24/11/2012

Πάπας: Ο Ιησούς γεννήθηκε λίγα χρόνια πιο πριν, από ό, τι γνωρίζουμε…


Το Χριστιανικό Ημερολόγιο βασίζεται σε υπολογιστικό λάθος, υποστηρίζει ο Πάπας Βενέδικτος ο XVI στο νέο του βιβλίο, στο οποίο αναφέρει ότι ο Ιησούς γεννήθηκε λίγα χρόνια νωρίτερα από ότι πιστεύουμε.

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο βιβλίο του ανοίγει μια συζήτηση σχετικά και με τον τόπο γέννησης του Ιησού, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα ‘Daily Telegraph’. Το σφάλμα το έχει βρει ο μοναχός Dionysius Exiguus του 5ου αιώνα -Διονύσιος ο Μικρός-, που προέβη στον υπολογισμό και τη αρχή του ημερολογίου μας που βασίζεται στη γέννηση του Ιησού. Στο βιβλίο του 85χρονου Πάπα «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ - μια ιστορίας της παιδικής ηλικίας» που δημοσιεύθηκε χθες και του οποίου η πώληση υπολογίζεται σε εκατομμύρια αντίτυπα, σημειώνει ότι η ημερομηνία γέννησης του Ιησού είναι λίγα χρόνια νωρίτερα. Αυτοί οι ισχυρισμοί, φυσικά, δεν είναι νέοι, καθώς πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς της Ναζαρέτ γεννήθηκε μεταξύ του έβδομου και δευτέρου έτους πριν της σημερινής ημερομηνίας μας.

«Η Αγία Γραφή δεν λέει πότε γεννήθηκε ο Ιησούς. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ηρώδη του Μεγάλου, ο οποίος πέθανε το πρώτο έτος της νέας εποχής, είπε ο John Barton εμπειρογνώμονας για την ερμηνεία των ιερών κειμένων, το Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Ακόμη και η ιδέα ότι ο Ιησούς γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου δεν εδράζεται σε κανένα ιστορικό γεγονός». «Δεν γνωρίζουμε καν σε ποια εποχή έχει γεννηθεί. Η όλη ιδέα να γιορτάζονται τα γενέθλια Του στις πιο σκοτεινές μέρες του έτους, πιθανόν σχετίζονται με μια ειδωλολατρική παράδοση εορτής αφιερωμένης στον Ήλιο, είπε ο Βρετανός Πανεπιστημιακός.

©mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος

No comments :

Post a Comment