13/11/2012

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς άμυνας

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσουν να μειώνουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς. Αυτή ήταν η βασική ιδέα του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Άντερς Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια της 58ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

"... Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν σε όλες τις χώρες της συμμαχίας. Χρειαζόμαστε οικονομική ανάκαμψη, και με βάση αυτή θα πρέπει να αποκατασταθούν οι αμυντικές δαπάνες," τόνισε ο Ράσμουσεν. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει πρώτα να "αναστραφεί η πτωτική τάση" και στη συνέχεια να αυξηθούν οι πιστώσεις για αμυντικούς σκοπούς. "Η ελευθερία δεν έρχεται δωρεάν και κάθε απόφαση που λαμβάνεται με σκοπό την βελτίωση της οικονομίας μας, δεν πρέπει να μας βυθίσει σε μια κρίση άλλου είδους. Μια κρίση ασφάλειας, " είπε ο ίδιος.

Ως ο κύριος λόγος για τον οποίο οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα αναφέρθηκε η πολιτική της Ρωσίας και της Κίνας σε αυτόν τον τομέα. "Μέχρι το 2015 η Κίνα θα ξεπεράσει στις στρατιωτικές δαπάνες αυτές των συνδυασμένων οκτώ μεγάλων ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία σκοπεύει να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της άμυνας από 3 έως 6% του ΑΕΠ κατά τα επόμενα 10 χρόνια," δήλωσε ο επικεφαλής της συμμαχίας. Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, σε σύγκριση με το 2009 οι συνολικές αμυντικές δαπάνες των χωρών του ΝΑΤΟ για το 2011 μειώθηκαν κατά 56 δισ. δολάρια. Μόνο σε έξι από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ αυξήθηκαν κατά το 2011 οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί, αλλά η αύξηση αυτή ήταν αμελητέα για το σύνολο.

Την ομιλία του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ μπορείτε να ακούσετε εδώ.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment