27/09/2012

Η.Π.Α: Νέο, "ταχύτερο", ισχυρότερο και ασφαλέστερο εκρηκτικό, με δύο μόρια CL-20 και ένα μόριο HMX

Κάθε νέα γενιά προσπαθεί να ξεπεράσει την προηγούμενη - στην αναζήτηση για ένα ισχυρό εκρηκτικό. Φαίνεται ότι η εποχή των εκρηκτικών σε μορφή σκόνης περνάει σταδιακά στην ιστορία, αλλά η αναζήτηση νέων εκρηκτικών δεν σταματά. Όσο μικρότερη είναι η μάζα της εκρηκτικής ύλης, τόσο περισσότερο επηρεάζει την ισχύ της έκρηξης. Οι στρατιωτικοί ειδικοί γνωρίζουν πολύ καλά τους περιορισμούς, αλλά είναι ακριβώς αυτό που θέλουν. Μικρή μάζα -μεγάλη ισχύ. Η αναζήτηση για μια τέτοια εκρηκτική ουσία, είναι κυρίως αναγκαία για τον εξοπλισμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Φυσικά, το ιδανικό από στρατιωτικής άποψης είναι ακόμη μια μακρινή έννοια, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι κάτι ανάλογο μπορεί να έρθει σύντομα. Ασφαλή αποθήκευση, υψηλή αντοχή, μικρό μέγεθος και εύκολη μεταφορά. Η τιμή των εκρηκτικών θα πρέπει επίσης να είναι αποδεκτή, ειδικά σε μια εποχή που οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί της κάθε χώρας μειώνονται.

Η έρευνα υπάρχει από καιρό, κυρίως χρησιμοποιώντας τους τύπους χημικών ουσιών όπως ΤΝΤ, ΡΕΤΝ, RDX, και άλλες. Ωστόσο, μια καινοτομία στην επιστήμη της "εκρηκτικής" είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο θέμα. Για το λόγο αυτό η ουσία Ηexaazaisowurtzitane μπορεί να είναι η πραγματική επανάσταση στον τομέα αυτό. Για να λυθεί η γλώσσα των επιστημόνων αποφάσισαν να δώσουν σε αυτή την ουσία το πιο εύπεπτες όνομα: CL-20. Η ουσία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν περίπου 26 χρόνια - το 1986 στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια από τα εργαστήρια των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στο γεγονός ότι η ενεργειακή πυκνότητα της ουσίας είναι υψηλότερη σε σύγκριση με άλλες ουσίες. Η υψηλή πυκνότητα ενέργειας της ουσίας CL-20 και ο χαμηλός ανταγωνισμός στην παραγωγή, οδηγεί στο γεγονός ότι το κόστος αυτού του εκρηκτικού είναι σήμερα απλά αστρονομικό. Ένα κιλό CL-20 κοστίζει περίπου 1300 δολάρια. Φυσικά, η τιμή αυτή δεν επιτρέπει την παραγωγή της ουσίας σε βιομηχανική κλίμακα. Αλλά σύντομα, λένε οι ειδικοί, η τιμή των εκρηκτικών υλών θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά, επειδή υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για τη σύνθεση της Ηexaazaisowurtzitane.

Αν την συγκρίνουμε με το πιο αποτελεσματικό εκρηκτικό που χρησιμοποιείται σήμερα για στρατιωτικούς σκοπούς (ΗΜΧ), το τελευταίο κοστίζει περίπου εκατό δολάρια ανά κιλό. Ωστόσο, η Ηexaazaisowurtzitane έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η ταχύτητα εκπυρσοκρότησης του CL-20 είναι 9660 m/s (μέτρα ανά δευτερόλεπτο), μια τιμή κατά 560 m/s πάνω από αυτήν της ουσίας ΗΜΧ. Η πυκνότητα της CL-20 είναι επίσης υψηλότερη από εκείνη της HMX. Μία από τις πιθανές εφαρμογές της CL-20 είναι ο τομέα των ανεπάνδρωτων αεροσκαφών (UAV). Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα, διότι η CL-20 είναι πολύ ευαίσθητη σε μηχανικές καταπονήσεις. Μια συνήθη ανατάραξη, η οποία θα μπορούσε εύκολα να παρουσισαστεί σε ένα ιπτάμενο αντικείμενο, μπορεί να προκαλέσει έκρηξη της ουσίας. Η προοπτική ανάπτυξης αυτής της ουσίας είναι μεγάλη, αλλά εδώ και δυόμισι δεκαετίες κανείς δεν ήταν σε θέση να την αξιοποιήσει. Τα πειράματα συνεχίζονται έως σήμερα. Η τελευταία βελτίωση παρουσιάζεται στο επιστημονικό περιοδικό "Crystal Growth and Design" της Αμερικανικής Κοινότητας Χημείας. Ο Αμερικανός Adam J. Matzger εργάζεται για τη βελτίωση της CL-20, προσπαθώντας να την τροποποιήσει. Ο Matzger πειραματίστηκε με δύο μόρια CL-20 και ένα μόριο HMX. Η νέα ουσία είναι πολύ πιο σταθερή από την CL-20 και περισσότερο αποτελεσματική από την HMX.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment