19/03/2013

Απέρριψε η Ρωσία το αίτημα για επιμήκυνση-μείωση επιτοκίου του πρώτου δανείου - "Συρία θα γίνει η Κύπρος αν περάσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση των καταθέσεων"!

Η Ρωσία δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των περίπου 3 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Κύπρος για να αποφύγει το πρώτο Μημόνιο για τα δημοσιονομικά της, ούτε να μειώσει το επιτόκιο αυτού του δανείου, άρα το 1,5 δισ. ευρώ που υπολόγιζε το Eurogroup ότι θα μαζέψει η Κύπρος από αυτή την πηγή, δεν υπάρχει! Η ρωσική κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά οργισμένη με την συμπεριφορά και της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην Κύπρο, αλλά και με την Γερμανία που θέλει να κλέψει το 10% των Ρώσων καταθετών (υπάρχει μεγάλη υπόγεια αντίδραση και από πλευράς Βρετανίας για τις καταθέσεις των Βρετανών που βρίσκονται στο νησί) και απορρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιμήκυνσης και κουρέματος του δανείου. Η Μόσχα όμως είναι εξοργισμένη και για την απόρριψη της πρότασης της τελευταίας στιγμής του ομίλου Gazprom και ακόμα περισσότερο από την άρνηση της κυπριακής κυβέρνησης ότι υπήρξε τέτοια πρόταση. Έτσι βγάζει στην "σέντρα" την κυπριακή κυβέρνηση με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Itar-Tass στο οποίο παρουσιάζεται όλο το σκηνικό:

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο "Mπορεί η ρωσική Gazprom να μην προσέφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία οικονομική βοήθεια στην αναδιάρθρωση των τραπεζών με αντάλαγμα δικαιωμάτων πραγωγής φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά αυτό το έκανε μία άλλη εταιρεία του ομίλου, η Gazprombank (σ.σ.: λογικό αφού αυτή διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις του ομίλου) ανέφερε στο Itar-Tass εκπρόσωπος του γίγαντα φυσικού αερίου. Αυτό το σενάριο θα επιτρέψει στην Κύπρο να μην βάλει εφάπαξ τέλος στις τραπεζικές καταθέσεις μέχρι και 9.9% ΄συμφωνα με την δανειακή συμφωνία με την Ε.Ε" Σύμφωνα με το Sigma TV η πρόταση είρθε στο γραφείο του Προέδρου Νίκου Αναστασιάση αργά την Κυριακή, αποβλέποντας στον ουσιαστικό έλεγχο από την Gazprom στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας. Πάντως οι πληροφορίες του defencenet.gr είναι ότι και η Μόσχα αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Eurogroup και ήδη υπάρχουν φωνές στο Κρεμλίνο που θέτουν ζήτημα "κακής εκτίμησης της κατάστασης". Το ζήτημα με το δεύτερο ρωσικό δάνειο που δεν δόθηκε ποτέ είναι κάτι που συζητείται, καθώς εξαρτήθηκε υπερβολικά με την κατασκευή και διαχείριση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Μαρί και δεν λήφθηκε υπ'όψιν ότι μπορεί να υπήρχαν εξελίξεις όπως αυτές που συνέβησαν ειδικά από την στιγμή που πρόεδρος της Κύπρου έγινε ο Ν.Αναστασιάδης, τον οποίο στην Ρωσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρεσβεύει 100% τα δυτικά συμφέροντα...

Nέοι κεραυνοί από Μόσχα κατά του Eurogroup, με τον απεσταλμένο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Βλαντίμιρ Σιζιόφ να δηλώνει ότι "Η πρόταση να επιβληθεί φορολογία στις καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου ισοδυναμεί με αναγκαστική απαλλοτρίωση και εγείρει τον κίνδυνο το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να οδηγηθεί σε κατάρρευση και συνακόλουθα και η Κύπρος κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να συμβεί η Ρωσία". Η κατάσχεση ποσοστού των κυπριακών καταθέσεων η οποία αποτελεί όρο του μνημονίου δανεισμού για την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το κυπριακό τραπεζικό σύστημα από τα ελληνικά ομόλογα που επιθυμεί το Eurogrpoup παραπέμπει «σε αναγκαστική απαλλοτρίωση», είπε ο Σιζιόφ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Μόσχα. «Η αρχή...είναι εσφαλμένη», σημείωσε και προσέθεσε: «Και υπάρχει μια ακόμα απειλή. Όταν ανοίξουν οι τράπεζες ο κόσμος θα σπεύσει να κάνει ανάληψη των καταθέσεών του —είναι μια ακόμη απειλή— και κατόπιν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα μπορεί να καταρρεύσει και το ίδιο το κράτος, όπως άλλα της περιοχής». 
Η τοποθέτηση είναι καθαρά γεωστρατηγικού περιεχομένου και κτυπά το "καμπανάκι" ης πιθανής κατάρρευσης του κυπριακού κράτους με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ειρήνη κσι στην σταθερότητα στην Μέση Ανατολή. Μια εντελώς διαφορετική τοποθέτηση από τις οικονομικού πρίσματος μέχρι στιγμής τοποθετήσεις της Ρωσίας στο όλο ζήτημα. Kαι η βούληση της Ρωσίας να αποφύγει τα χειρότερα (σίγουρα τα πολυεπίπεδα κέντρα αποφάσεων δεν βοήθησαν στην ορθή εκτίμηση της κατάστασης, ομολογούν πλέον στην Μόσχα) και να δημιουργηθεί μια "οικονομική Συρία" εκεί που μέχρι σήμερα βασίλευε η ευημερία...

Μετα την "μεγαλειώδη" λύση του "κουρέματος" των κυπριακών καταθέσεων, όλοι ανησυχούν για το ποιός παίρνει σειρά, με άμεσα ενδιαφερόμενη την Ελλάδα.Η απόφαση αυτή "άνοιξε" τον ασκό του Αιόλου, για φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες, όπως και από όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί που θα σταματήσουν οι "ορέξεις" των Γερμανών, αφού με αυτή την στρατηγική κίνηση επιδιώκουν την μεταφορά των καταθέσεων από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου στις γερμανικές τράπεζες, ή σε χώρα αποικία των γερμανικών τραπεζών όπως η Λετονία. "Το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που προκρίθηκε το Σάββατο από το Eurogroup, είναι κακό και υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", αναφέρει το διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο- Institute of International Finance, Inc. (IIF)- που εκπροσωπεί το λεγόμενο λόμπι των μεγάλων διεθνών τραπεζών. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό» ότι το αρχικό σχέδιο «είχε γεννήσει μια λάθος απόφαση», δήλωσε ο Χανγκ Τραν, πρώτος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), «δημιούργησαν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο» αγγίζοντας «το απαραβίαστο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων» και το «κακό φαίνεται να έχει γίνει» είπε ο κ. Τραν. Ο εκ των επικεφαλής του IIF αναφερόταν στη συμφωνία του Σαββάτου για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας όπου επιβάλλεται ειδικός φόρος επί των τραπεζικών καταθέσεων στο νησί. Ο κ. Τραν πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή «υπονομεύει την αξιοπιστία και το μοντέλο ασφάλειας των ευρωπαϊκών καταθέσεων» και «καθιστά πιο δύσκολη τη χρήση τους στο μέλλον» αν κριθεί αναγκαίο για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά από μια κρίση πανικού στις τράπεζες». Όλοι καταλαβαίνουν το αυτονόητο, άρα σίγουρα το καταλαβαίνουν και οι Γερμανοί, χαζοί δεν είναι. Ο σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν προηγούμενο, και να προκαλέσουν ανασφάλεια στο τραπεζικό σύστημα, διότι σε περίοδο αβεβαιότητας ο καταθέτης δεν κοιτάει το κέρδος (επιτόκια) αλλά την εξασφάλιση της κατάθεσής του. Αυτή τη στιγμή ο πιο ασφαλής προορισμός φαντάζει το γερμανικό τραπεζικό σύστημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments :

Post a Comment