02/06/2013

Ο Σκοπιανός πρόεδρος της Βουλής που ζήλεψε τον Γκέμπελς

Ο γιος του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ Trajko Veljanovski συνελήφθη τον Απρίλιο στο Κιλκίς για κατοχή ναρκωτικών.

Ενα θέμα που σε άλλη χώρα θα μονοπωλούσε τα πρωτοσέλιδα «έθαψαν» πρόσφατα τα ΜΜΕ των Σκοπίων. Πρόκειται για την είδηση της σύλληψης στην Ελλάδα του 20χρονου γιου του προέδρου της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη οπλοκατοχή. Το γεγονός καλύφθηκε στα «ψιλά», ως σύλληψη του γιου κάποιου αξιωματούχου της χώρας, χωρίς να προσδιορίζεται η ταυτότητά του, ενώ οι εκπρόσωποι τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Εσωτερικών της πΓΔΜ έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά. Ωστόσο, τα ΜΜΕ δεν επιφύλαξαν την ίδια αντιμετώπιση και στον 23χρονο γιο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας και ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπ. Τσερβένκοφσκι, που αποτελεί τον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο του πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι. Ο Λιούπτσο Τσερβένκοφσκι συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο, όταν υπό την επήρεια αλκοόλ συμμετείχε μαζί με άλλα άτομα σε επεισόδιο που έγινε τις μεταμεσονύχτιες ώρες σε κλαμπ στην πόλη Στιπ. Μάλιστα, σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη. Αντίθετα απ’ ό,τι συνέβη με τον 20χρονο Φιλίπ Βελιάνοσκι, τα ΜΜΕ της πΓΔΜ έδωσαν δημοσιότητα στη σύλληψη του Λ. Τσερβένκοφσκι, με το γεγονός να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης εν όψει των κρίσιμων εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που ακολούθησαν, σε μια προσπάθεια να πληγεί ο Μπ. Τσερβένκοφσκι.

Ο ίδιος ο γιος του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας της πΓΔΜ είχε βγει στους δρόμους από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, δίπλα στον πατέρα του, στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης που στηλίτευαν τα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στη Βουλή στις 24 Δεκεμβρίου 2012, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες τον προϋπολογισμό. Τότε άντρες της ασφάλειας της Βουλής αρχικά απομάκρυναν βίαια από τα θεωρεία τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις εργασίες του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια με τη συμμετοχή και κυβερνητικών βουλευτών του VMRO-DPMNE απωθήθηκαν βίαια και οι σλαβομακεδόνες βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η όλη μεθόδευση σε βάρος των δημοσιογράφων και των βουλευτών της αντιπολίτευσης είχε αποδοθεί τότε στον πρόεδρο της Βουλής Τράικο Βελιάνοσκι, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού και ηγέτη του VMRO-DPMNE, Ν. Γκρούεφσκι. Τα γεγονότα εκείνα οδήγησαν στην αποχή των σλαβομακεδόνων βουλευτών της αντιπολίτευσης από τη Βουλή, σε συνεχείς διαδηλώσεις στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις και στην πολιτική πόλωση, προκαλώντας την παρέμβαση του δυτικού παράγοντα. Ο Τρ. Βελιάνοσκι μαζί με τον Ν. Γκρούεφσκι βρέθηκε στο στόχαστρο των έντονων αντιδράσεων. Οι δημοσιογράφοι στην επόμενη συνεδρίαση της Βουλής μετά τα επεισόδια, με μια πρωτοφανή ενέργεια για τα δεδομένα της γειτονικής χώρας, αποδοκίμασαν έντονα τον Τρ. Βελιάνοσκι ενώ κήρυττε την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου και αποχώρησαν από την αίθουσα.

Ο δημοσιογραφικός κόσμος στα Σκόπια έχει ανοιχτούς λογαριασμούς εδώ και καιρό με τον 50χρονο Βελιάνοσκι. Αν και γνωστός νομικός και με προϋπηρεσία ως υφυπουργός στο υπ. Δικαιοσύνης, χρησιμοποιεί καταχρηστικά το θεσμικό του αξίωμα ως πρόεδρος της Βουλής και όπως καταγγέλλεται αποτελεί το μακρύ «χέρι» του Ν. Γκρούεφσκι. Οι παρασκηνιακές παρεμβάσεις του Τρ. Βελιάνοσκι στα ΜΜΕ των Σκοπίων είναι συνεχείς και αποτελούν κοινό μυστικό στη δημοσιογραφική «πιάτσα» της γειτονικής χώρας. Ανθρωποί του αναλαμβάνουν συχνά συγκεκριμένο ρόλο, ώστε να πιέσουν τα στελέχη εκείνα των ΜΜΕ που ακόμη δεν έχουν δηλώσει υποταγή. Το αυταρχικό καθεστώς Γκρούεφσκι, όπως περιγράφεται, έχει καταφέρει να ελέγξει στη συντριπτική τους πλειονότητα τα ΜΜΕ της πΓΔΜ και να «εξαφανίσει» όσες φωνές ενοχλούσαν. Μοναδική φωνή αντίδρασης είναι η Ενωση Δημοσιογράφων της πΓΔΜ, ενώ το θέμα των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στα ΜΜΕ καθώς και αυτό της ελευθεροτυπίας έχουν αναχθεί σε πρωτεύοντα και για τους παράγοντες της ΕΕ. Χιλιάδες άτομα τον περασμένο Ιανουάριο είχαν συμμετάσχει στις διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση ενάντια στη «χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Ο 20χρονος Φ. Βελιάνοσκι συνελήφθη τη Μ. Πέμπτη από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων, ενώ έμπαινε με αυτοκίνητο στην Ελλάδα, όπου επρόκειτο να περάσει τις διακοπές του Πάσχα. Από τον έλεγχο που έγινε βρέθηκε ότι είχε επιμελώς κρυμμένα μικρή ποσότητα κοκαΐνης, τρία ναρκωτικά χάπια έκσταση καθώς και ένα πτυσσόμενο στιλέτο. Στον εισαγγελέα Κιλκίς όπου οδηγήθηκε, ισχυρίσθηκε ότι είχε τα ναρκωτικά για προσωπική του χρήση, ενώ ο εισαγγελέας αφού του άσκησε δίωξη τον παρέπεμψε να δικαστεί στις 5 Ιουλίου. Η αστυνομία, όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ενημέρωσε το προξενείο της πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη, ενώ με την υπόθεση ασχολήθηκαν άνθρωποι του Βελιάνοσκι. Η ελληνική αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 20χρονου, αλλά αυτό διέρρευσε στο Διαδίκτυο. Στα Σκόπια από την άλλη, υπήρξε σιγή ιχθύος και το θέμα επανήλθε όταν το έφεραν στη δημοσιότητα ελληνικά ΜΜΕ. Πέρασε όμως και πάλι… απαρατήρητο, ως μια «σύλληψη στην Ελλάδα του γιου κάποιου αξιωματούχου», με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών να δηλώνουν άγνοια. Στα Σκόπια κάνουν λόγο για παρασκηνιακή παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Τρ. Βελιάνοσκι και θυμίζουν τις συχνές προηγούμενες παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ. Οπως είχε κάνει και για τη νεαρή κόρη του Ιβάνα, όταν ανέβασε στο twitter μια προκλητική της φωτογραφία. Με το θέμα ασχολήθηκε μόνο η εφημερίδα «West» των Σκοπίων, εναντίον της οποίας στράφηκε αμέσως ο Βελιάνοσκι, ενώ υπήρξε παρέμβαση – προειδοποίηση του Γραφείου του προέδρου της Βουλής, που προειδοποιούσε τα ΜΜΕ να μη δημοσιεύσουν οτιδήποτε και ότι «η ιδιωτική ζωή της κόρης του προέδρου δεν έχει να κάνει με τίποτα με το έργο του πατέρα της».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63837215

2 comments :

  1. Ακόμη και μέσα από άσχετες ειδήσεις γίνεται προσπάθεια σπίλωσης του Ηρωομάρτυρα Γακίμπελς!
    Μόνο το γεγονός ότι την δημοσιεύει ο εθνικός εργολάβος Μπόμπολας, αρκεί...

    ReplyDelete
  2. Anonymous3/6/13 00:07

    ΟΤΙ ΗΤΑΝ Ο ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ. ΕΓΩ ΕΣΥ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΙΣΩΣ ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΗΡΩΑ, ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, ΤΟΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΤΟΥΣ.

    ReplyDelete