01/11/2012

Οι στρατηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν…

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee – EUMC) σε επίπεδο Α/ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν:

> Στην ανάπτυξη δυνατοτήτων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.
> Στις επιχειρήσεις που σχεδιάζονται και διεξάγονται υπό την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.
> Στα θέματα Διαμοιρασμού και Κοινής Χρήσης Στρατιωτικών Δυνατοτήτων (“Pooling and Sharing”) στον τομέα της εκπαίδευσης των ΕΔ (“Training and Education”).
> Στην εξέταση της δυνατότητας και της σκοπιμότητας ενίσχυσης των αντιπροσωπειών της ΕΕ με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.
> Στην πρόταση συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών και της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.
> Στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defense Agency-EDA) στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (Single European Sky – SES).

Μπορεί η ανακοίνωση του ελληνικού γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) να ήταν ακριβής στην περιγραφή του τι συζητήθηκε στη σύσκεψη της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μας ενημέρωσε όμως και για το κλίμα που επικράτησε, καθώς επίσης και για τις προειδοποιήσεις που απευθύνθηκαν. Όπως φαίνεται, τουλάχιστον οι στρατηγοί της ΕΕ έχουν κατανοήσει ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ απαξιώνεται η ενωμένη Ευρώπη ως γεωπολιτικό μέγεθος και κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί. Οι δηλώσεις – προειδοποιήσεις του προεδρεύοντος Σουηδού στρατηγού Χακάν Σιρέν ήταν χαρακτηριστικές: Ή μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε και να μοιραζόμαστε τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτουμε, ή διακινδυνεύουμε η Ευρώπη να καταστεί περιθωριακή δύναμη στο πλαίσιο της νέας πραγματικότητας, η οποία περιγράφεται από το ότι το «κέντρο βάρους» του διεθνούς συστήματος έχει μετακινηθεί οριστικά από τον ευρωατλαντικό χώρο, προς την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Ότι ακριβώς είχε πει και ο Ομπάμα, ο οποίος είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι μπαίνουμε «στον αιώνα του Ειρηνικού» (Pacific Century).

Ο κόσμος έχει αλλάξει, είπε ο στρατηγός, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις «επιδόσεις» των στρατευμάτων των χωρών-μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ή μάλλον για περισσότερη ακρίβεια, τις ελλείψεις της ευρωπαϊκής στρατιωτικής μηχανής. Όπως είχε κατηγορήσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, λέγοντας ότι χωρίς την αμερικανική βοήθεια δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της επιχείρησης, παρότι αυτή ήταν εναντίον ενός πολύ φτωχά εξοπλισμένου αντιπάλου. Η Ένωση έχει 12 κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων, πρόσθεσε ο στρατηγός. Τους χρειαζόμαστε τόσους πολλούς; Αναρωτήθηκε δημόσια… Τέσσερις διαφορετικούς τύπους μαχητικών… έχουμε τα λεφτά, δηλαδή την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο; Άδικο δεν έχει, απλά, νομίζει ότι οι σημερινές τουλάχιστον ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν το εθνικό για το υπερεθνικό; Και πως να γίνει αυτό όταν για παράδειγμα στη δική μας, την ελληνική περίπτωση, ουδείς δείχνει να ανησυχεί για όσα καίνε εμάς, δηλαδή την τουρκική απειλή, ή ακόμα τη λαθρομετανάστευση και τη βαλκανική αστάθεια, την ασφάλεια των υδρογονανθράκων στις θάλασσές μας…

http://www.defence-point.gr/

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΛΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ;;; ΠΟΙΟΙ, ΠΟΣΕΣ, ΠΟΤΕ;;; ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ, ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΛΙΚΗ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΤΗΣ Ε.Ε, ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΤΕ ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ...

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Σχέδιο αποστολής Ευρωπαϊκής δύναμης στο Μαλι

No comments :

Post a Comment