17/01/2013

Tag-Track-Xact: Τεχνολογία, που αυξάνει δραματικά την ακρίβεια των βολών τυφεκίων σε μεγάλες αποστάσεις

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, στην έκθεση 2013 SHOT Show, από την αμερικανική εταιρία TrackingPoint, που υπόσχεται να μετατρέψει σε… ελεύθερους σκοπευτές κάθε στρατιώτη ή αξιωματικό! Η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί στο πρωτότυπο PGF (Precision-Guided Firearm: όπλο καθοδήγησης ακριβείας), και σύμφωνα με την κατασκευάστρια προσφέρει στον χρήστη του όπλου δυνατότητες σκόπευσης και βολής αντίστοιχες αυτών ενός μαχητικού αεροσκάφους. Μάλιστα περιγράφεται ως «εγκλωβισμός και εκτόξευση» («lock and launch»). Με τη χρήση καινοτομιών, που ήδη έχουν υποβληθεί για την καταχώρηση ευρεσιτεχνίας, στα σκοπευτικά και στο σύστημα ελέγχου πυρός το σύστημα PGF ουσιαστικά μετατρέπει ΑΜΕΣΑ οποιονδήποτε χρήστη πυροβόλου όπλου σε επίλεκτο σκοπευτή. Η εταιρία ισχυρίζεται ότι με τη χρήση του συστήματος ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να προσβάλλει με ακρίβεια κινητούς και σταθερούς στόχους σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 1.000 μέτρα.

Αν και το ενδιαφέρον της εταιρίας εστιάζεται σε πρώτη φάση στους κυνηγούς, εν τούτοις είναι αυτονόητο ότι το PGF θα επιφέρει επαναστατικές αλλαγές και στις στρατιωτικές και αστυνομικές εφαρμογές. Ενώ σήμερα οι επίλεκτοι σκοπευτές πρέπει εκτός των έμφυτων ικανοτήτων να υποστούν σημαντική (και άρα κοστοβόρα) εκπαίδευση για να φθάσουν το επίπεδο ικανότητας και δεξιότητας που απαιτείται, η διατήρηση των ικανοτήτων τους απαιτεί συνεχή και έντονη εξάσκηση. Με το PGF όμως ακόμη και ο νεοσύλλεκτος σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να καταστεί επίλεκτος σκοπευτής ακόμη και σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που ο τυπικός τυφεκιοφόρος σήμερα εκπαιδεύεται και πιστοποιείται. Επιπρόσθετα, δεν απαιτείται εξάσκηση για τη διατήρηση σε βάθος χρόνου αυτής της ικανότητας. Δραματικά θα βελτιωθεί επίσης η μαχητική ισχύς της ομάδας πεζικού αφού πλέον όλα τα μέλη της θα διαθέτουν εγγενή δυνατότητα ακριβούς προσβολής στόχων σε μεγάλες αποστάσεις. Για αν εκτελέσει τη βολή με τη χρήση της τεχνολογίας Tag-Track-Xact, ο χρήστης απαιτείται να τοποθετήσει μία «ετικέτα» (tag) στον επιθυμητό στόχο (αυτό γίνεται με τον προσανατολισμό της σκοπευτικής γραμμής στον στόχο και το πάτημα ενός κομβίου), και να διατηρεί την σκοπευτική του γραμμή επί αυτού είτε αυτός είναι κινούμενος ή σταθερός. Το ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου πυρός συνυπολογίζει άμεσα περισσότερες από 20 βλητικές παραμέτρους (βεληνεκές, ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου, ταχύτητα κίνησης του στόχου, γωνία βολής, θερμοκρασία περιβάλλοντος και ατμοσφαιρική πίεση, τη δύναμη coriolis [!], και άλλες) ώστε να επιλύσει την εξίσωση βολής.

Το μόνο που έχει να κάνει ο σκοπευτής είναι να τοποθετήσει το σταυρόνημα επί του στόχου (στον οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί tag) και να πιέσει την σκανδάλη. Στην περίπτωση που η ταύτιση δεν είναι επακριβής η σκανδάλη «σκληραίνει» (δηλαδή απαιτεί μεγαλύτερη από τη συνήθη πίεση από το δάκτυλο του σκοπευτή), υποδεικνύοντας σε αυτόν να κάνει την αναγκαία διόρθωση ώστε η βολή του να είναι απόλυτα ακριβής. Επιπρόσθετα, το PGF έχει ενσωματωμένη δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης (στην πράξη αποτελεί Wi-Fi Hotspot), επιτρέποντας έτσι τη διασύνδεση στο σκοπευτικό του τυφεκιοφόρου του ομαδάρχη ή άλλων μελών της ομάδας οι οποίοι παρακολουθούν τη σκοπευτική του εικόνα σε μία φορητή συσκευή (smart-phone ή tablet). Επίσης το ενσωματωμένο κατευθυντικό μικρόφωνο έχει δυνατότητα καταγραφής της κάθε βολής. Λόγω του Wi Fi Hotspot, το PGF μπορεί να προβαίνει σε αυτόματη αναβάθμιση του λογισμικού του χωρίς να απαιτείται παρέμβαση ή διαδικασία στο υλικό (hardware). Μάλιστα για την πολιτική χρήση η αναβάθμιση θα είναι δυνατή μέσω εφαρμογών που θα διατίθενται από το App store της Apple ή από το Google Play Store.

Από τον Μάιο του 2013 η TrackingPoint πρόκειται να αρχίσει τη διάθεση στην αγορά τριών PGF: του TrackingPoint XS1 σε διαμέτρημα .338 Lapua Magnum με κάννη μήκους 27 ιντσών και για προσβολή στόχων μέχρι τα 900+ μέτρα, του TrackingPoint XS2 σε διαμέτρημα .300 Win Magnum με κάννη μήκους 22 ιντσών και δυνατότητα προσβολής στόχων στα 900+ μέτρα και του TrackingPoint XS3, βασισμένου στο τυφέκιο McMillan A5 επίσης σε διαμέτρημα .300 Win Magnum, με μήκος κάννης 22 ιντσών, και δυνατότητα προσβολής στόχων στα 685 μέτρα.



http://www.defence-point.gr/news/?p=67221

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://isxys.blogspot.com/2013/01/futuristic-rifle-turns-novice-into.html

1 comment :

  1. Anonymous17/1/13 16:32

    ΝΑ ΞΑΝΑΡΩΤΗΣΩ ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ;ΓΙΑ ΤΟ "ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ" ΚΑΙ ΜΟΝΟ;ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΑΜΕ!ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ;

    ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΡΡΑ.

    ReplyDelete