12/12/2012

Β. Κορέα: Εκτόξευσε αιφνιδιάζοντας τον πύραυλο- ΕΕ/ΗΠΑ/ΡΩΣΙΑ καταδικάζουν...

Με την επιτυχή εφαρμογή ενός σχεδίου στρατηγικής παραπλάνησης που έπιασε τόπο, το σταλινικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας έδωσε την εντολή τελικά για την υλοποίηση της δοκιμής του πυραύλου – προ εφτά περίπου ωρών – για την τοποθέτηση δορυφόρων στο διάστημα, στην πραγματικότητα όμως για την εξασφάλιση της τεχνολογίας που θα επιτρέψει την ανάπτυξη οπλοστασίου διηπειρωτικών πυραύλων που θα οδηγήσουν σε ένα αξιόπιστο πυρηνικό οπλοστάσιο. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, μέχρι αργά τη νύχτα μετέδιδαν ότι οι Βορειοκορεάτες είχαν αφαιρέσει τον πύραυλο από τη βάση εκτόξευσης για τεχνικές διορθώσεις, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για πρόσχημα καθότι ακόμα και οι πιο φιλικές χώρες προς τη Βόρεια Κορέα είχαν αντιδράσει.

Αποδείχθηκε ότι ήταν τμήμα ενός σχεδίου στρατηγικής παραπλάνησης με σκοπό να αποφύγει, όσο είναι δυνατόν, την κατάρριψη του πυραύλου από τις δυνάμεις της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πύραυλος πέρασε πάνω από την ιαπωνική νήσο Οκινάουα, χωρίς… να ανοίξει μύτη, με την Ιαπωνία να δηλώνει πως θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ… Η ουσία είναι ότι αποδείχθηκε πως ακόμα και οι ισχυρότερες χώρες στον κόσμο κάνουν πίσω, ή απλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα…

Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν δηλώσει, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο δορυφόρος της Βόρειας Κορέας που εκτοξεύθηκε χθες, κινείται πλέον ανεξέλεγκτος… Υποστηρίζουν ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από τους επιστήμονες της Βόρειας Κορέας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να εισέλθει πάλι στη γήινη ατμόσφαιρα και να συντριβεί κάπου στην επιφάνεια της γης ή στη θάλασσα. Το βάρος του δορυφόρου είναι κοντά στον ένα τόνο οπότε εάν πέσει σε κατοικημένη περιοχή υπάρχει κίνδυνος να γίνει σημαντική ζημιά, ακόμα και να κινδυνεύσουν ζωές.

http://www.defence-point.gr/news/?p=64976

- Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση απείλησε σήμερα με νέες κυρώσεις την Πιονγκγιάνγκ, μετά την επιτυχή εκτόξευση πυραύλου που σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα έθεσε σε τροχιά δορυφόρο. "Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση θα εξετάσει την κατάλληλη απάντηση, ύστερα από διαβουλεύσεις με τους βασικούς εταίρους της και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κυρίως υπό την μορφή πιθανών επιπλέον κυρώσεων", τονίζει σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον.
- Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους καταδίκασαν την εκτόξευση του πυραύλου και ζήτησαν την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Η εκτόξευση αυτή αποτελεί ένα νέο βήμα στις προσπάθειες που καταβάλλει από καιρό η Βόρεια Κορέα για ν΄αποκτήσει τη βαλλιστική τεχνολογία, παραβιάζοντας τις διεθνείς δεσμεύσεις της", τόνισε η 'Αστον. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να σεβαστεί, χωρίς καθυστέρηση, πλήρως και άνευ όρων τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση που χρονολογούνται από το 2005.

- Η Μόσχα καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου εκφράζοντας τη "βαθιά λύπη" της και λέγοντας ότι η απομονωμένη αυτή χώρα της κορεατικής χερσονήσου παραβίασε την απόφαση 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύει τη χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας για στρατιωτική ή μη στρατιωτική χρήση από την Πιονγκγιάνγκ. Η ενέργεια αυτή καθιστά "πολύ πιο δύσκολες" τις διεθνείς συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, επισημαίνει η Μόσχα ζητώντας από τις άλλες χώρες να απόσχουν από ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση."Η πρωτοβουλία της Βόρειας Κορέας για την εκτόξευση αυτή δεν θα συμβάλει στη σταθερότητα και θα έχει αρνητικές συνέπειες στην κατάσταση στην περιοχή", εκτιμά η Μόσχα καλώντας την Πιονγκγιάνγκ να μην πραγματοποιήσει άλλες δοκιμές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι παρακολούθησε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου κατά μήκος της νότιας πορείας που ακολούθησε από τη βορειοκορεατική χερσόνησο. Ο πύραυλος ακολούθησε πορεία προς νότον και δεν έθεσε απειλή για τη Ρωσία, σύμφωνα με το Interfax-AVN που επικαλείται πηγή του υπουργείου Άμυνας την οποία δεν κατονομάζει.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς. Ο σημερινός έθεσε, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, σε τροχιά δορυφόρο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και των γειτονικών της χωρών που κάνουν λόγο για δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας εντός της ημέρας.

http://www.onalert.gr/

No comments :

Post a Comment