09/11/2012

Αποκατάσταση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ;

Εξελίξεις σημειώνονται στο "πολύπαθο" πρόγραμμα Peace Eagle (Barış Kartalı) της τουρκικής Αεροπορίας για την προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου Boeing 737AEW&C καθώς το Ισραήλ προσανατολίζεται στην παράδοση των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου (ΕS/ELINT) τύπου EL/M-8300 που εξοπλίζουν τα αεροσκάφη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, η ισραηλινή εταιρεία Elta Systems Ltd. αποφάσισε την επανέναρξη της παραγωγής του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για το τουρκικό πρόγραμμα, γεγονός που ίσως σημάνει την αποκατάσταση της τουρκο-ισραηλινής αμυντικής συνεργασίας μετά από διακοπή διετούς διάρκειας. Υπενθυμίζεται ότι από τα πέντε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που είχαν παραγγελθεί, τέσσερα για εγκατάσταση σε ισάριθμα αεροσκάφη και ένα εφεδρικό, έχουν παραδοθεί τα δύο, τα οποία και έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχα αεροσκάφη. Για την αναπλήρωση των τριών υπολοίπων που δεν είχαν παραδοθεί, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την τουρκική εταιρεία Aselsan για πιθανό πρόγραμμα εγχώριας ανάπτυξης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιμονή του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας να μην εκδίδει άδεια εξαγωγής των συστημάτων είχε προκαλέσει τριγμούς στη συνεργασία μεταξύ της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας και της Boeing, με την αμερικανική εταιρεία να απειλεί ότι θα αναζητήσει διαφορετικό προμηθευτή για μελλοντικά προγράμματα.Η παράδοση των αεροσκαφών Boeing 737AEW&CAEW&C πραγματοποιείται με καθυστέρηση 6 ετών λόγω δυσεπίλυτων προβλημάτων που εμφανίστηκαν στο λογισμικό και στη κεραία του ραντάρ διάταξης ηλεκτρονικής σάρωσης πολλαπλού ρόλου (MESA) της Northrop Grumman.

Τμήμα ειδήσεων defencenet 

ΣΧΕΤΙΚΟ:  http://www.defence-point.gr/news/?p=62568

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΕΣ ΚΙ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΧΑΛΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΚΙ ΑΛΛΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΟΥΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΘΗΣΑΝ. ΟΙ ΛΕΚΤΙΚΟΙ ΔΙΑΨΗΦΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΙΓΝΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΕΠΛΑΚΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΕΒΡΑΙΟΛΑΓΝΟΙ...

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ: http://isxys.blogspot.com/2012/07/blog-post_5367.html

ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΙΚΑΖΟΥΝ ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ "ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ".

No comments :

Post a Comment