22/11/2012

ΠΕΟΦ: Απολογισμός αντικατοχικών εκδηλώσεων

29 ολόκληρα χρόνια πέρασαν φέτος από την μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο μαρτυρικό μας νησί και ζωντανεύουν στη μνήμη μας οι τραγικές μέρες της σύγχρονης ιστορίας του ελληνισμού. Είναι λυπηρό πως για ακόμα μια χρονιά οι κομματικές παρατάξεις (πρωτοπορία, προοδευτική, αγώνας, αναγέννηση), ντρόπιασαν τον ιστορικό σύλλογο της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ πραγματοποιώντας «αντικατοχικές» εκδηλώσεις με ομοσπονδιακό χαρακτήρα, αγνοώντας τους λόγους ίδρυσης του ιστορικού μας συλλόγου και βάζοντας πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μικροκομματικά και μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών (Π.Ε.Ο.Φ) τονίζει και υπενθυμίζει σε όσους το αγνοούν ή το ξέχασαν πως η ΕΦΕΚΘ ιδρύθηκε από τον ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α, Κυριάκο Μάτση, το 1956 κατά τη διάρκεια του Εθνικό-απελευθερωτικού αγώνα για Ένωση της Κύπρου με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μοναδικός σκοπός λοιπόν της ίδρυσής της είναι « η παντοία προβολή της Ελληνικής Κύπρου» (καταστατικό ΕΦΕΚΘ, Άρθρο 2, παράγραφος 2). Επομένως, γίνεται εύκολα κατανοητό πως σκοπός των αντικατοχικών εκδηλώσεων δεν είναι η προώθηση κομματικών θέσεων και συμφερόντων, όπως είναι η Ομοσπονδία, η οποία νομιμοποιεί το ψευδοκράτος, ούτε η προώθηση των παραταξιακών συμφερόντων για χάρη του προεκλογικού τους «αγώνα», αλλά η καταδίκη της βάρβαρης εισβολής, της συνεχιζόμενης κατοχής καθώς και της παράνομης μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Είναι τουλάχιστον γελοίο να πραγματοποιείται «αντικατοχική» πορεία, η οποία να απορρίπτει το σύνθημα «η Κύπρος είναι Ελληνική» γιατί δήθεν, είναι σύνθημα που διχάζει. Είναι εξάλλου και αντιδεοντολογικό, αφού αντιβαίνει το σκοπό ίδρυσης της ΕΦΕΚΘ. Πώς είναι δυνατόν να αναφωνούνται συνθήματα για «ενωμένη Κύπρο» και «επανένωση» του νησιού, αλλά να απορρίπτονται όλα όσα αναφέρονται στην ελληνικότητα της Κύπρου; Δεν καταλαβαίνουν οι κομματικές παρατάξεις πως έτσι υποβαθμίζεται το πρόβλημα σε δικοινοτικό – ενώ πρόκειται για πρόβλημα εισβολής και κατοχής – και με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η θέση του ψευδοκράτους; Είναι άραγε παράλογο να διαμαρτυρόμαστε για την προώθηση αλλότριων συμφερόντων μέσα στην ΕΦΕΚΘ; Μετά από όλα αυτά, εύκολα γίνεται κατανοητό πως μια ιστορική παράταξη, όπως η ΠΕΟΦ, δε θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμμετέχει στην ντροπιαστική και εξευτελιστική πορεία των υπολοίπων παρατάξεων. Η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, εκτός των άλλων, καταπατά την αξιοπρέπειά μας και παραβιάζει τα βασικότερα δικαιώματα του λαού μας. Μια πορεία λοιπόν, με ένα νερόβραστο πλαίσιο συνθημάτων δε θα μπορούσε να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή μας που ξεχειλίζουν.

Το αποκορύφωμα της γελοιότητας των κομματικών παρατάξεων, που ανάξια δυστυχώς αποτελούν μέρος της ΕΦΕΚΘ, είναι που η μεν Προοδευτική σε ανακοίνωσή της κάνει εξευτελιστικές δηλώσεις που ντροπιάζουν τον σύλλογο όπως «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την Ε.Φ.Ε.Κ.Θ που θα διαδηλώνει για ΛΕΥΤΕΡΙΑ-ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ διατρανώνοντας τη θέληση της για μια “ΚΥΠΡΟ ΕΝΩΜΕΝΗ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ”, θα καταδεικνύει ότι “60 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑΤΟ Η ΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΟΥΝΤΕΣ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ” και τέλος, θα υπενθυμίζει πως “Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ» και η δε Πρωτοπορία, τα τελευταία 2 χρόνια προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του φοιτητή και υποτιμά την νοημοσύνη μας, αφού στις συνεδρίες του συλλόγου είναι η παράταξη που αποδέχεται να μην φωναχτεί το σύνθημα « η Κύπρος είναι Ελληνική» αλλά παρουσιάζεται στην πορεία με φανέλες που αναγράφεται το ίδιο σύνθημα. Είναι εύκολο να αντιληφθεί ο καθένας από εμάς πως η παράταξη του κ. Αναστασιάδη χρησιμοποιεί στείρα συνθηματολογία για τα μάτια και μόνο του κόσμου, ενώ ταυτόχρονα αυτοαναιρείται με τις πράξεις της.

Φαίνεται πως η μόνη παράταξη που υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες του Συλλόγου του Κυριάκου Μάτση είναι η ΠΕΟΦ, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων. Ξεκινήσαμε με την καθιερωμένη Απεργία Πείνας από τις 13 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου απέναντι από το τούρκικο προξενείο και με ταυτόχρονη διαφώτιση με αντικατοχικό-αντιομοσπονδιακό υλικό. Στις 15 Νοεμβρίου, μετά τη λήξη της Απεργίας Πείνας, πραγματοποιήσαμε αντικατοχική-αντιομοσπονδιακή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, με ομιλητή τον γνωστό τουρκολόγο κ. Καλεντερίδη Σάββας. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Τουρκικό Προξενείο. Ως ΠΕΟΦ, δίνουμε υπόσχεση πως ο αγώνας μας για λευτεριά θα συνεχιστεί μέχρι εσχάτων, γιατί εμείς θα παραμείνουμε στις επάλξεις διεκδικώντας στερρός τα δικαιώματα του Ελληνισμού. Και όταν η νεολαία ενός τόπου είναι πρόθυμη να αγωνιστεί, τότε ο τόπος αυτός έχει ελπίδα. Όμως για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.

Γραφείο Τύπου, Π.Ε.Ο.Φ Θεσσαλονίκης

No comments :

Post a Comment