08/02/2013

Η Σουηδία μπορεί να αντέξει μόνο λίγες μέρες σε μια επίθεση της Ρωσίας

Στη Σουηδία, ανέκυψε ένα «σκάνδαλο», στο κέντρο του οποίου είναι αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Sverker Göranson. Η αφορμή: Μια «απερίσκεπτη» δήλωση του στρατηγού, λέγοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτός της εάν δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία και ότι η Σουηδία χρειάζεται τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.

Αυτή την δήλωση αποκήρυξε λίγο αργότερα η Υπουργός Άμυνας Karin Enström, υπενθυμίζοντας ότι "δεν είναι στην ημερήσια διάταξη." Ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες στη Σουηδία δείχνουν το έως πρότινος αδιανόητο - οι υποστηρικτές της ένταξης στη συμμαχία της Σουηδίας αυξάνονται. "Ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Σουηδία επένδυε στην άμυνα πολύ περισσότερα χρήματα, οι επιλογές μας ήταν περιορισμένες. Εμείς ποτέ δεν ήμασταν τόσο βαριά οπλισμένοι, να διαχειριστούμε οι ίδιοι τη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία. Τέλος πάντων, χρειαζόμαστε βοήθεια από το εξωτερικό -... το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όμως, οι πολιτικοί μας δεν επιτρέπουν τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορούμε να προβληματιστούμε σχετικά με τον κίνδυνο από την Ανατολή", δήλωσε ο στρατηγός Sverker Göranson σε μια συγκλονιστική συνέντευξη στις 30 Δεκεμβρίου 2012 στη εφημερίδα Svenska Dagbladet. Σε ερώτηση για το πόσο είναι σε θέση να αντέξει η Σουηδία σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης, ο στρατηγός απάντησε ότι μετά από λίγες μέρες τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Μετά από αυτή τη δήλωση, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, έχουν βυθιστεί σε σοκ, επικρίνοντας τον στρατηγό ότι αποκαλύπτει κρατικά μυστικά, προκαλώντας ζημιά στην ασφάλεια της χώρας. H Eισαγγελεία στη Στοχόλμη, ζήτησε να διερευνηθεί η υπόθεση.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δήλωση του Sverker Göranson αποκάλυψε ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων για το πώς και με ποια μέσα είναι να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της χώρας. Το σκάνδαλο λαμβάνει οξείες διαστάσεις στη Σουηδία, παράλληλα με το ετήσιο εθνικό συνέδριο στο σουηδικό θέρετρο του Sälen για θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ο κύριος επισκέπτης του Φόρουμ του τρέχοντος έτους - ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen. Στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης, ερωτήματα για το πώς η Σουηδία θα πρέπει να έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, αν η Σουηδία πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αν η Σουηδία χρειάζεται τη βοήθεια της συμμαχίας. H Υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Karin Enström είπε ότι το κύριο θέμα για τη χώρα της, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, είναι οι οικουμενικές αξίες της δημοκρατίας, της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η ίδια υπενθύμισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι απαραίτητη. Με τη σειρά του, όταν ρωτήθηκε αν η Σουηδία μπορεί να βασιστεί στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση εξωτερικής επίθεσης, ο Anders Fogh Rasmussen έδωσε μια απάντηση που δεν μπορεί να παρερμηνευτεί: "Όχι. " Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται ως μια επίθεση κατά το σύνολο της συμμαχίας. Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, παρά μια εταιρική χώρα. Το ζήτημα της ενδεχόμενης βοήθειας σε περίπτωση μιας επίθεσης θα συζητηθεί σε εύθετο χρόνο.

Εν τω μεταξύ, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που ανατέθηκαν από το SVT Nyheter, μαρτυρούν ότι οι οπαδοί που εμπιστεύονται την ασφάλεια της χώρας τους στο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της "απειλής εξ Ανατολών", αυξάνονται. Το 29% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Σουηδία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - κατά το παρελθόν έτος καταφατική απάντηση έδωσε το 22% των ερωτηθέντων. Οι αντίπαλοι της ένταξης στο ΝΑΤΟ - 32%. Την ίδια εποχή πέρυσι, κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ εκφράστηκε το 50% των ερωτηθέντων Σουηδών.

http://www.fox2magazine.net/

1 comment :

  1. Anonymous8/2/13 20:23

    ΕΡΩΤΗΣΗ:ΤΙ ΛΟΓΟΥΣ ΕΧΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ;ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΩΡΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΗΣ ΩΣ ΕΝΙΑΙΑ ΕΣΣΔ;ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΩ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΤΡΙΒΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΝΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ!ΑΛΛΑ ΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΚΥΛΙΑ(ΔΙΑΒΑΖΕ ΗΠΑ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΦΟΒΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΟΥΣ!ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΧΘΩ ΜΕ ΤΟ "ΛΕΥΚΟ ΜΠΛΟΚ" ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ;
    ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΙΛΕΓΩ "ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ"!ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΣΗ!

    http://www.youtube.com/watch?v=5Xuqa1xKxOs

    ΟΧΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΜΟΥ ΤΟ ΝΑΤΟΪΚΟ ΜΠΛΟΚ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΙΣ ΗΠΑ!ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ΥΓ.ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΣΕΤΕ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΑΛΑΦΡΟΪΣΚΙΩΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΘΕΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ!

    ReplyDelete