30/12/2012

Το Πεκίνο παρακολουθεί προσεκτικά τα σχέδια του ρωσικού στόλου στο Βιετνάμ

Σύμφωνα με Κινέζους εμπειρογνώμονες, στο Πεκίνο οι οποίοι επέστησαν την προσοχή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και του Βιετνάμ για την χρήση της βάσης Καμράν από το ρωσικό Ναυτικό αναφέρει ο κινεζικός τύπος. Πρόσφατα η κινέζικη εφημερίδα με κύρος «Χουαντζιού Σιμπάο» δημοσίευσε το άρθρο «Το γεγονός, ότι η Ρωσία επιστρέφει στο Καμράν, δεν είναι απαραιτήτως κακό πράγμα» Οι σχέσεις στο τρίγωνο Μόσχα-Πεκίνο-Ανόι ήταν πάντα δύσκολες. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η Μόσχα και το Πεκίνο υποστήριζαν τον αγώνα των κουμουνιστών του Βιετνάμ κατά των Γάλλων αποικιοκρατών, και μετά κατά των Αμερικανών, οι οποίοι υποστήριζαν την κυβέρνηση του Νότιου Βιετνάμ. Όμως μετά από την ενοποίηση του Βιετνάμ οι σχέσεις μεταξύ του Ανόι και του Πεκίνου χάλασαν. Μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ οι σχέσεις μεταξύ των τριών σοσιαλιστικών χωρών άρχισαν να εξαρτούνται περισσότερο από τους γεωπολιτικούς παράγοντες και λιγότερο από την ιδεολογία. Το ενιαίο Βιετνάμ άρχισε να διεκδικεί έναν μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας το Πεκίνο, το οποίο ήθελε να ηγείται του κουμουνιστικού κινήματος σε όλη την Ασία. Σε απάντηση η Κίνα αποφάσισε να στηριχτεί στο αιματηρό καθεστώς των «Κόκκινων Χμερ» στην γειτονική Καμπότζη, στηρίζοντάς το στην διαμάχη του με το Ανόι. Όταν οι βιετναμικές δυνάμεις ανέτρεψαν αυτό το καθεστώς, η Κίνα σχεδίασε να δώσει ένα «αιματηρό μάθημα» στο ίδιο το Βιετνάμ, όμως υπέστη μια ταπεινωτική ήττα σε στρατιωτική σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 1979.

Σήμερα οι σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και του Ανόι εξακολουθούν να είναι τεταμένες. Βασικό εμπόδιο αποτελεί η εδαφική διαφωνία για την κυριότητα των νησιών Παρασέλ και των νησιών Σπράτλι στην Νότιο Κινέζικη θάλασσα. Το Βιετνάμ εκφράζει την ανησυχία του με την ενίσχυση της θέσης του Πεκίνου στην περιοχή και στον κόσμο. Το Ανόι αρχίζει να ψάχνει συμμάχους για την συγκράτηση του πρώην σοσιαλιστικού φίλου. Επειδή ο κύριος γεωπολιτικός ανταγωνιστής της Κίνας είναι οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ αναγκάζεται να επιδιώκει αλληλοκατανόηση με τον πρώην εχθρό. Οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσης επιθυμούν να βρουν αντιστάθμισμα στην επιρροή της Κίνας στην περιοχή, ενδιαφέρονται και αυτές για συνεργασία με το Βιετνάμ. Σε αυτά τα πλαίσια, η ενεργοποίηση της συζήτησης σχετικά με την χρήση της βιετναμικής στρατιωτικής ναυτικής βάσης στο Καμράν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέχρι το 1972 χρησιμοποιούταν από τα στρατεύματα των ΗΠΑ. Μετά από την ήττα του Νότιου Βιετνάμ το 1975 η βάση πέρασε υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων του Βόρειου Βιετνάμ, και το 1975 παραχωρήθηκε δωρεάν στην ΕΣΣΔ. Μετά από την διάλυση της ΕΣΣΔ η Καμράν σχεδόν δεν χρησιμοποιούταν από τον ρωσικό στόλο και από την 1 Ιανουαρίου του 2002 με στόχο την εξοικονόμηση των πόρων είχε κλείσει. Το 2003 ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την δυνατότητα χρήσης της Καμράν από τα πλοία των ΗΠΑ. Τον Ιούνιο του 2012 ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέττα, ο οποίος ήταν ο πρώτος επικεφαλής του Πενταγώνου που επισκέφθηκε το σοσιαλιστικό Βιετνάμ, εξέφρασε το ενδιαφέρον για την χρήση της βάσης.

Το Πεκίνο αντέδρασε με μεγάλη δυσαρέσκεια στα σχέδια της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ. Θεώρησαν, πως η συνεργασία αυτή θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα για την δημιουργία του αμερικανικού συστήματος περιορισμού της Κίνας και προσπάθεια παραβίασης της εδαφικής της ακεραιότητας: αν και οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν επίσημα τις εδαφικές διεκδικήσεις του Βιετνάμ, και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της δυνατότητας μιας διεθνούς μεσολάβησης, ενώ η Κίνα αντιθέτως διαμαρτύρεται έντονα εναντίον αυτής της συνεργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια η Κίνα έδειξε μεγάλη προσοχή στα σχέδια επιστροφής του ρωσικού στόλου στην Καμράν. Το ζήτημα της δημιουργίας εδώ μιας βάσης εφοδιασμού του ρωσικού Π/Ν είχε συζητηθεί, μεταξύ των άλλων, κατά την επίσκεψη στο Βιετνάμ του πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις αρχές Νοεμβρίου του 2012. Η Κίνα αντιμετώπισε την είδηση αυτή με ανάμεικτα συναισθήματα. Από την μία πλευρά το Πεκίνο παρακολουθεί με ζήλια την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και του Ανόι. Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια προκαλεί η συνεργασία των ρωσικών και των βιετναμικών εταιρειών για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της υφαλοκρηπίδας, παρά το γεγονός, ότι η Μόσχα υποσχέθηκε να μην διεξάγει τις οποιεσδήποτε δραστηριότητες στα διαμφισβητούμενα εδάφη. Από την άλλη πλευρά, η παραμονή στην Καμράν του πολεμικού στόλου της φιλικής Ρωσίας είναι πολύ προτιμότερη από την παρουσία εκεί των ΗΠΑ. Μάλλον στην Κίνα θα επικρατήσει η δεύτερη γνώμη. Αυτό σηματοδοτεί και το άρθρο στην «Χουαντζιού Σιμπάο».

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment