25/05/2013

ΡΩΣΙΑ: ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΟΧΗΜΙΚΟ;;; ΠΥΡΟΒΟΛΟ.

Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε δοκιμές του νέου πειραματικού οβιδοβόλου 152 χιλιοστών Koalitsiya-SV, το οποίο βασίζεται σε ένα νέο σύστημα εκτόξευσης βλήματος. Η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο πυροβόλο, το οποίο θα δύναται να απαντήσει στις μελλοντικές προκλήσεις σε ένα σύγχρονο πεδίο της μάχης. Tο θερμοηλεκτροχημικό πυροβόλο όπως ονομάζεται από τους Ρώσους τεχνικούς θα χρησιμοποιεί βλήματα με μια ειδική εκρηκτική ύλη υψηλής πυκνότητας, η οποία θα πυροδοτείται με ηλεκτρική εκκένωση. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, στο βλήμα, που επιταχύνεται στην κάνη του όπλου, επενεργεί όχι μόνο η ενέργεια των διαστελλόμενων αερίων, αλλά και ένας ηλεκτρομαγνητικός παλμός. Ως εκ τούτου γεννάται αυτόματα η δυνατότητα να αυξηθεί το βεληνεκές του όπλου κατά μιάμιση φορά.Το Koalitsiya-SV διακρίνεται για το πολύ υψηλό επίπεδο αυτοματισμού, πράγμα που θα μειώσει δραματικά το μέγεθος του πληρώματος (ίσως μέχρι 2 άτομα). Μάλιστα ο πυργίσκος με το όπλο θα διαχωριστεί πλήρως από την καμπίνα του πληρώματος. Η τοποθέτηση των μελών του πληρώματος σε ξεχωριστή θωρακισμένη κάψουλα θα αυξήσει την προστασία τους. Αναμένεται επίσης ότι το σύστημα θα διαθέτει υψηλή ταχύτητα πυρός αυξανόμενη έως και 70 χιλιόμετρα σε ακτίνα βολής. Η έκδοση του σε ερπυστριοφόρο όχημα είναι πιθανό να βασίζεται στο πολλά υποσχόμενο σασί του νέου ρωσικού άρματος μάχης με την ονομασία «Armata ».

Η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα καταρχήν νέο σύστημα πυροβολικού, το οποίο θα εξαλείψει την ποιοτική υστέρηση του ρωσικού πυροβολικού, που παρατηρήθηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Τα συστήματα πυροβολικού, με τα οποία είναι σήμερα εξοπλισμένος ο ρωσικός στρατός υστερούν τόσο έναντι των καλύτερων δυτικών αντιστοίχων τους, όσο και έναντι των κινεζικών συστημάτων.
Τα σύγχρονα κινεζικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, όπως τα PLZ-05δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνολογίας, που προήλθε από τη συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Space Research κατά τη δεκαετία του 1980. Η Space Research ήταν τότε πρωτοπόρος στη δημιουργία βαρέων όπλων με αυξημένο μήκος κάνης και ακτίνα βολής. Η εμπειρία στη δημιουργία συστημάτων πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς συνδυαζόταν με τις επιτυχίες στη σχεδίαση ενός μέσου ερπυστριοφόρου αμαξώματος νέας γενεάς, καθώς και με τα επιτεύγματα στον τομέα της δημιουργίας αυτοματοποιημένων μέσων διεύθυνσης πυρών πυροβολικού. Τέλος τα κινεζικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα «δανείστηκαν» από τη Ρωσία το αυτοματοποιημένο σύστημα όπλισης του συστήματος, που χρησιμοποιείται από το ρωσικό οβιδοβόλο Msta-S. Ως αποτέλεσμα τα νέα κινεζικά συστήματα πυροβολικού υπερέχουν των ρωσικών αντιστοίχων τους ως προς το βαθμό αυτοματοποίησης και την ακτίνα βολής. Επομένως η Ρωσία χρειάζεται να καταβάλει τώρα σημαντικές προσπάθειες για να αποκαταστήσει τις θέσεις της στην αγορά των συστημάτων πυροβολικού.

Γ. Μοτσάκος
Izvestia .ru

No comments :

Post a Comment