30/07/2012

Πράσινο φως από Ελλάδα για τον αγωγό TAP μόνο αν υπάρξει ΑΟΖ με Αλβανία

Ανοίγει ο δρόμος για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο και φυσικά της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων που κρύβονται στον βυθό του Ιουνίου αφού σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική και η αλβανική κυβέρνηση βρίσκονται κοντά στην επίτευξη της σχετικής συμφωνίας. Προωθείται το «ξεπάγωμα» της συμφωνίας που είχε επιτευχτεί από την κυβέρνηση Καραμανλή με τον κυβέρνηση της Αλβανίας το 2009 για την ΑΟΖ με την Αλβανία να έχει τεθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι το αντάλλαγμα της δέσμευσης της Ελλάδας για την υποστήριξη της κατασκευής του αγωγού Trans Adriatic Pipeline ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας-Ελλάδας-Αλβανίας και Ιταλίας.

Συζητήσεις για την κατασκευή του αγωγού που θα διασχίζει την Ελλάδα έγιναν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στελέχη της κοινοπραξίας TAP με τον αρμόδιο υφυπουργό Μ. Παπαγεωργίου. Ο αγωγός TAP έχει προκριθεί στην τελική φάση για υλοποίηση μαζί με τον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco West, ενώ οι τελικές διαδικασίες για τη λήψη της οριστικής απόφασης ξεκινούν από το Νοέμβριο του 2012 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του έτους. Η κοινοπραξία του αγωγού TAP έχει ζητήσει από τις τρεις κυβερνήσεις μια δημόσια δήλωση στήριξης του project σε ανώτατο επίπεδο, την υπογραφή διυπουργικής συμφωνίας για θέματα που άπτονται της εξαίρεσης πρόσβασης τρίτων στον αγωγό και τέλος την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού στο Μπακού προκειμένου να δοθούν διαβεβαιώσεις στήριξης του TAP στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην κοινοπραξία.

Μπροστά σε αυτή την γεωπολιτική ευκαιρία η ελληνική πλευρά ζητεί και όπως όλα δείχνουν έχει εξασφαλίσει το πράσινο φως για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με την Αλβανία και πιθανόν και με την Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη των διαδικασιών έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο σε πρώτη φάση και στις υπόλοιπες περιοχές της ΑΟΖ αργότερα. Η συμφωνία αυτή φυσικά δεν απελευθερώνει τις διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Αν Μεσόγειο όπου υπάρχουν οι γνωστές τουρκικές αντιδράσεις και οι αμερικανικές νουθεσίες να τα βρούμε με τους Τούρκους αλλά αναμφίβολα μία οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Ιόνιο με την Αλβανία και την Ιταλία θα αποτελούσε μία θετική εξέλιξη με πολιτικές, διπλωματικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Ουσιαστικά με δεδομένη την οικονομική και στρατιωτική αδυναμία της Ελλάδας αυτή την περίοδο λόγω της βαθύτατης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πρώτο στάδιο για μία μακροχρόνια πορεία προς την συνολική διευθέτηση του ζητήματος οριοθέτησης και ανακήρυξης της ΑΟΖ της Ελλάδας. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του ελληνικού νομικού και πολιτικού «οπλοστασίου» στην υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για την ΑΟΖ κάτι που σταδιακά θα πρέπει να ενισχυθεί με την επανάκαμψη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας την απόκτηση των κατάλληλων μέσων για την επιβεβαίωση και την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή και φυσικά την συγκρότηση των κατάλληλων γεωπολιτικών συμμαχιών που θα στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις έναντι των τουρκικών αβάσιμων νομικά θέσεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

No comments :

Post a Comment