08/05/2013

ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΟΙ: ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ Η ΑΘΗΝΑ, ΒΕΤΟ Η ΣΟΦΙΑ, ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε - Αμείωτη η ανθελληνική δράση τους εντός και εκτός Ελλάδος

Οι ψυχρές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Νοτιοσλαβίας και Ελλάδας αναθερμάνθηκαν με τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και του αναπληρωτή πρωθυπουργού για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Φατμίρ Μπεσίμι». Και για τα δύο μέρη, η συνάντηση ήταν χρήσιμη και εποικοδομητική. Επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η περιφερειακή συνεργασία, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και, φυσικά, η διαμάχη για το όνομα. «Η Ελλάδα επιθυμεί λύση στο όνομα μέσω μιας ειλικρινούς σχέσεως. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίλυση του ζητήματος θα ανοίξει μεγάλες προοπτικές για τη συνεργασία μεταξύ των δύο λαών μας, αλλά και ολόκληρη τη γειτονιά μας, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη διάρκεια των συνομιλιών στα Ηνωμένα Έθνη επικράτησε μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση. Αποφύγαμε τις αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες για την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και την επιστροφή στο βαλκανικό παρελθόν- όπου οι λαοί σε αυτήν την περιοχή έχουν, ήδη, πληρώσει αρκετά και θα πρέπει να αφήσουμε αυτήν την εποχή πίσω μας», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Φατμίρ Μπεσίμ από την πλευρά του, θα τονίσει: «Ελπίζω, πραγματικά, ότι θα έχουμε την ικανότητα και το θάρρος, το συντομότερο δυνατόν να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ανοικτού ζητήματος της ονομασίας και να κοιτάξουμε προς τα εμπρός για να βρούμε μια κοινή αποδεκτή λύση και από τις δύο πλευρές και μια μέρα να γίνουμε μέρος της ίδιας οικογένειας, διότι ελπίζουμε στο ίδιο μέλλον». Στις δηλώσεις των δύο ανδρών δεν έγινε καμία αναφορά για την αποδοχή της τελικής πρότασης του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, για να ξεπερασθεί η μακροχρόνια διαμάχη, μια λύση που σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ανατρέχει στην ονομασία «Άνω Μακεδονία». Ο Αβραμόπουλος, ωστόσο, τόνισε ότι η Αθήνα παραμένει προσηλωμένη στις προηγούμενες κόκκινες γραμμές- απαιτεί, δηλαδή, όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα σταματήσει κάθε πολιτική που τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό, σημειώνει το νοτιοσλαβικό δημοσίευμα του «24 Βέστι».

Η Βουλγαρία ενδέχεται να εμποδίσει τη χορήγηση ημερομηνίας στη Νοτιοσλαβία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Αυτό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Μαρίν Ράικοφ.  «Η έναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί αν γίνει μόνο εάν, πράγματι, τα Σκόπια- σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα καλής γειτονίας στην επικοινωνία τους με τους γείτονές τους και κυρίως με τις γειτονικές χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα», δήλωσε ο Μαρίν Ράικοφ μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μάλιστα πρόσθεσε, ότι η συμφωνία καλής γειτονίας πρέπει να βασίζεται στην κοινή δήλωση του 1999: «Φυσικά και έχουμε αναγνωρίσει τα Σκόπια, αλλά υπάρχουν ιστορικές πραγματικότητες που πρέπει, επίσης, να αναγνωρίσουμε, δηλαδή να γιορτάζουμε μαζί τις εορτές που μας ενώνουν», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει, πάλι, την απόφασή της για τα Σκόπια, και θα τη μεταφέρει για το Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Αυτό αναφέρει ο Αντόνιο Μιλόσοσκι, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Νοτιοσλαβίας, στο λογαριασμό του στο Tweeter. Ως αιτία επικαλείται την απόφαση της Ελλάδας να μπλοκάρει τη διαδικασία αυτή.

The Hellenic Information Team

Η φιλοσκοπιανή οργάνωση ονόματι «United Macedonian Diaspora Canada» κλιμακώνει την ανθελληνική της προπαγάνδα. Στις 26 Απριλίου, μάζεψε μερικές δεκάδες απολογητές της σκοπιανής προπαγάνδας σε σχισματική «εκκλησία» στο Οντάριο του Καναδά, για μια γιορτή την οποία αποκαλούν «Vecer Za Voden». Εκεί, ακούστηκαν τα όσα αναμασά εδώ και δεκαετίες η σκοπιανή προπαγάνδα περί «καταπίεσης» των δικαιωμάτων της «μακεδονικής» μειονότητας, η οποία κατ' αυτούς αποτελείται από «εκατοντάδες χιλιάδες» άτομα. Έτσι μάθαμε πως μια Ευγενία Νατσουλίδου από την Έδεσσα (την οποία αποκάλεσαν «Voden»), αντιπρόσωπος της εν λόγω οργάνωσης στην Ελλάδα, αναλαμβάνει «πρωτοβουλίες» για την προώθηση της «μακεδονικής» γλώσσας στην ΕΕ, όπου αναζητείται και «υποστήριξη» (βλ. παράδες) για ένα έντυπο ονόματι «Zadruga» που κυκλοφορούν στη ζούλα οι φιλοσκοπιανοί στην Έδεσσα, ένα αντίστοιχο έντυπο στην Θεσσαλονίκη ονόματι «Loza», αλλά και ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο, το «Voden Makedonsko Internet Radio».

Ποιος είναι, όπως οι ίδιοι λένε, ο μακροπρόθεσμος στόχος τους: να ανοίξουν ένα «Μακεδονικό Πνευματικό Κέντρο» στην Έδεσσα, όπου θα «διδάσκεται» η «μακεδονική». Αλλά, αναζητούν και χρήματα για τη νομική δράση της Νατσουλίδου κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που την πήρε χαμπάρι και αποκάλυψε τις αντεθνικές της δραστηριότητες. Στην «συγκέντρωση» των φιλοσκοπιανών στο Οντάριο, μίλησε ένας Jim Daikos, ο οποίος φέρεται να κατάγεται από τη χώρα μας. Στις 27 Απριλίου, ακολούθησε και άλλη μια «εκδήλωση», το λεγόμενο «Canadian Macedonian Leadership Conference 2013», στην σχισματική «εκκλησία» Sveti Kliment Ohridski Macedonian Orthodox Cathedral, στο Τορόντο. Εκεί μαζεύτηκαν όλοι οι μετέχοντες στο φιλοσκοπιανό λόμπι της Βόρειας Αμερικής. Τους παριστάμενους, χαιρέτισε ο πρέσβης των Σκοπίων Ljuben Tevdovski κι ένας Σκοπιανός από τις ΗΠΑ, που μετέχει στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, ονόματι Pavle Sazdov. Είναι πλέον σαφές ότι η πέμπτη φάλαγγα, κλιμακώνει τη δράση της. Η ελληνική Πολιτεία οφείλει να λάβει τα μέτρα της και να στραφεί ποινικά εναντίον όλων όσων την προδίδουν, δραστηριοποιούμενοι μάλιστα εντός της ελληνικής επικράτειας. Να ξεφορτωθούμε τους Εφιάλτες ΤΩΡΑ! 
 

No comments :

Post a Comment