22/04/2013

Η Τουρκία επιμένει στην παράχωρηση δύο φρεγατών Perry

Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα χρησιμοποιήσει τις δύο φρεγάτες Perry που παραχωρούν οι ΗΠΑ για την εφοδιαστική υποστήριξη των υπολοίπων.

Σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Umut Oran, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ismet Yilmaz δήλωσε ότι η Τουρκία προσβλέπει στην απoδοχή των φρεγατών κατευθυνομένων βλημάτων USS HALYBURTON (FFG-40) και USS THACH (FFG-43) κλάσης ΟLIVER HAZARD PERRY που παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ, θεωρώντας ότι η «Πράξη Μεταβίβασης Πολεμικών Πλοίων του 2012» θα επανέλθει προς ψήφιση. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη νομοθετική πράξη H.R.6649 απορρίφθηκε από το Koγκρέσο στα τέλη του περασμένου έτους μετά από συντονισμένες ενέργειες ελληνοαμερικανικών και αρμενικών οργανώσεων και αποτελεί ανανέωση αντίστοιχης Πράξης του 2008. Ο Yilmaz δήλωσε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει την διατήρηση των δύο φρεγατών σε υπηρεσία για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και τον εν συνεχεία παροπλισμό τους για προσπορισμό ανταλλακτικών υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θερμή μεταβίβαση (hot transfer). Σημειώνεται ότι οι THACH (FFG-43) και HALYBURTON (FFG-40) παροπλίζονται τον Ιούνιο και Αύγουστο του 2014, αντίστοιχα.

Σε απάντηση άλλης κοινοβουλευτικής ερώτησης, ο υπουργός Άμυνας Ismet Yilmaz αποκάλυψε ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τις ρήτρες από τη σύμβαση προμήθειας των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης Boeing 737-700 AEW&C.

No comments :

Post a Comment