11/03/2013

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η ΑΟΖ και η Ελλάδα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.) ψηφίζει στις 13 Μαρτίου την έκθεση για τον ενεργειακό οδικό χάρτη της Ευρώπης μέχρι το 2050, στην οποία είμαι εισηγήτρια. Στην έκθεση αυτή τονίζεται η μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για τη χώρα μας, καθώς σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει διπλωματικά την Ελλάδα έναντι των τρίτων χωρών που θα αντιδράσουν. Η Ελλάδα, δηλαδή, δεν θα είναι μόνη της στην κατοχύρωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της. Η ελληνική ΑΟΖ θα καταστεί μέρος της ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. γίνεται σαφής και ρητή αναφορά στη σημασία των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. Στο κείμενο υπάρχει καθαρή στήριξη στις ελληνικές προσπάθειες, δημοσιοποιώντας το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για αυτά τα κοιτάσματα της Μεσογείου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε τα δικαιώματά μας στην Ευρώπη. Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων εντός ΑΟΖ θα παραμείνει εθνική υπόθεση. Η δυνατότητα για εξαγωγές προς την υπόλοιπη Ευρώπη θα μας ωφελήσει οικονομικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα καταστήσει, σύμφωνα με την έκθεσή μου, την περιοχή ευρωπαϊκό προμηθευτή και παραγωγό.

Πιο αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει τα εξής:
«Το Ε.Κ. δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας που θα συνοδεύεται από μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές, με έμφαση στην αυξανόμενη σημασία αναμενόμενων νέων ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης μιας ενιαίας πολιτικής της Ε.Ε. στον τομέα των θαλάσσιων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου». Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική από την πλευρά της Ε.Ε. και για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των κρατών-μελών. Στην ίδια έκθεση το Ε.Κ. τονίζει με έμφαση ότι η χορήγηση δικαιωμάτων αδειών για γεωτρήσεις και έρευνες στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες θα αποτελέσει πηγή τριβών με τρίτες χώρες. Η Ε.Ε. θα πρέπει να διατηρήσει ένα υψηλό πολιτικό προφίλ σε αυτό το ζήτημα και να επιδιώκει να αποτρέπει διεθνείς προστριβές. Επίσης, το Ε.Κ. σημειώνει ότι ο τομέας της Ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για ειρήνη, περιβαλλοντική ακεραιότητα, συνεργασία και σταθερότητα. Πρόκειται για μια ελπιδοφόρα κατεύθυνση της Ε.Ε, η οποία πλέον προτίθεται να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στο να μας βοηθήσει στο θέμα της ΑΟΖ, παρά τα προβλήματα με την Τουρκία, την Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας όχι μόνο τα δικά της κοιτάσματα αλλά και της Κύπρου και του Ισραήλ που θα χρειαστούν «Ευρωπαϊκή Οδό» για τη μεταφορά τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη δημιουργία ενός «πλωτού διαδρόμου» μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από την Ανατολική Μεσόγειο, είτε με τη δημιουργία ενός αγωγού που θα συνδέει τις τρεις αυτές χώρες.

Η έκθεση ζητεί από την Επιτροπή να ανακοινωθεί, τον Σεπτέμβριο του 2013, η ενεργειακή πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει η Ε.Ε. μέχρι το 2030. Το επόμενο βήμα, λοιπόν, για την ελληνική κυβέρνηση είναι να συμπεριλάβει το θέμα των ενδογενών πηγών ενέργειας και των ΑΟΖ της Ε.Ε. (σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) στην πολιτική που θα εφαρμόσει μέχρι το 2030 η Ε.Ε. Πέραν αυτού, πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα η Επιτροπή θα κάνει τις δικές της ανακοινώσεις για τις ΑΟΖ και τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα ενέργειας. Σ’ αυτό πιστεύω ότι έχει συμβάλει και η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Η ευρωπαϊκή στήριξη για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων ξεκινά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Από δω και πέρα, καλείται όποιος από εμάς μπορεί να συμβάλλει θετικά, να το κάνει χωρίς μεμψιμοιρίες και αφορισμούς.

Νίκη Τζαβέλα (ευρωβουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ΛΑ.ΟΣ).
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_10/03/2013_513860

2 comments :

  1. Anonymous11/3/13 17:13

    Στις 27/9/2011 η κυρία Τζαβέλλα είχε δηλώσει "ρητωρικώς" να καεί η Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει μία συνοχή και μία Ενωμένη Ευρώπη.
    Αν ανατρέξω στην ας πούμε πρόσφατη ιστορία μας (Ορλωφικά, Βαλκανικοί πόλεμοι, Μικρασιατική καταστροφή,Β'.Π.Π., Κύπρος..) διαπιστώνω ότι οι "σύμμαχοι", μάς χρησιμοποιούν όποτε τους συμφέρει, και μετά μας πετούν σαν στημένη λεμονόκουπα.
    Θα μου πείτε ότι αυτοί καλώς κάνουν και κοιτούν τα συμφέροντά τους. Εφόσον οι διάφοροι "εθνάρχες" μας, δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά μας ή να είναι διορατικοί , οι "σύμμαχοι" φρόντισαν να το εκμεταλλευθούν.
    Στο διά ταύτα , ποιός μας εγγυάται ότι οι σημερινοί "εθνάρχες" , θα φροντίσουν την προάσπιση των συμφερόντων της Ελλάδος , όταν εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε ότι το μόνο που κάνουν είναι να ξεπουλάνε.
    Ποιός μας εγγυάται ότι δεν θα βγούν κερδισμένοι για άλλη μία φορά οι "σύμμαχοι" και ότι εμείς θα πάρουμε γιά άλλη μία φορά το μακρύτερο.

    ReplyDelete
  2. Anonymous11/3/13 17:48

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ. ΟΥΔΕΙΣ ΔΕΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΙΣΑ-ΙΣΑ ΠΟΥ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΣ ΠΑΛΙ "ΡΙΓΜΕΝΗ" ΘΑ ΕΙΝΑΙ.

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΕΒΗΚΕ ΟΧΙ ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΣΩΣΤΗ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΥΤΗ, ΑΛΛΑ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΑΟΖ.

    Η ΕΛΛΑΣ ΚΥΛΙΣΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΡΑΓΙΟΚΕΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ "ΦΟΒΙΑ" ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. ΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ Ε.Ε ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ.

    ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΣΑΣ ΕΓΓΥΩΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ.

    ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ

    ReplyDelete