29/07/2012

Διπλασιάζει τους εξοπλισμούς της η Τουρκία μέχρι το 2016. 8 δις δολάρια για εξοπλισμούς

Εφιαλτικό αναμένεται να γίνει το αμυντικό πρόβλημα για την Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια, αφού όπως ανακοίνωσαν ήδη οι Τούρκοι, σκοπεύουν να «επενδύσουν» σε εξοπλιστικές αγορές μέχρι το 2016 το ιλιγγιώδες ποσό των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Πρακτικά, αυτό ισοδυναμεί με διπλασιασμό των επενδύσεων σε οπλικά συστήματα, την ίδια ώρα που οι πάντες βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη για να κατηγορήσουν την Ελλάδα όταν στη δημοσιότητα έρθει το παραμικρό ζήτημα που αφορά σε κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές αμυντικού υλικού θα φθάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2016, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM). Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κυρίως προς τις ισλαμικές χώρες (περισσότερες από δέκα) και αιχμή του δόρατος θα αποτελέσουν τα τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων που παράγονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, πυρομαχικά και πύραυλοι διαφόρων τύπων, αλλά και ηλεκτρονικά συστήματα.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, στην κορυφή βρίσκεται αυτό του νέου μαχητικού F-35 Lightning II της Lockheed Martin (θα αγοραστούν περίπου 100) και έπονται τα υποβρύχια Type 214 από τη γερμανική HDW και το σύστημα αντιαεροπορικής – αντιβαλλιστικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς. Μέχρι το 2014 θα έχει οριστικοποιηθεί από την Turkish Aerospace Industries (TAI) το σχέδιο για το μαχητικό αεροσκάφος που θα παραχθεί είτε σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία (KF-X) ή θα προχωρήσουν μόνοι τους οι Τούρκοι αναζητώντας άλλους εταίρους, ένα πρόγραμμα το οποίο έχει σημειώσει καθυστέρηση δύο ετών. Στόχος παραμένει να είναι επιχειρησιακό το 2023 στα εκατοστά γενέθλια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Τα στοιχεία που παρατέθηκαν εμπεριέχονται σε πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ στη «Χουριέτ» του διακεκριμένου Τούρκου στρατιωτικού αναλυτή, Ουμίτ Εγκινσόι.

http://www.defence-point.gr/news/?p=54537

Η Τουρκία θα ξοδέψει μέχρι και 8 δισ. δολάρια  για την ενίσχυση της άμυνας της  και μέχρι το 2016 οι εξαγωγές της θα φτάσουν τα $2 δισ., σύμφωνα με του γραφείου προμηθειών και Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM),σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χουριέτ. Όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα κόβει τα πάντα.Ακόμη και τη συντήρηση οπλικών συστημάτων. Οι προσδοκίες που έχει η SSM για το επικαιροποιημένο στρατηγικό πρόγραμμα 2012-2016 είναι ρεαλιστικές αν λάβουμε υπόψη μας το ποσό των χρημάτων που θα δώσει η Τουρκία για ακριβά συστηματα όπως τα  F-35 ή τα υποβρύχια τύπου U-214 που θα αγοράσει απο την Γερμανία και σύμφωνα με αναλυτές, αν δούμε την ταχεία αύξηση εξαγωγών της, κυρίως σε ισλαμικές χώρες.Στην παρούσα φάση η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τέσσερις βασικούς ξένους προμηθευτές για αντιπυραυλικά συστηματα άμυνας αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι εξαγωγές της γίνονται σε περισσότερες απο δέκα ισλαμικές χώρες και συμπεριλαμβάνουν κυρίως τεθωρακισμένα οχήματα πολλών ειδών, ρουκέτες και άλλα πυρομαχικά, καθώς και στρατιωτικά ηλεκτρονικά είδη, όπως ραδιόφωνα. Ως ένα κομμάτι αντισταθμιστικών οφελημάτων η Τουρκία πουλάει επίσης αεροπορικό εξοπλισμό.

Καθυστέρηση στο πρόγραμμα κατασκευής μαχητικών τζέτ.Σύμφωνα με την SSM η Τουρκία έχει 2 χρόνια καθυστέρηση  στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία Στις 14 Δεκεμβρίου 2010, ο τότε υπουργός άμυνας Βετσντί Γκιονούλ, ανακοίνωσε ότι μέχρι να κλείσει 100 χρόνια η Τουρκική Δημοκρατία, δηλαδη το 2023,  η Τουρκία θα κατασκευάσει ένα μαχητικό αεροσκάφος, είτε μόνη της είτε μαζί με μια φιλική χώρα. Ο Γκιονούλ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αμυντικης Βιομηχανίας ότι η SSM θα ξεκινούσε συνομιλίες με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI), κύρια αεροπορική εταιρία της χώρας, για την "προκαταρτικη μελέτη ενός προτότυπου σχεδιου"  μαχητικών αεροσκαφών που θα κατασκευαζόντουσαν μετά το έτος 2020. Ο Γκιονούλ αρχικά είχε δώσει δύο χρόνια στην ΤΑΙ για την προκαταρκτική μελέτη και δήλωσε οτι το αεροσκάφος  «θα είναι ‘προηγμένης γενιάς', αντικαθιστώντας το Αμερικανικό  F-4E και συμπληρώνοντας το F-16 και το F-35 ... Η αποφαση αυτη, τόνισε,  είναι ουσιαστικά μια απόφαση για την κατασκευή του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους της Τουρκίας."

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=16629

ΣΧΟΛΙΟ "ΙΣΧΥΣ": ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΣΜΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΟΙ ΕΥΡΩΛΙΓΟΥΡΗΔΕΣ. ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΟΠΩΣ ΚΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ.

ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝ ΑΦΕΘΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΟΧΙ ΑΟΖ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ ΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΗΣΟΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ (ΣΕ ΟΛΟ) ΚΙ ΑΝ Η ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

ΣΧΕΤΙΚΟ: ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ

No comments :

Post a Comment