12/09/2012

Τα social media ως εργαλείο πολέμου

H χρήση των social media από το στρατιωτικό προσωπικό ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τη διαρροή πληροφοριών.

Έκθεση του υπουργείου Άμυνας της Αυστραλίας επισημαίνει τον αυξανόμενο κίνδυνο διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών μέσω της χρήσης των social media κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η έκθεση προειδοποιεί και προτρέπει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν σε εμπόλεμες ζώνες να αποφεύγουν την ανάρτηση φωτογραφιών ή άλλων δεδομένων που προδίδουν τις γεωγραφικές συντεταγμένες (geo-tagging) όπως επίσης και την αποδοχή φίλων μέσω facebook καθώς έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου οι Ταλιμπάν δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ (fake profiles) αναρτώντας φωτογραφίες όμορφων γυναικών με σκοπό την επικοινωνία με νεαρούς στρατιώτες.

Όπως αναφέρει η αυστραλιανή έκθεση, «πολλοί που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, δείχνουν υπερβολική εμπιστοσύνη… οι στρατιώτες αποδέχονται αιτήματα φιλίας από αγνώστους, βασιζόμενοι στις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας για προστασία. Οι ρυθμίσεις όμως αυτές δεν απομακρύνουν όλα τα κρίσιμα στοιχεία, και εν πάση περιπτώσει μπορούν να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση, δημιουργώντας μια πλαστή αίσθηση ασφάλειας». Η κυβέρνηση της Αυστραλίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τυχόν διείσδυση εξτρεμιστών, ειδικά μετά το τραγικό συμβάν όπου ένας νεαρός Αφγανός εκπαιδευόμενος σκότωσε τρεις Αυστραλούς στρατιώτες τον περασμένο Αύγουστο.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις βίωσαν με οδυνηρό τρόπο την απροσεξία στον χειρισμό των social media όταν στρατιώτες που υπηρετούσαν σε προκεχωρημένη βάση στο Ιράκ ανέβασαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες νεοαφιχθέντων επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64D Apache με ενσωματωμένα δεδομένα GPS. Ομάδα ανταρτών κατάφερε να καθορίσει το ακριβές στίγμα των ελικοπτέρων μέσα στη βάση τους και εξαπέλυσε επίθεση με όλμους εναντίον τους, καταστρέφοντας 4 επιθετικά ελικόπτερα.

http://strategyreports.wordpress.com/2012/09/11/

No comments :

Post a Comment