18/06/2013

Επίδειξη του υπερμαχητικού Su-35

Xαρακτηρίστηκε ως η πλέον εντυπωσιακή επίδειξη μαχητικού αεροσκάφους όλων των εποχών: Το "κόκκινο αστέρι" το μαχητικό 4++ γενιάς Su-35, χθες στο Le Bourget του Παρισιού πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε δυτική αεροπορικη έκθεση και άφησε τους πάντες άφωνους. Mε μέγιστη ταχύτητα 2.400 km/h, (2,25 mach),ακτίνα δράσης 3.600 (πάει και έρχεται δύο φορές από την Κρήτη σε όλες τις αεροπορικές βάσεις της τουρκικής Αεροπορίας, χωρίς αναφεοδιασμό!), επιχειρησιακό ύψος 18 χλμ. και έναν συνδυασμό τριών ραντάρ (ένα από τα οποία στην "L" Band ειδικά για αντιμετώπιση stealth εχθρικών μαχητικών) που "βλέπουν" μέχρι τα 400 χλμ. και με ένα εντυπωσιακό οπλικό φορτίο παντός είδους όπλων αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αέρος-επιφανείας, αυτό το "τέρας" των 34,5 τόνων μέγιστου βάρους απογείωσης, στον αέρα απλά κάνει τα πάντα... Με τη χρήση του σκοπευτικού επί κράνους το ραντάρ μπορεί να ελέγξει έναν τομέα 120 μοιρών σε πλάτος και 60 μοιρών σε ύψος, ενώ με τη χρήση μόνο του HUD και κατά τη διάρκεια κλειστής εμπλοκής, το ραντάρ μπορεί να παρακολουθήσει έναν στόχο στο παράθυρο 10 μοιρών σε πλάτος και 60 μοιρών σε ύψος, σε διαμόρφωση κάθετης σάρωσης και 15 μοιρών σε πλάτος και 10 μοιρών σε ύψος για βολή πυροβόλου. Το IRbis-E διαθέτει συνολική ισχύ εξόδου 20 KW, κάτι που του παρέχει μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού επερχόμενου στόχου μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους – με συνολικό RCS τα 3 τ.μ. φτάνει τα 350 χλμ., με γωνία διόπτευσης τις 100 μοίρες στο αζιμούθο και εντοπισμό στόχου που απέρχεται τα 150 χλμ. Όταν το εύρος έρευνας αυξάνεται στις 300 μοίρες, με μηχανική υποβοήθηση, η εμβέλεια για αποκάλυψη ίδιου στόχου ανέρχεται στα 200 χλμ., ενώ στην περίπτωση που η σχετική θέση του στόχου παρουσιάζει επιστροφές από το έδαφος, η εμβέλεια αυτή μειώνεται στα 170 χλμ.

Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό και εγκλωβισμό στόχων επιφανείας, το IRbis-E μπορεί να εντοπίσει σκάφος μεγέθους αεροπλανοφόρου στα 400 χλμ., τορπιλάκατο στα 120 χλμ., γέφυρα στα 150-200 χλμ. και αντιαεροπορικά συστήματα ή τεθωρακισμένα οχήματα με 30 τμ RCS στα 70 χλμ. Το IRbis-E έχει την ικανότητα να εντοπίζει και αεροσκάφη με χαρακτηριστικά Stealth και συνολικό RCS που δεν υπερβαίνει το 0,01 τμ. σε αποστάσεις 90 χλμ. Ένας ακόμη αισθητήρας, παθητικός αυτή τη φορά, που χρησιμοποιείται για την εύρεση στόχων, είναι το σύστημα OLS-35 (Optiko Lokacionnaya Stanciya). Πρόκειται για έναν υπέρυθρο αισθητήρα ολοκληρωμένο, με έναν αποστασιομέτρη λέιζερ τοποθετημένο μπροστά από το αλεξήνεμο του χειριστή. Έχει τη δυνατότητα αποκάλυψης επερχόμενων στόχων σε απόσταση 50 χλμ. και απερχόμενων σε απόσταση 90 χλμ. Μπορεί να παρακολουθεί έως και τέσσερις εναέριους στόχους ταυτόχρονα και έχει τη δυνατότητα μέσω του αποστασιομέτρη λέιζερ μέτρησης απόστασης στόχων εδάφους μέχρι τα 30 χλμ. και εναέριων στόχων έως τα 20 χλμ. Το OLS καλύπτει δύο τομείς των 90 μοιρών εκατέρωθεν του διαμήκους άξονα του αεροσκάφους. Το Su-35 θα διαθέτει ραντάρ οπίσθιας παρατήρησης, αλλά δεν έχει γνωστό ποιος τύπος θα είναι αυτός. ∆εν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν θα είναι μηχανικής ή ηλεκτρονικής σάρωσης, αν και –σύμφωνα με πληροφορίες– η NIIP έχει κάνει γνωστό πως πιθανότατα το συγκεκριμένο ραντάρ θα αφορά στη δεύτερη περίπτωση.

Η ηλεκτρονική διάταξη όμως των αισθητήρων του Su-35BM/S ενισχύεται από το πρωτοποριακό σύστημα ενεργής σάρωσης L-Band Tikhomirov NIIP. Η συγκεκριμένη διάταξη προσαρμόζεται στο χείλος προσβολής των πτερύγων του αεροσκάφους, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες, ιδιαίτερα εναντίον αεροσκαφών με χαμηλό Η/Μ προφίλ. Πιο συγκεκριμένα, το L-Band AESA της Tikhomirov μπορεί να εκτελέσει μια σειρά εφαρμογών όπως: έρευνα και στοχοποίηση αεροσκαφών Stealth, λειτουργίες αναγνώρισης φίλου ή εχθρού, παθητική παρακολούθηση και εντοπισμός πηγών εκπομπής Link 16/MIDS, παθητική παρακολούθηση και εντοπισμός ραντάρ που εκπέμπουν στην μπάντα L –όπως το τουρκικό ραντάρ MESA του συστήματος 737 AEW&C–, παθητική παρακολούθηση και εντοπισμός πηγών IFF αεροσκαφών, ενεργά αντίμετρα σε περιβάλλον ανταλλαγής δεδομένων Link 16, ενεργά αντίμετρα σε δέκτες συστήματος GPS και ενεργά αντίμετρα σε επίγεια ραντάρ συχνότητας L. Η τελευταία –και σύμφωνα με την ρωσική– πρακτική παραπέμπει στις συχνότητες μεταξύ 1 και 2 GHz και σε μήκη κύματος μεταξύ 0,3 και 0,15 μ. Στα προτερήματα χρήσης της μπάντας L συγκαταλέγονται η έρευνα σε μεγάλη εμβέλεια με κεραίες σχετικά μικρού μεγέθους, η παροχή δεδομένων σε άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως και η καλή «συμπεριφορά» σε συνθήκες επιστροφών από το έδαφος. Σε ό,τι αφορά τις σχεδιάσεις Stealth, τουλάχιστον για την περίπτωση του τουρκικού F-35 –αλλά και πιθανότατα και στην περίπτωση του F-22–, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την απόκρυψη του ίχνους τους σε συχνότητες στην X μπάντα και όχι κάτω από αυτή. Στο οπλικό φορτίο του Su-35BM/S περιλαμβάνονται τα περισσότερα όπλα του ρωσικού οπλοστασίου, καθώς το τελευταίο Flanker συνιστά μια έξοχη πλατφόρμα όπλων, με 12 συνολικά σημεία εξωτερικής ανάρτησης φορτίου. Η εταιρεία υπόσχεται πιστοποίηση σε όλα τα δυτικά όπλα εφ'όσιν το επιθυμεί ο αγοραστής. Τον σταθερό οπλισμό του αεροσκάφους αποτελεί το μονόκαννο πυροβόλο GSh-301 των 30 χλστ., που είναι τοποθετημένο στην προέκταση των πτερύγων (LERX) από τη δεξιά μεριά. Η ταχυβολία του πυροβόλου φτάνει τα 1.500 βλ./λεπτό, ενώ υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα 150 βλημάτων. Και όλα αυτά με κόστος χαμηλότερο ενός ... F-16! Kόστος κτήσης 50.000.000 δολάρια ανά μονάδα!

10 comments :

  1. Anonymous18/6/13 20:35

    ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ!ΑΛΛΑ "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥ" ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ;ΑΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΜΟΝΟ 50 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΕΚΑΣΤΟ, ΤΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΜΙΖΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΥΣ(ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ);ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΕΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ!ΤΟ "ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ" ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  2. Anonymous18/6/13 20:39

    "Xαρακτηρίστηκε ως η πλέον εντυπωσιακή επίδειξη μαχητικού αεροσκάφους όλων των εποχών"

    Από ποιόν ρε παιδιά?

    Κρητικός του νότου

    ReplyDelete
  3. Anonymous18/6/13 21:24

    ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ!ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΜΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ LE BOURGET, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ, ΤΟΥ ΠΟΥΣΤΗ!ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ!ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙΣ; ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ "ΑΕΡΟΠΛΑΝΑΚΙΑ" ΝΑ ΠΕΤΑΝΕ, ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΓΛΥΦΙΤΖΟΥΡΙ Η ΜΑΛΛΙ ΤΗΣ ΓΡΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ;

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  4. Anonymous19/6/13 17:18

    Δεν ξέρω, υπερεκτιμημένα μου φαίνονται, χρόνια τώρα βλέπω τα Sukhoi να κάνουν τούμπες και ακροβατικά άκρως εντυπωσιακά, το θέμα είναι πως θα αποδώσουν στην μάχη, ένα αεροσκάφος που υποτίθεται πως τα κάνει όλα είναι επικίνδυνη επιλογή.


    Κρητικός του νότου

    ReplyDelete
  5. Anonymous19/6/13 18:47

    ΣΩΣΤΗ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΟΥ!Σ'ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ REVIEW ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ!ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ Η ΙΝΔΙΑ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ Α/ΦΩΝ!ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  6. Anonymous19/6/13 19:40

    Σύμφωνα με όσα γράφονται, στις επιδείξεις που έγιναν στο Le Bourget του Παρισιού το Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35S άφησε περίπου άναυδους τους Δυτικούς παρατηρητές σχετικά με τις επιδόσεις του. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και τα αποτελέσματα του Κινεζικού J-20 πέμπτης γενιάς, οι ΗΠΑ ουσιαστικά για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά Ρωσία και Κίνα στον αέρα έχουν ως μοναδική επιλογή τους την στροφή προς την εκ νέου παραγωγή του πλέον αξιόπιστου, δοκιμασμένου μα πανάκριβου μαχητικού τους F-22.

    Κάτι που ενδεχομένως να μην είναι και ευρέως γνωστό είναι ότι στις ΗΠΑ διάφοροι αναλυτές ήδη προειδοποιούν ότι σήμερα ο εναέριος χώρος τους προστατεύεται από μαχητικά 40 και πλέον ετών (F-15 & F-16)...

    Το 2011 ο Daniel Goure, τότε Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Lexington δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από το πώς οι Αμερικανοί θα λύσουν το πρόβλημα των μαχητικών τα επόμενα χρόνια. Η Πολεμική Αεροπορία είναι η βάση και ο κορμός των ΗΠΑ και κανείς δεν γνωρίζει πως θα αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το πρόβλημα απέναντι σε Κίνα και Ρωσία. Παρότι υπάρχουν αρκετοί σύμμαχοι που γενικά στέκονται στο πλευρό μας, όπως είναι η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, κανείς τελικά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους σε μια σοβαρή κρίση".

    ReplyDelete
  7. Anonymous19/6/13 20:49

    Γεγονός είναι ότι η ινδία ήδη πήγε πολλή καλά σε Red Flag με παλιότερες εκδόσεις του αεροσκάφους.
    Γεγονός είναι επίσης ότι τα υφιστάμενα F22 είναι υπό αναβάθμιση, όπως όμως λέει ένας εκ των σχεδιαστών του F16 είναι πολλή ακριβά για να τα βάλουν σε πολέμους, έτσι προς το παρόν γνωρίζουμε τις επιδόσεις τους μόνο σε ασκήσεις.
    40 ετών μαχητικά εννοούμε σε σχεδίαση ή όντως 40 χρονών αεροσκάφη σε ηλικία?
    Η δήλωση του Daniel Goure είναι γαμάτη!

    Κρητικός του νότου

    ReplyDelete
  8. Anonymous19/6/13 20:57

    ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΕΝΝΟΕΙ. ΚΑΙ ΤΑ F-15 KAI TA F-16 ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΒΑΣΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΑΤΡΑΚΤΟΥ, ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛ/ΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΛΙΓΜΩΝ.

    ReplyDelete
  9. Anonymous19/6/13 21:00

    "Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από το πώς οι Αμερικανοί θα λύσουν το πρόβλημα των μαχητικών τα επόμενα χρόνια."

    Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ!ΩΣΤΕ ΕΤΣΙ!ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΩΛΟΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΣΑΣ!ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΟΡΙΣΕ ΜΩΡΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ; ΜΗΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ;ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ(ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑ ΤΑ ΖΩΑ)ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΗ;ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΘΥΡΕΟ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΕΜΑΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!"IN GOD WE TRUST" ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΔΙΝΟΥΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ!ΠΟΥ ΚΑΚΟ ΨΟΦΟ ΝΑ'ΧΟΥΝ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete
  10. Anonymous19/6/13 22:58

    Κουρήτη τα F16 δεν χρειάζονται μεταβλητές γεωμετρίες κι άλλα παρόμοια κόλπα, η σχεδίαση ήταν τόσο επιτυχημένη που το αεροσκάφος έχει ρυθμό και ακτίνα περιστροφής πέρα απ'τα όρια των πιλότων, χαρακτηριστικά "παίρνει κώλο" στα Mig 29 με την μεταβλητή ώση. Ποιο δυνατούς κινητήρες χρειάζονταν οι οποίοι τοποθετήθηκαν στα Block 60 που δεν ξέρω αν τα έχει ακόμα η USAF ή επωλήθησαν αποκλειστικά στα ΗΑΕ.

    ΥΓ. Τα παραπάνω αποτελούν γνώμη από την ερασιτεχνική ενασχόληση μου με τα πολεμικά αεροσκάφη, σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός επί του θέματος.

    Κρητικός του νότου

    ReplyDelete