19/12/2012

ΔΙΑΜΑΧΗ C.I.A-SOCOM, (ΔΗΛΑΔΗ D.I.A)

Η CIA κατάφερε να πείσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να αποτρέψει σχέδιο του υπουργείου Άμυνας το οποίο προέβλεπε αύξηση του προσωπικού που ειδικεύεται σε αποστολές πληροφοριών.
Με τον πόλεμο του Ιράκ να έχει τερματιστεί και τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν να βαίνουν συνεχώς προς συρρίκνωση η CIA ανησυχεί όπως όλα δείχνουν για ενδουπηρεσιακό ανταγωνισμό από τους αυξανόμενους αριθμούς πρακτόρων που εργάζονται για λογαριασμό του Πενταγώνου. Ο συσχετισμός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών του Πενταγώνου με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) και τη CIA είναι άμεσος καθώς οι δύο τελευταίες έπεισαν το Κογκρέσο προ 4ετίας να συγχωνεύσουν δραστηριότητες τους στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων με μικτό προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων και πρακτόρων της CIA. Η συνεργασία αυτή υπάρχει βεβαίως από το Β ΠΠ και έχει συνεχώς αυξομειώσεις ενώ από το 1950 και έπειτα, η CIA ζητούσε συστηματικά τη συνεργασία των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ. Από το 2000 και έπειτα η SOCOM που ελέγχει τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, τους SEALS του Ναυτικού, τους Reccon των Πεζοναυτών και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας αναβάθμισε την ικανότητα συλλογής πληροφοριών σε τέτοιο σημείο που σε πολλές περιπτώσεις υποσκέλισε τη CIA. Ως αποτέλεσμα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επέτρεψε στις Ειδικές Δυνάμεις και των τεσσάρων Κλάδων υπό τη SOCOM να εκπαιδεύονται και να εκτελούν κατασκοπεία σε ξένες χώρες στο πλαίσιο επιχειρήσεων αντι-τρομοκρατίας. Για τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού των ΗΠΑ αυτό μάλιστα προβλέπεται και στο Δόγμα επιχειρήσεων τους με τη διεξαγωγή «επιχειρήσεων κατασκοπείας» σε ξένες χώρες με επιστράτευση ντόπιων που παρέχουν πληροφορίες .


Μετά την 11η Σεπτεμβρίου η τάση είναι να χρησιμοποιούνται πιο «επιθετικά» οι Ειδικές Δυνάμεις σε αποστολές αναγνώρισης – κατασκοπίας για την προετοιμασία επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Τομέας κατεξοχήν της CIA η οποία όμως δεν διέθετε προσωπικό σε ικανούς αριθμούς για να καλύψει και τις ανάγκες του Πενταγώνου. Η στρατολόγηση πρακτόρων με στρατιωτική προϋπηρεσία στις Ειδικές Δυνάμεις επέτρεψε στη CIA να μειώσει σταδιακά τις απαιτήσεις εκπαίδευσης καθώς το προσωπικό ήταν ήδη έμπειρο δημιουργώντας έτσι στενούς δεσμούς μεταξύ των δυο υπηρεσιών. Οι εξελίξεις όμως φαίνεται ότι επηρεάζουν τις προτεραιότητες των υπηρεσιών. Ενώ λοιπόν στην κορύφωση του Πολέμου εναντίον της Τρομοκρατίας η CIA επιθυμούσε την εμπλοκή του Στρατού, η σταδιακή μείωση των επιχειρήσεων καθιστά τη σχέση τους σχεδόν ανταγωνιστική με το Langley να επιθυμεί πλέον το Στρατό να επιστρέφει στα παραδοσιακά του καθήκοντα και να αφήσει σε αυτήν τον παραδοσιακό ρόλο της κατασκοπείας. Η CIA δεν επιθυμεί τη δραστική μείωση της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών του Πενταγώνου, απλώς δεν θα ήθελε να τη δει να διογκώνεται σε βαθμό που την καθιστά ανταγωνιστική σε μια εποχή που αναμένεται να μειωθεί ο «φόρτος εργασίας» και συνέπεια αυτού να μειωθεί και η χρηματοδότηση της υπηρεσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment