04/01/2013

«DDG-1000 Zumwalt» Αυτά το πλoία θεωρούνται ανίκητα. Αλλά είναι έτσι;

Η Αμερική ναυπηγεί το «πιο εξελιγμένο πολεμικό πλοίο στην ιστορία», το αντιτορπιλικό με το παρατσούκλι «η αόρατη ασημένια σφαίρα». Οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μιλούν για μια ναυτική επανάσταση. Τέλος του 2013 το πρώτο αντιτορπιλικό κλάσσης «Zumwalt» είναι να παραδοθεί στο Αμερικανικό Ναυτικό. Το πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο του κόσμου, που φαίνεται να έρχεται κατ 'ευθείαν από μια «sci-fi» ταινία Χόλιγουντ, είναι περισσότερ θανατηφόρο, μεγάλο και συμπαγή, από οποιοδήποτε άλλο των προκατόχων του, αλλά και των ανταγωνιστών του - τουλάχιστον αυτό λέει ο κατασκευαστής του.. Το μέλλον του Aμερικανικού Ναυτικού φαίνεται σαν κάποιος να έχει μεταφέρει τις πυραμίδες της Γκίζας πάνω σε ένα υποβρύχιο σκάφος. Ένα πλωτό συνονθύλευμα από τρίγωνα και ορθογώνια: Το σχέδιο «DDG-1000 Zumwalt». Για το Αμερικανικό Ναυτικό αυτό το παράξενης υψηλής τεχνολογίας πλοίο θα μπορούσε να διαδραματίσει καίριο ρόλο. Το «αόρατο» αντιτορπιλικό πρέπει να εξασφαλίσει την αμερικανική επιρροή στην περιοχή του Ειρηνικού - αν η Ουάσιγκτον μπορεί να το πληρώσει. Η Αμερική δεν θέλει να διακινδυνεύσει την οικονομική και στρατιωτική της παρουσία στην οικονομικά ανθηρή περιοχή της Ασίας. Προφανώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται και στα αμφιλεγόμενα πλοία «stealth».

Πρόκειται για το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό των Αμερικανών ναυάρχων, και παράλληλα το περισσότερο αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της αμυντικής βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο ναυπηγείο «Bath Iron Works», στην πολιτεία του Μέιν, ναυπηγούνται τρία από αυτά τα φουτουριστικά πολεμικά πλοία. Η ανάπτυξη «κατάπιε» κάπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια, η κατασκευή κάθε πλοίου θα κοστίσει επιπλέον από 3 έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός από το «Zumwalt» πρέπει να ναυπηγηθεί το «Michael Monsoor» και το «Lyndon B. Johnson». Αν και τα πλοία δεν θα είναι λειτουργικά πριν το 2014, η αποστολή τους είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρη. Στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού θα κάνουν επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της Αμερικής, και εάν χρειαστεί θα αντιμετωπίσουν τον εχθρικό στόλο. Το 2012 η Κίνα έκανε επίδειξη του πρώτου αεροπλανοφόρου της, εντός δύο ετών τα υποβρύχια της είναι να εξοπλιστούν με διηπειρωτικούς πυραύλους. Για την Αμερική αυτό είναι ένα νέο είδος απειλής, το οποίο δεν θέλει να αφήσει αναπάντητο. Μέχρι το 2020 περίπου το 60% του Αμερικανικού Στόλου θα αναπτυχθεί σε μόνιμη βάση στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων της κλάσσης «Zumwalt» - το περισσότερο σύγχρονο όπλο στην θάλασσα, και σύμφωνα με τον κατασκευαστή του: Ανίκητο.

Πρώτες ματιές στα σχέδια ανάπτυξης δείχνουν τα πλοία να είναι ιδανικά για τα ρηχά, και γεμάτα με νησιά ύδατα μεταξύ της Ωκενίας και της Ασίας. Παρά τον μεγαλύτερο όγκο σε σχέση με την σε υπηρεσία κλάσση «Arleigh-Burke», τα νέα πλοία είναι σε θέση να αναπτύξουν ταχύτητες έως και 30 κόμβους, ενώ το βύθισμά τους είναι κατά τουλάχιστον ένα μέτρο μικρότερο - 8,4 μέτρα. Αυτό το καθιστά ένα πολυ-λειτουργικό πλοίο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην ανοιχτή θάλασσα όσο και σε ρηχά νερά κοντά στις ακτές. Το πλοίο, το οποίο το όνομά του το χρωστά στον ναύραρχο Elmo R. Zumwalt - ένας βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Βιετνάμ, κινείται με δύο κύριους αεροστροβίλους MT 30 της Rolls-Royce, καθένας με μέγιστη ισχύ 35 MW, ενώ υπάρχουν και δύο εφεδρικοί ισχύος 4 MW. Μια ασυνήθιστη κατασκευή με 183 μέτρα μήκος, 25 μέτρα πλάτος, 14 5000 τόνους εκτόπισμα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατασκευής του σκάφους είναι ότι η μεγαλύτερη επέκταση ξεδιπλώνται στην υφαλογραμμή. Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν, επειδή με το ασυνήθιστο κέντρο βάρους το πλοίο δεν θα είναι σε θέση να ορθώσει σε περίπτωση μεγάλης κλίσης. Τα νέα πλοία είναι υπερεύλικτα, και διαθέτουν ένα οπλοστάσιο, το οποίο πρακτικά είναι σε θέση να εξουδετερώσει ολόκληρη την πολεμική μηχανή των περισσότερων χωρών του πλανήτη. Η καρδιά του αντιτορπιλικού είναι ένας παράξενος εκτοξευτήρας 80 κυψελών (Vertical Launching System). Από ένα σύνολο 80 σωλήνων εξαπολύονται θανατηφόρα όπλα, όπως μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι κρουζ ή βλήματα κατά εχθρικών αεροσκαφών - όπως και τορπίλες κατά υποβρυχίων. Τόσα, όσα χρειάζονται για να αδρανοποιηθεί με ένα πρώτο πλήγμα μεγάλο μέρος της εχθρικής υποδομής. Το σύνολο των πυράλων κρουζ που μπορούν να μεταφέρουν και τα τρία πλοία της κλάσσης «Zumwalt», αντιπροσωπευει σχεδόν το σύνολο των πυραύλων κρουζ που εξαπόλυσε η Αμερική κατά την πολεμική επιχείρηση «Desert Storm».

Εάν κάποτε πράγματι αδειάσουν οι θήκες των πυραύλων, τα πλοία είναι σε θέση να στοχεύουν συνέχεια τον εχθρό στην ξηρά, χωρίς να χρειαστεί να πλησιάσουν επικίνδυνα τις ακτές του αντιπάλου. Τα δύο πυροβόλα κατασκευής BAE Systems στο κατάστρωμα είναι σε θέση να εξαπολύσουν τα λεγόμενα «Long Range Land Attack Projectilies». Σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα βλήματα πυροβολικού, αυτά τα όπλα είναι σε θέση να πλήξουν τον στόχο σε απόσταση έως και 150 χιλιόμετρα. Επιπλέον, κατευθύνονται με δορυφορική πλοήγηση, για μια μεγαλύτερη ακρίβεια. Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, ο κατασκευαστής General Atomics ολοκλήρωσε το πρωτότυπο ενός νέου ηλεκτρομαγνητικού όπλου, το οποίο βάσει σχεδίου έχει προγραμματιστεί να εξοπλίσει το «DDG-1002 Lyndon B. Johnson». Το ότι τα ίδια τα «Zumwalt» θα μπορούσαν να δεχτούν ένα εχθρικό πλήγμα, ο κατασκευαστής θεωρεί αδύνατο. Τα πλοία ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας «stealth» - η κατασκευή δεν παρουσιάζει καμία ορθή γωνία προς το νερό: η διατομή ραντάρ ελάχιστη. Εάν παρά ταύτα το πλοίο γίνει αντιληπτό από κάποιο εχθρικό ραντάρ, στην οθόνη παρουσιάζεται σαν μια ψαρόβαρκα.

Υπάρχουν βέβαια και οι κριτικές φωνές στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ναύαραχος Barry McCullogh επέκρινε το 2008 ότι τα «Zumwalt» δεν διαθέτουν επαρκή αεράμυνα. Ένα μοιραίο ελάττωμα, διότι σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των Αμερικανών, η Κίνα έχει αναπτύξει μεγάλου βεληνεκούς βλήματα κατά πλοίων. Στο μεσοδιάστημα, τα πλοία απέκτησαν αυτό το αμυντικό σύστημα, αλλά οι τορπίλες για την αντιμετώπιση των εχθρικών υποβρυχίων πιθανόν να λείπουν ακόμη. Ορισμένοι αμυντικοί αναλυτές είναι επικριτικοί απέναντι σε ολόκληρο το πρόγραμμα. Ο λόγος: Αρχικά ήταν να κατασκευαστούν 32 από αυτά τα πλοία, αργότερα 24, στη συνέχεια 7, αλλά το όλο πρόγραμμα έγινε όλο και πιο ακριβό. Εάν τώρα κατασκευαστούν μόνο 3 από αυτά τα πλοία, από στρατιωτικής άποψης δεν υπάρχει πραγματικά λογική. Για τον κατασκευαστή είναι επίσης εντελώς ασύμφορο να κατασκευάσει στοκ ανταλλακτικών για τόσα λίγα πλοία. Μια επισκευή θα διαρκέσει έτσι μεγάλο χρονικό διάστημα, η διαθεσιμότητα της κλάσσης θα είναι μειωμένη. Επιπλέον, το προσωπικό που πρέπει να λάβει ειδική εκπαίδευση, θα μπορεί να αναπτυχθεί αποκλειστικά μόνο σε αυτά τα πλοία. Συνολικά το κάθε πλοίο λειτουργεί με πλήρωμα 140 ατόμων, πολύ λιγότερο σε σχέση με τα 300 άτομα της κλάσσης «Arleigh-Burke» και τα πάνω από 400 άτομα της κλάσσης «Spruance». To Αμερικανικό Ναυτικό καλεί ως «Smart Ship» τη νέα τεχνολογία που λειτουργεί με το ένα τρίτο του προηγούμενου πληρώματος.

Η Κίνα, την προοπτική ενός «high-end» θαλάσσιου καταστροφέα μπροστά από τις ακτές της, δεν την βρίσκει διασκεδαστική - αλλά δεν φαίνεται ότι ανησυχεί και υπερβολικά. Το Πεκίνο προειδοποίησε την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να «μην σηκώσει κύματα στην περιοχή». Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» κατέγραψε τις δηλώσεις ενός Κινέζου ναύαρχου, ο οποίος παράλληλα εργάζεται σε ένα στρατιωτικό ερευνητικό ινστιτούτο στο Πεκίνο. Ο Γιάνγκ Γιαογιόνγκ, σε περίπτωση ανάγκης θέλει να στείλει στο πλοίο θαύμα των Αμερικανών ένα στόλο από... καΐκια φορτωμένα με εκρηκτικά.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment