλα, σημερινό διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος είναι, κατά τα λεγόμενά τους, «άσχετος» και βρίσκεται εκεί μόνο επειδή τον θεωρεί «άνθρωπό του» ο Αντώνης Σαμαράς –κατηγορία που απευθύνουν και στον σημερινό Α’ υποδιοικητή, τον καλαματιανό Παναγιώτη Κοντούλη. Αλλά ούτε και τον προκάτοχο του Θ. Δραβίλλα, τον Κωνσταντίνο Μπίκα, μοιάζουν να έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση, όπως ούτε και τον διοικητή επί διακυβέρνησης Καραμανλή, τον Γιάννη Κοραντή, ο οποίος μετά την αντικατάστασή του πολιτεύτηκε με το ΛΑΟΣ. «Όλοι μαριονέτες είναι» μας λένε. «Οι υπεύθυνοι των τμημάτων σηκώνουν ο καθένας δική του παντιέρα». Η κυριότερη μορφή μοιάζει να είναι ότι οι διοικητές βρίσκονται εκεί όχι για να μάθ0ουν πως λειτουργεί η υπηρεσία, αλλά ως «χάρη» από τους πολιτικούς «προστάτες» τους. «Ο Μπίκας, λόγου χάρη, ήταν προστατευόμενος του Κάρολου Παπούλια. Αυτός ήθελε να πάει στην πρεσβεία του Βερολίνου, αλλά ξεσηκώθηκε η επετηρίδα και δεν του έκατσε. Μετά ήταν να πάει στο Κάιρο και ξαφνικά βρίσκεται διοικητής της υπηρεσίας. Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε πραγματικά. Κουμάντο έκανε ο Παπαγεωργίου, ο Α’ υποδιοικητής».

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσεις να μιλάς για την ΕΥΠ και να μην ακούσεις το όνομά του στα πρώτα κιόλας λεπτά της συνομιλίας. Ο Φώτης Παπαγεωργίου, μέχρι και το 2009 βρισκόταν στην Αντιτρομοκρατική. Στην ΕΥΠ τοποθετείται ως Α’ υποδιοικητής επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Πολιτικά συγγενείς και με μία σχέση που κρατάει χρόνια, φέρουν αμφότεροι υπερηφάνως την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Συνάδελφοι, ωστόσο, του Παπαγεωργίου, αφήνουν να εννοηθεί ότι η συμβολή του είχε υπερτιμηθεί, γεγονός που ασφαλώς ευνοείται από τις πολιτικές, επικοινωνιακές και επιχειρηματικές του επαφές. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που ισχυρίζονται ότι αρκετές πληροφορίες έφταναν στα χέρια του ακριβώς λόγω της σχέσης του με τον πολιτικό του προϊστάμενο. Ο ίδιος ασφαλώς φροντίζει να καλλιεργεί τον μύθο του. Είχε σχεδόν καταστεί ανέκδοτο εκείνης της περιόδου ο τρόπος με τον οποίο περιφερόταν και επαναλάμβανε σε πρώτη ευκαιρία την εθνικοπατριωτική ατάκα που είχε απευθύνει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο οποίος του είχε πει κατά τη σύλληψή του «Ένας νενέκος είσαι»… «Εγώ είμαι Έλληνας αξιωματικός πατριώτης», λέει ότι είχε απαντήσει ο Παπαγεωργίου. Είναι ο ίδιος που ανέκρινε τον Σάββα Ξηρό στον Ευαγγελισμό με πρακτικές οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις και έθεσαν υπό αίρεση την αξιοπιστία του κατηγορητηρίου. Επί διακυβέρνησης της ΝΔ θεωρεί ότι πέφτει σε δυσμένεια –είχε τοποθετηθεί στο τμήμα αντιμετώπισης διεθνούς τρομοκρατίας. Επί υπουργίας Χ. Μαρκογιαννάκη στο Δημόσιας Τάξης, ο Φ. Παπαγεωργίου παραιτείται. Και πάλι δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι γνώριζε πως η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα κρατούσε και είχε ήδη κλείσιμο ματιού από τον –και πάλι- πολιτικό του προϊστάμενο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη μετάταξή του στην ΕΥΠ.

Ο Φ. Παπαγεωργίου και από τη θέση του στην Αντιτρομοκρατική και μετέπειτα στην ΕΥΠ είναι σίγουρα από τους καλύτερους γνώστες των εθνικών συστημάτων παρακολούθησης. Όπως μαθαίνουμε, είναι ένας από τους ανθρώπους που εμπιστεύθηκε το κράτος από το 2005 στις αποστολές στο εξωτερικό εν όψει της προμήθειας συστήματος συνακροάσεως. Το 2008 μάλιστα, ως νούμερο δύο στην Αντιτρομοκρατική, όταν δηλαδή πρόκειται να προμηθευτεί και η Αντιτρομοκρατική τον εξοπλισμό παρακολούθησης, όπως είχε ήδη κάνει η ΕΥΠ, μαθαίνουμε ότι ο Παπαγεωργίου επιμένει να ζητηθεί προσφορά από τη Siemens. Οι γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο θα είναι άσκοπο, καθώς η εταιρεία δεν σχεδιάζει αυτού του είδους εξοπλισμούς κι έτσι η προσφορά της θα είναι πολύ ακριβότερη. Παρ’ όλα αυτά ζητείται προσφορά, η οποία είναι υπερδιπλάσια των υπολοίπων και απορρίπτεται. Ο Παπαγεωργίου συνταξιοδοτήθηκε. Σήμερα τον βλέπουμε στο πλευρό του προσωπικού του φίλου Δημήτρη Μελισσανίδη στις εξέδρες της ΑΕΚ. Είναι φίλοι από παλιά, όπως και με τον αδελφό του επιχειρηματία Ιάκωβο, με τον οποίο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, έχουν θεαθεί ουκ ολίγες φορές σε στέκια στη Γλυφάδα και στον Πειραιά, αλλά και σε γνωστό σκυλάδικο στην Καλλιθέα. Όπως γράφτηκε πριν λίγο καιρό, ο Φ. Παπαγεωργίου ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου ασφαλείας του Δ. Μελισσανίδη, ενώ στους οπαδικούς ιστότοπους της ΑΕΚ πανηγυρίζουν και για την εμπλοκή του στα διοικητικά της ομάδας τους. Όσο βολικά βεβαίως κι αν νιώθει ο ίδιος στο νέο του κοστούμι, είναι ένα ζήτημα το πώς επιτρέπει το κράτος σε πρώην υψηλό και καταρτισμένο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με γνώσεις και διασυνδέσεις που δεν διακόπηκαν ποτέ, να πουλά τις υπηρεσίες του σε επιχειρηματίες… Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος ο Φ. Παπαγεωργίου δεν διστάζει να διατυμπανίζει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τις πολύ καλές του σχέσεις με την ΕΥΠ και συγκεκριμένα με το τμήμα παρακολουθήσεων.

«Είναι λάθος να εξαιρείται από την κουβέντα των υποκλοπών η Αντιτρομοκρατική» μας λένε οι συνομιλητές μας. «Συχνά οι δύο υπηρεσίες αλληλοκαλύπτονταν αλλά κυρίως σήμερα, με αυτή την κυβέρνηση η οποία δεν διστάζει να κατηγορήσει ως τρομοκράτη όποιον δεν συμφωνεί μαζί της, το φαινόμενο εντείνεται. Το παράδειγμα με τους κατοίκους στις Σκουριές είναι ενδεικτικό». Και μας υπενθυμίζουν τις δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη περί παρακολούθησης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι κοριοί της ΕΥΠ δούλευαν εδώ και καιρό για να δέσουν μία υπόθεση μεταξύ ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της οργάνωσης που δρα στις Σκουριές στη Χαλκιδική». Και βέβαια, τις παρακολουθήσεις στη Χαλκιδική δεν έχει επισημάνει μόνο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αλλά και το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» που αποκάλυψε πως απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνεντεύξεων δημοσιογράφων τόσο ελληνικών όσο και ξένων ΜΜΕ περιλαμβάνονται στη δικογραφία για τις Σκουριές, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό εγκληματικής δράσης. Και τα πρόσωπα όμως μοιάζει να εναλλάσσονται σε κάποιο βαθμό ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες. «Όταν ανέλαβε ο Δένδιας το υπουργείο» μας λένε «ο προκάτοχός του, ο υπηρεσιακός δηλαδή υπουργός και πρώην αρχηγός της Αστυνομίας Ελευθέριος Οικονόμου, τον προέτρεψε να προσέχει ιδιαίτερα την Αντιτρομοκρατική και τον επικεφαλής της, Άλκη Τζοΐτη. «Να δεις ότι θα σε βοηθήσει πολύ» του είπε». Λέγεται μάλιστα ότι ο Ν. Δένδιας αρχικά αισθάνθηκε προσβεβλημένος, το θεώρησε κάποιου είδους υπόδειξη και κάλεσε τον αρχηγό της Αστυνομίας ζητώντας του να απομακρύνει τον Α. Τζοΐτη. «Παρ’ όλα αυτά, έκτοτε είναι 30 φορές τη μέρα στο τηλέφωνο μαζί του» μας λένε. Ο Α. Τζοΐτης βρέθηκε στην ηγεσία της Αντιτρομοκρατικής και πάλι επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από την ΕΥΠ όπου υπηρετούσε ως τότε και όπου φέρεται να ήταν από τους χειριστές της σκανδαλώδους υπόθεσης παρακολουθήσεων και απαγωγών Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005. Η αναβάθμισή του ήταν, λέγεται, απαίτηση του προσωπικού του φίλου, Φώτη Παπαγεωργίου6. Παρότι είχε διαρρεύσει ότι ο δεσμός μεταξύ Παπαγεωργίου και Τζοΐτη έχει διαρραγεί, εντούτοις οι πηγές μας επιμένουν ότι διατηρούν ακόμη στενή φιλική σχέση. «Τυχερός άνθρωπος αυτός ο Χρυσοχοΐδης» μας λένε οι συνομιλητές μας. «Του έσκασε –κυριολεκτικά- στα χέρια η βόμβα του Ξηρού. Γι αυτό, βέβαια, καλύτερα να ρωτήσετε τους Βρετανούς…» Και η συζήτηση διακόπτεται αμήχανα, για κάμποση ώρα. «Πάντως, επανέρχονται «οι υπηρεσίες είναι ΠΑΣΟΚ. Παραμένουν ΠΑΣΟΚ. Και ψάχνονται για την επόμενη ημέρα…».

Κι επειδή το θέμα των παρακολουθήσεων είναι πραγματικά μεγάλο, αλλά κι επειδή θέλουμε να συνεισφέρουμε στην καλύτερη ενημέρωση του κ. Πανούση, ο οποίος φέρει πλέον την ευθύνη κυκλοφορίας και λειτουργίας «βαλιτσών», παραθέτουμε κι ένα συγκλονιστικό ιστορικό για τις παρακολουθήσεις… Στις 27/10/2013 με δημοσίευμά μας αναρωτιόμασταν «Πόσον τυχαία είναι τα σκάνδαλα και οι διαρροές περί υποκλοπών;» Επειδή είμαστε βέβαιοι πως το ερώτημα αυτό απασχολεί τους πάντες, από τον τελευταίο πολίτη της χώρας έως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και, φυσικά και τον κ. Πανούση που είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη, παραθέτουμε το δημοσίευμα, το οποίο είναι αποκαλυπτικό και ενδιαφέρει πάρα πολλούς, ιδιαίτερα μάλιστα όσους θέλουν να γνωρίζουν τα περί «βαλιτσών» και γενικότερα τα περί «υποκλοπών».
- Τα «σκάνδαλα των υποκλοπών» αποκαλύπτουν μεγάλες αλλαγές ισχύος;
- Γιατί υπάρχει επιλεκτική δημοσιότητα για τις υποκλοπές στην Ελλάδα;

Το τελευταίο διάστημα «βγήκε» στο φως της επικαιρότητας το θέμα των παρακολουθήσεων Ευρωπαίων ηγετών μέσω υποκλοπών των τηλεπικοινωνιών τους από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και μάλιστα στάθηκε αιτία να απασχοληθεί η Ευρώπη «ιδιαίτερα σοβαρά», είτε σε επίπεδο πολιτικών είτε και σε επίπεδο ΜΜΕ με την αυξημένη ικανότητα πρόσβασης των ΗΠΑ στον τομέα της πληροφόρησης στον ύψιστο δυνατό βαθμό. Γιατί αποκαλύπτονται τώρα οι υποκλοπές στην Ευρώπη; Αν και είχαν προηγηθεί τα WikiLeaks με τις «ιδιαίτερες» αποκαλύψεις τους, οι οποίες "συνεχίστηκαν" από τον Σνόουντεν (του οποίου η «μετακίνηση» στην Μόσχα προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Λευκό Οίκο και απείλησε με την δημιουργία ενός νέου ψυχροπολεμικού κλίματος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας), κανείς σχεδόν δεν περίμενε πως οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις θα επανέρχονταν στο προσκήνιο. Βέβαια, η «κενή περίοδος» (λόγω μη επάρκειας ικανών χρηματοδοτήσεων υπό την απειλή της πτώχευσης) από πλευράς των ΗΠΑ, ενδεχομένως να επηρέασε έντονα την ισχύ των αμερικανικών υπηρεσιών (οι οποίες δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν διαρροές), όμως το πιθανότερο είναι πως δεδομένης της αμερικανικής «οικονομικής στενότητας» αποφασίστηκε μία αλλαγή ρόλων με αναβάθμιση της ισχυρής Γερμανίας. Κάποιοι τολμούν να αναφέρονται σε «επανάσταση» της Γερμανίας, η οποία εκμεταλλεύεται από την πλευρά της στον μέγιστο βαθμό την οικονομική της ισχύ και αποπειράται να "απογαλακτωθεί" από την επιτήρηση των εξασθενημένων ΗΠΑ, ενώ κάποιοι άλλοι τείνουν προς την εκδοχή της εφαρμογής του «καλού και κακού μπάτσου» μετά από απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργήσει ο έλεγχος και παρεμβατισμός τους σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά ιδιαίτερα στην Ευρώπη, προσφέροντας έτσι την «εικόνα» μίας αναγκαστικής αποχώρησής τους από τον ευρωπαϊκό έλεγχο και την δυνατότητα περισσότερης ανεξαρτησίας στο σύνολο της Ευρώπης (η οποία όμως περιέρχεται υπό την προστασία της Γερμανίας, δεδομένης της μειωμένης ικανότητας της Γαλλίας του Ολάντ και της απομακρυσμένης Αγγλικής παρεμβατικότητας αφού η Μεγάλη Βρετανία δεν μετέχει στον πυρήνα της ευρωζώνης).

Επειδή υπάρχει σαφής φόβος να απωλέσουμε το αυτονόητο περί του στόχου των παρακολουθήσεων, πρέπει να τονίσουμε πως αυτές σχεδιάζονται και υλοποιούνται με χρήση όλων των μέσων, με μοναδικό στόχο την απόκτηση άκρως ευαίσθητων πληροφοριών, οι οποίες χρησιμοποιούνται σχεδόν στο σύνολό τους (μπορεί να αφορούν την «επαγγελματική», την πολιτική ή την ιδιωτική ζωή του παρακολουθούμενου) προκειμένου να υλοποιηθεί συγκεκριμένος σκοπός ή σκοποί εκείνου που παρακολουθεί. Και στον πόλεμο του κόσμου των πληροφοριών οι «συμμαχίες» που σχηματίζονται δεν είναι μόνο πολυσύνθετες, πολυεπίπεδες και ευμετάβλητες, αλλά και άκρως επικίνδυνες για όσους τολμούν να τις προσεγγίσουν και να αποκαλύψουν έστω και ένα μικρό τους κομμάτι. Το ότι, λοιπόν, αποκαλύφθηκε μία μαζική παρακολούθηση εκ μέρους των ΗΠΑ (η χώρα μας τελικά όπως αποδείχθηκε από τις πρόσφατες αποκαλύψεις, είχε την τιμή να είναι η πρώτη που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο) πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον σκοπό που αυτή σχεδιάστηκε να υλοποιηθεί και όχι με τα πρόσωπα – θύματα των υψηλών αξιωμάτων που εμφανίζονται. Και εν πάσει περιπτώσει, αν η Μέρκελ, ο Ολάντ ή ό,ποιος άλλος ένιωσε βαθύτατα θιγμένος από την παρακολούθησή του, ας τολμήσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, διώχνοντας τις αμερικανικές υπηρεσίες (πρεσβείες, προξενεία κ.α.) από την χώρα του. Το ότι δεν συμβαίνει αυτό, αποτελεί απόδειξη και της γνώσης αλλά και του μηνύματος που στάλθηκε μέσω της «αποκάλυψης» περί παρακολουθήσεων υψηλών πολιτικών προσώπων της γηραιάς ηπείρου. Ζούμε σε μία περίοδο ισχυρότατων γεωπολιτικών αλλαγών, ρόλοι αλλάζουν, νέοι παίκτες επιθυμούν να εισαχθούν στην σκακιέρα «στρατηγικών παιγνίων» των ισχυρών και ο τομέας των πληροφοριών ενδιαφέρει άμεσα όσους θέλουν να αποκτήσουν καλές θέσεις στον επανασχεδιασμό του παγκόσμιου χάρτη ισχύος. Είναι ιδιαίτερα αφελής η άποψη εκείνη που εμφανίζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς να μην γνωρίζουν ότι παρακολουθούνται, όπως επίσης είναι ιδιαίτερα αφελής η προσπάθεια (ιδιαίτερα των ελεγχόμενων ΜΜΕ) να πεισθεί το σύνολο των πολιτών πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα των ΗΠΑ ήταν άγνωστη και αποκαλύφθηκε τυχαία! Εάν μάλιστα σκεφθούμε πως τίποτε δεν γίνεται τυχαία στον κόσμο των σοβαρών μυστικών υπηρεσιών (οι οποίες λειτουργούν μέσα σε ένα πλαίσιο ικανοποίησης ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού συμφερόντων των κρατών τους), τότε εύκολα εξάγουμε το συμπέρασμα πως όσα συμβαίνουν εξυπηρετούν ένα πλήθος παραγόντων μη ορατών στους απλούς πολίτες, αλλά ταυτόχρονα συνεχώς λειτουργούντων προς την δημιουργία συγκεκριμένων και τετελεσμένων πολιτικών και οικονομικών στοχεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: http://kostasxan.blogspot.gr/2015/07/blog-post_171.html

No comments :

Post a Comment