07/06/2013

ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΥΛΙΚΩΝ

Η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της ισπανικής οικονομίας οδήγησε την ισπανική κυβέρνηση στην περικοπή των πιστώσεων του εξοπλιστικού της προγράμματος και ταυτόχρονα την έναρξη εμπορικής εκστρατείας για την πώληση στρατιωτικού υλικού νέας κατασκευής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ισπανού υπουργού Άμυνας στο κοινοβούλιο της χώρας οι πιστώσεις για την προμήθεια οπλικών συστημάτων θα περικοπούν κατά 3,65 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αποτέλεσμα είναι να επηρεαστούν σε σημαντικό βαθμό προγράμματα προμήθειας αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

- Πρώτο θύμα στη σχετική λίστα είναι το πρόγραμμα του μαχητικού Eurofighter που ο αριθμός των προς προμήθεια αεροσκαφών θα μειωθεί από τα 87 στα 73 (μείωση κατά 14 μαχητικά) με σκοπό να εξοικονομηθούν 2,9 δις ευρώ. Αλλά και από τα ήδη παραληφθέντα μαχητικά ο αριθμός αυτών που θα διατηρηθούν πλήρως επιχειρησιακά θα μειωθεί ώστε να εξοικονομηθούν πιστώσεις. Υπενθυμίζεται, ότι η Ισπανία έχει ήδη αρχίσει διερευνητικές επαφές για την πώληση αριθμού των παλαιότερων Eurofighter. Ήδη η Ισπανία έχει συμφωνήσει με την κοινοπραξία του Eurofighter να μεταθέσει την παραλαβή 15 μαχητικών Eurofighter από το 2012 για το 2015 για να εξοικονομήσει πιστώσεις.
- Περικοπές θα υποστεί και το πρόγραμμα προμήθειας του αεροσκάφους τακτικών – υποστρατηγικών μεταφορών A400M Atlas. Από τα 27 αεροσκάφη που αρχικά είχαν παραγγελθεί από την Ισπανία τελικά θα παραληφθούν τα 14 ενώ τα υπόλοιπα 13 θα γίνει προσπάθεια να πωληθούν σε άλλες χώρες. Με τον τρόπο αυτό αρχικά θα εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ που θα αυξηθούν σε 2,3 δις ευρώ αν τελικά καταστεί δυνατό τα αεροσκάφη να πωληθούν σε άλλες χώρες.
- Σε ότι αφορά το πρόγραμμα του επιθετικού ελικοπτέρου Tiger η Ισπανία θα προχωρήσει σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό για την προμήθεια 24 ελικοπτέρων του τύπου αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να πωληθούν σε άλλη χώρα τα έξι από αυτά. 
- Αντίθετα το πρόγραμμα της προμήθειας των ελικοπτέρων NH-90 «κατακρεουργείται» αφού η ποσότητα θα μειωθεί από τα 45 στα 22. Η ακύρωση θα στοιχίσει επιπλέον 190 εκατ. ευρώ σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη καταβληθεί αλλά θα περιλαμβάνει την τεχνική και λογιστική υποστήριξη του στόλου για πέντε έτη.
- Τέλος, στα θύματα περιλαμβάνεται και η τελευταία μερίδα παραγωγής του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης Pizarro που ο αριθμός τους θα μειωθεί από τα προβλεπόμενα 190 στα 117 με σκοπό την εξοικονόμηση 163 εκατομμυρίων ευρώ.
 

No comments :

Post a Comment