09/10/2012

Νέα στοιχεία για τη διείσδυση του UAV στο Ισραήλ

Προβληματισμός επικρατεί στην ηγεσία του ισραηλινού στρατεύματος για την αποτυχία έγκαιρου εντοπισμού και καταστροφής του εχθρικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από την αεράμυνα της χώρας, με αποτέλεσμα ουδείς να είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες πληροφορίες ενδεχομένως συνέλεξε και μετέδωσε στη βάση από όπου γινόταν ο χειρισμός του. Αυτό που θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ότι πρόκειται για ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο προήλθε από την περιοχή του Λιβάνου, κάτι που ευθέως παραπέμπει σε έλεγχο από την πλευρά της λιβανέζικης σιιτικής ένοπλης οργάνωσης, Χεζμπολάχ. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα μέχρι στιγμής είναι ότι τα τμήματα της ατράκτου του UAV που εντοπίστηκαν από τα ισραηλινά συνεργεία φαίνεται να είναι κατασκευασμένα από υαλονήματα, υλικό που απορροφά τις εκπομπές των ραντάρ, οπότε κι εξηγείται η δυσχέρεια έγκαιρου εντοπισμού του. Επίσης, οι υποψίες στρέφονται στην πιθανότητα Ιρανοί τεχνικοί–μηχανικοί να κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν τη σύνθεση του υλικού και της βαφής του αμερικανικού UAV τύπου RQ-170 Sentinel που απέσπασαν και κατόρθωσαν να προσγειώσουν σχεδόν άθικτο, κάτι το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουν πραγματοποιήσει τεχνολογικά άλματα και έχουν συνολικά αναβαθμίσει τον στόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτουν.

Ήδη, σε ένα πρώτο μέτρο αντίδρασης στη δυσμενή κατάσταση που δημιουργείται η ηγεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έδωσε εντολή ανάπτυξης πυροβολαρχιών του αντιαεροπορικού–αντιβαλλιστικού συστήματος Patriot σε κρίσιμα σημεία στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς είναι προφανές ότι φοβούνται νέα απόπειρα διείσδυσης ιρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Είναι άγνωστο με ποιον τρόπο σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν την απειλή διείσδυσης στο μέλλον περισσοτέρων συστημάτων ή μάλλον σμήνους τέτοιων UAV που θα μπορούσαν να αποδειχθούν και οπλισμένα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με τον ιστοχώρο «debka» η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς η διαδρομή του UAV ήταν κατά μήκος της ακτογραμμής της χώρας όπου βρίσκονται εξέδρες άντλησης πετρελαίου – φυσικού αερίου, ναυτικές βάσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ ακόμα και σημειακά, η αεράμυνα απέτυχε να εντοπίσει το UAV, όπως για παράδειγμα σε περιοχή από όπου γίνονται εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων (αεροπορική βάση Παλμαχίμ) η οποία βρίσκεται μάλιστα κοντά σε εγκατάσταση πυρηνικών ερευνών που διαθέτει – προφανώς – αντιδραστήρα.

Το ενδιαφέρον όμως για το τι μέλλει γενέσθαι δεν σταματά εδώ. Αφενός θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι Ιρανοί πέτυχαν μια μεγάλη νίκη «στα σημεία» επί των Ισραηλινών με δύο όμως αναγνώσεις: Η πρώτη είναι ότι έπληξαν καίρια το ηθικό τους προβαίνοντας σε μια ενέργεια με σημαντική αποτρεπτική αξία, αφού έδωσαν με αυτή την επιτυχία ουσία στο επιχείρημα που διατυπώνουν δημοσίως, ότι σε περίπτωση σύγκρουσης οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές «εκπλήξεις». Είναι όμως και μία επιτυχία με σημαντικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της χώρας, τη στιγμή που η οικονομική κρίση προκαλεί κοινωνική αναστάτωση και δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση και ενδεχομένως το ίδιο το καθεστώς. Την ίδια στιγμή όμως, η επίδειξη ισχύος από τους Ιρανούς χτύπησε το καμπανάκι του συναγερμού στο Ισραήλ που έχει αποδείξει στη σύντομη ιστορική του διαδρομή ως ανεξάρτητο κράτος πως γνωρίζει καλά να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες καταστάσεις με ταχύτητα εκμεταλλευόμενο τη σημαντική τεχνολογική υποδομή που διαθέτει. Ωστόσο, ένα ακόμα συμπέρασμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ασφαλές: Για να ρίξει «στο τραπέζι» το Ιράν ένα από τα «χαρτιά» του, σημαίνει ότι βασική προτεραιότητα για τους μουλάδες τηςΤεχεράνης αποτελεί η αποφυγή της πολεμικής σύγκρουσης, οπότε η απόφαση να το «σπαταλήσει» ήταν συνειδητή με σκοπό να επιτευχθεί επικοινωνιακό και αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

Πλέον, πέραν των απαντήσεων που θα επιχειρηθούν να δοθούν από ισραηλινής πλευράς στο πρόβλημα που ανέκυψε, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στρατηγική που θα ακολουθηθεί. Αυτή θα μπορούσε να περιοριστεί σε όσα περιγράψαμε, οπότε θα την περιγράφαμε ως «αμυντική», ή θα προχωρήσει σε αντίποινα, όπως για παράδειγμα μια μαζική επίθεση κυβερνοπολέμου με στόχο να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην υποδομή του ιρανικού κράτους. Όσο ακραίο και να φαίνεται, δεδομένου ότι η αποτρεπτική στρατηγική των Ιρανών στηρίζεται στη Χεζμπολάχ, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί προληπτική επίθεση εναντίον στόχων της σιιτικής οργάνωσης με σκοπό να διαβιβαστεί το μήνυμα ότι κάθε εχθρική ενέργεια θα προκαλεί αντίποινα. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να προκαλέσει την απόφαση κάθετης κλιμάκωσης της κρίσης από την πλευρά της Χεζμπολάχ μέσω πυραυλικών πληγμάτων που θα δοκίμαζαν την ισραηλινή κοινωνία και οικονομία. Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη θα ανέτρεπε τον αποτρεπτικό σχεδιασμό των Ιρανών που επιθυμούν το άνοιγμα βορείου και νοτίου, από τη Χαμάς, μετώπου μόνο σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση από τους Ισραηλινούς. Και ασχέτως κομπασμών, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η «νίκη» τους το 2008 (υπό την έννοια ότι συνέχισαν να υπάρχουν…) συνοδεύτηκε από βαρύτατες απώλειες σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και οπλικά συστήματα, κάτι που λογικά θα ήθελαν να αποφύγουν να προκαλέσουν εκ νέου. Επιπρόσθετα, δεν αποκλείεται το ξέσπασμα μιας τέτοιας σύγκρουσης να ενέπλεκε και άλλες δυνάμεις που βλέπουν πλέον με εξαιρετική καχυποψία την προσπάθεια είτε του σουνιτικού είτε του σιιτικού Ισλάμ να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πάντως όλα τα μέρη να αποφύγουν… με επιμέλεια να κλιμακώσουν κάθετα, αφού η συνολική εικόνα της κατάστασης στη μέση Ανατολή δεν προσφέρεται για ασφαλείς εκτιμήσεις και προβλέψεις… Κι αυτό ισχύει για όλους ανεξαιρέτως, ασχέτως της στρατιωτικής ή οικονομικής ισχύος που διαθέτουν, ενώ η διεθνής οικονομική συγκυρία θέτει τους δικούς της περιορισμούς και ευκαιρίες στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τα όπλα…

http://www.defence-point.gr/

No comments :

Post a Comment