16/04/2013

O σχεδιασμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προσανατολίζεται στην άμεση δημιουργία έξι νέων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) παράνομων μεταναστών με στόχο το διπλασιασμό της υφιστάμενης δυνατότητας φιλοξενίας στα δέκα χιλιάδες άτομα. Εκτός από το ΚΕΠΥ της Ορεστιάδας που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία, ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός του υπουργείου προβλέπει τη δημιουργία αντίστοιχων κέντρων σε ακριτικές περιοχές και συγκεκριμένα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κακαβιά Ιωαννίνων καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Όσοι αλλοδαποί συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα θα κρατούνται εκεί «το πολύ για 24 ημέρες» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους και στη συνέχεια θα μεταφέρονται στα Κέντρα Κράτησης όπου θα κρατούνται έως ότου εξεταστεί πιθανό αίτημα ασύλου ή θα απελαύνονται άμεσα στις χώρες καταγωγής τους.

Σήμερα λειτουργούν έξι κέντρα κλειστής φιλοξενίας αλλοδαπών με δυνατότητα φιλοξενίας πέντε χιλιάδων ατόμων. Ειδικότερα στην Αμυγδαλέζα Αττικής κρατούνται 1.665 λαθρομετανάστες, στην Κομοτηνή 427, στην Ξάνθη 440, στο Φυλάκιο Ορεστιάδας 2.034, στο Παρανέστι Δράμας 320 και στην Κόρινθο 1.022. Άγκαθι στο σχεδιασμό του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποτελεί η κάλυψη του λειτουργικού κόστους για το σύνολο των Κέντρων Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €60 εκατ. ετησίως. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας έγινε αποδέκτης παραπόνων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον ακριτικό Έβρο για ακινητοποίηση του 85% των υπηρεσιακών οχημάτων λόγω ανεξόφλητων οφειλών προς τα τοπικά συνεργεία αυτοκινήτων.

Η μέχρι σήμερα διαδικασία για αλλοδαπό που εισέρχεται παράνομα προέβλεπε την ολιγοήμερη κράτησή του και την απελευθέρωσή του με έγγραφη προειδοποίηση να εγκαταλείψει τη Χώρα εντός 30 ημερών. Η συντριπτική πλειοψηφία των λαθρομεταναστών που φτάνει στα Ελληνικά σύνορα καταστρέφει τα όποια ταξιδιωτικά έγγραφα διέθετε και προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία απέλασης, καταθέτοντας αίτημα ασύλου.

Ένα από τα χιλιάδες έγγραφα που έχουν εκδώσει οι αστυνομικές αρχές την τελευταία δεκαετία, λόγω έλλειψης κατάλληλων χώρων κράτησης. Ο 23χρονος λαθρομετανάστης από το Μπαγκλαντές που “στερείται ταξιδιωτικών εγγράφων”, καλείται να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών ενώ του απαγορεύεται η διαμονή στους νομούς Αχαίας και Θεσπρωτίας…

http://strategyreports.wordpress.com/

No comments :

Post a Comment