13/08/2012

Νέο πρόγραμμα διηπειρωτικών!!! βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΥΠΝΟΣ ΒΑΘΥΣ ΚΙ ΑΤΑΡΑΧΟΣ. ΟΙ ΡΩΣΟΙ;;; ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΑΤΑΡΟΜΟΓΓΟΛΩΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΒΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ;;; ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ;;; ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΚΤΕΣ... ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ "ΦΙΛΟΙ" ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ;;; ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ;;; ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, η οποία επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι NTV, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αρχίσει να εργάζονται στην ανάπτυξη διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM). Η απόφαση για την έναρξη του πρότζεκτ λήφθηκε στις 17 Ιουλίου, σε μια συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής Βιομηχανίας Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλείς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Νετζντέτ Οζέλ. Ο Ερντογάν είχε προηγουμένως ζητήσει τη στρατιωτική ανάπτυξη πυραύλων με 2.500 χιλιόμετρα εμβέλεια. Το συμβούλιο αποφάσισε να διαμορφώσει ένα δορυφορικό κέντρο εκτόξευσης που θα έχει διττό στόχο. 
- Πρώτον, το κέντρο θα επιτρέψει στην Τουρκία να θέσει τους δικούς της δορυφόρους σε τροχιά, και 
- δεύτερον, το κέντρο θα επιτρέψει στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να εκτοξεύσουν πυραύλους που μπορούν να πετούν έξω από την ατμόσφαιρα της Γης. Η επίτευξη δυνατότητας εκτόξευσης ICBM φέρεται να είναι ο κύριος στόχος του δορυφορικού κέντρου εκτόξευσης.

Η Τουρκία θα μπορούσε να συνεργαστεί με μια άγνωστη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης για να αναπτύξει το δορυφορικό κέντρο εκτόξευσης. Η Τουρκία παραμένει εξαρτώμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της συλλογής πληροφοριών και τις δυνατότητες αναγνώρισης. Η σύγκρουση στη Συρία, ιδίως η κατάρριψη ενός τουρκικού RF-4E τον περασμένο μήνα, έχει επιδεινώσει την τουρκική δυσφορία με το υφιστάμενο καθεστώς. Η πολιτική της Τουρκίας στη σύγκρουση της Συρίας, όπως και στο θέμα της καταπολέμησης του PKK, παρακωλυθείται από την έλλειψη δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών και την υπερβολική εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για δορυφορικές εικόνες. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα αποκρούσει τα τουρκικά αιτήματα για περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αιτήματα παρακολούθησης μέσω αμερικανικού δορυφόρου. Αυτό έχει αναγκάσει την Τουρκία να στηρίζεται στα RF-4E της αεροπορικής της δύναμης για την αναγνώριση και τη συλλογή πληροφοριών. 

Ενώ οι λεπτομέρειες της πρόσφατης κατάρριψης παραμένουν ακόμη στα σκοτεινά, ο ισραηλινής προέλευσης σύγχρονος εξοπλισμός του αεροσκάφους περιελάμβανε προηγμένο ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR), το οποίο χρησιμοποιείται για να λάβει λεπτομερείς φωτογραφίες - γεγονός που υποδηλώνει τη συλλογή πληροφοριών. Λαμβάνοντας υπόψη το ίχνος πτήσης του αεροπλάνου, φαίνεται πιθανό ότι η αποστολή του ήταν διττή: Πρώτον, η σχολαστική αποκάλυψη των αδυναμιών της συριακής αεράμυνας, και δεύτερον, η λήψη εικόνων με το SAR ραντάρ για τον σκοπό της παρακολούθησης. Ενώ η αποστολή από επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι πάντα με ρίσκο, η Τουρκία θα ήθελε τουλάχιστον να έχει τη δυνατότητα να στέλνει μη επανδρωμένες πλατφόρμες σε περιοχές συγκρούσεων για τη συλλογή αυτών των πληροφοριών.

Ως εκ τούτου, μια εναλλακτική εξήγηση για την πρόσφατη ανακοίνωση της επιθυμίας απόκτησης βαλλιστικών πυραύλων από την Τουρκία είναι η ικανότητα για ένα ανεξάρτητο όχημα εκτόξευσης δορυφόρου (SLV). Η Τουρκία πιθανότατα προσπαθεί να αντιγράψει τις δυνατότητες του Ισραήλ, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει τον Shavit για να θέσει τους στρατιωτικούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ενώ το Ισραήλ δεν είναι εντελώς ανεξάρτητο από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ικανότητα συλλογής πληροφοριών, έχει σίγουρα μεγαλύτερη ευελιξία και επιλογές από την Τουρκία. Το ευρύτερο πλαίσιο των αναπτυξιακών βαλλιστικών σχεδίων της Τουρκίας φαίνονταν πολύ λιγότερο δυσοίωνο έως σήμερα. Ωστόσο, η απόφασή της απόκτησης ενός τέτοιου πυραύλου, μόνο ανησυχία μπορεί να επιφέρει για το μέλλον των στρατιωτικών σχεδίων της Τουρκίας. Ένας πύραυλος ικανός να μεταφέρει σε τροχιά δορυφόρο, θα μπορούσε μετά από τροποποιήσεις να είναι ικανός να μεταφέρει μια πυρηνική κεφαλή. Η Τουρκία αναμένεται να εξετάσει σχολαστικά την στρατιωτική συνιστώσα του έργου, και να προωθήσει την ανάπτυξη όχι μόνο ενός αποκλειστικά πολιτικού διαστημικού προγράμματος.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment