06/06/2012

Η N.R.O ΔΩΡΙΣΕ ΔΥΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗ Ν.Α.Σ.Α ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ Hubble

Είναι μια ασυνήθιστη μεταφορά τεχνολογίας από το στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα στο ευρύτερα γνωστό διαστημικό πρόγραμμα της Αμερικής. Η μυστικοπαθής κυβερνητική υπηρεσία (N.R.O) που πετά κατασκοπευτικούς δορυφόρους, έχει κάνει ένα εκπληκτικό δώρο στη NASA. Δύο πανέμορφα τηλεσκόπια, τόσο μεγάλα και ισχυρά όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το γεγονός θα μπορούσε να ωθήσει το ταραγμένο επιστημονικό πρόγραμμα της NASA, που στενάζει υπό το βάρος του προϋπολογισμού του πρότζεκτ James Webb Space Telescope, ή θα μπορούσε να γίνει ένα δώρο-βάρος. Η NASA δεν είναι σίγουρη αυτή τη στιγμή ότι μπορεί να αντέξει οικονομικά να βάλει έστω και ένα από τα δύο νέα τηλεσκόπια σε τροχιά.

Τα τηλεσκόπια κατασκευάστηκαν από ιδιώτες εργολάβους για την Εθνική Υπηρεσία Αναγνώρισης των Ηνωμένων Πολιτειών, μία από τις 16 υπηρεσίες πληροφοριών της Ουάσιγκτον. Τα τηλεσκόπια έχουν 2,4 μέτρα μεγάλα κάτοπτρα, όπως το Hubble, αλλά έχουν 100 φορές μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Είναι «κατάλληλα για διαστημικές εφαρμογές», όπως το θέτει η NASA, αλλά είναι πολύ μακριά από το να είναι λειτουργικά διαστημικά τηλεσκόπια. Δεν έχουν τα όργανα - δεν υπάρχουν κάμερες, για παράδειγμα. Το χειρότερο, δεν υπάρχει μια χρηματοδοτούμενη αποστολή και όλα όσα συνεπάγεται, όπως ένα επιστημονικό πρόγραμμα, προσωπικό υποστήριξης, ανάλυσης δεδομένων και χώρους γραφείων. Θα παραμείνουν αρχικά σε αποθήκευση. Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αναγνώρισης (NRO), δήλωσε ότι τα τηλεσκόπια κατασκευάστηκαν στα τέλη του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000. «Είναι μεγάλη είδηση», αναφέρει ο διευθυντής αστροφυσικής της ΝASA, Paul Hertz, στην εφημερίδα «The Washington Post». Είναι υλικό με πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες.

Η ανακοίνωση της Δευτέρας έθιξε το προφανές ερώτημα γιατί η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δεν τα θέλει πλέον, ενώ είναι επιβεβαιωμένο ότι το υλικό αποτελεί μια αναβάθμιση της οπτικής τεχνολογίας του Hubble. Το υλικό είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με το Hubble, αλλά χρησιμοποιεί νεότερη και περισσότερο σύγχρονη τεχνολογία. Τα τηλεσκόπια έχουν αποχαρακτηρισθεί, αν και παραμένουν αρκετά ευαίσθητα, έτσι ώστε καμία υπηρεσία να μην παρέχει ακόμη μια φωτογραφία στο δημόσιο κοινό. Σε μια παρουσίαση τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον, ο Alan Dressler, ένας αστρονόμος στο Carnegie Institution for Science, έδειξε μια φωτογραφία από ένα από τα τηλεσκόπια, αλλά ήταν τόσο σκοτεινόχρωμη -για λόγους εθνικής ασφάλειας- με το κοινό να ξεσπά λίγο αργότερα σε γέλια. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση ήταν μια υπενθύμιση ότι η NASA δεν είναι η μόνη αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία στο διάστημα. Αναλυτές πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές διαστημικές επιχειρήσεις, σε σχέση με τις πολιτικές προσπάθειες χώρο.

Τα δύο στρατιωτικά τηλεσκόπια μπορεί να είναι εκδόσεις του δορυφόρου KH-11 Kennan, ο οποίος είναι σε τροχιά από το 1976, σύμφωνα με την «The Washington Post,» η οποία επικαλείται αναλυτή του χώρου, εξοικειωμένο με το πολιτικό και το στρατιωτικό υλικό. Ο αναλυτής είπε ότι τα τελευταία χρόνια, οι στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν αποφασίσει να στραφούν προς τους δορυφόρους παρακολούθησης που έχουν ευρύτερο οπτικό πεδίο από ό, τι τα παλαιότερα μοντέλα. Η παλιά τεχνολογία κοιτάζει στην επιφάνεια της Γης μέσα από ένα καλαμάκι, η νέα τεχνολογία κοιτάζει μέσα από ένα λάστιχο, ανέφερε ο αναλυτής. «Αυτό πρόκειται να είναι υψηλής ποιότητας υλικό,» είπε ο αναλυτής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος. «Δεν είναι state-of-the-art κατασκοπευτικός δορυφόρος, αλλά είναι πιθανώς ακόμα state-of-the-art οπτική τεχνολογία.» Αυτά είναι τεράστια μάτια στον ουρανό. Σύμφωνα με τη NASA, αν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble βρισκόταν στην επιφάνεια της Γης, αντί στο διαστημικό χώρο, ένα κέρμα πάνω από το Μνημείο του Ουάσιγκτον διακρίνεται πεντακάθαρα.

Τα κατασκοπευτικά τηλεσκόπια έχουν ένα χαρακτηριστικό που δεν έχουν τα πολιτικά διαστημικά τηλεσκόπια. Ένα ευέλικτο δευτερεύον κάτοπτρο που καθιστά δυνατή την επίτευξη μιας περισσότερο εστιασμένης εικόνας, δήλωσε ο David Spergel, ένας αστροφυσικός του Princeton University και αντιπρόεδρος της επιτροπής σχετικά με την αστρονομία και αστροφυσική, γνωστή ως «National Academies of Science.» Τα νέα τηλεσκόπια είναι «στην πραγματικότητα καλύτερα από ό, τι το Hubble. Είναι το ίδιο μέγεθος, αλλά η οπτική σχεδίαση είναι τέτοια που μπορεί να βάλει μια ευρύτερη δέσμη,» συνέχισε ο ίδιος. Ο Spergel είναι μεταξύ των επιστημόνων που προωθεί την ιδέα μιας λίστας προτεραιοτήτων στην έρευνα της αστρονομίας. Στην κορυφή της λίστας είναι ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναζητήσει εξωηλιακούς πλανήτες και να μελετήσει τη «σκοτεινή ενέργεια», τη μυστηριώδη κοσμική δύναμη που φαίνεται να προκαλεί το σύμπαν να διαστέλλεται με ένα επιταχυνόμενο ρυθμό. Η NASA έχει ένα σχέδιο για ένα τέτοιο τηλεσκόπιο, το οποίο ονομάζεται Wide-Field Infrared Survey Telescope (Ευρέως Πεδίου Τηλεσκόπιο Έρευνας Υπερύθρων). Αλλά το πρόγραμμα έχει όντως τεθεί σε αναμονή λόγω της θλιβερής κατάστασης του προϋπολογισμού της υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα James Webb Space Telescope έχει καταβροχθίσει τα χρήματα που θα μπορούσαν να πάνε σε άλλα επιστημονικά έργα. Είναι ένα τεράστιο τηλεσκόπιο σχεδιασμένο σε τροχιά γύρω από τη Γη, περίπου 1 εκατομμύριο μίλια μακριά, όπου θα παρατηρεί το μέσο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Με αυτή την ικανότητα, θα μπορούσε να συλλέξει φως από τα βάθη του σύμπαντος. Αλλά δεν πρόκειται να έρθει σε τροχιά μέχρι το 2018, περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, με το προβλεπόμενο κόστος του να αγγίζει πλέον σχεδόν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το WFIRST έχει οραματιστεί ως ένα πολύ λιγότερο ακριβό τηλεσκόπιο με ένα σχετικά μικρό κάτοπρτο συλλογής φωτός, μόλις 1,5 μέτρα (4,9 πόδια). Ένα από τα νέα στρατιωτικά τηλεσκόπια, με ένα μεγαλύτερο κάτοπτρο, θα αναβαθμίσεις τις δυνατότητες του WFIRST. Η NASA δεν έχει αυτή τη στιγμή στον προϋπολογισμό της τα απαραίτητα χρήματα για να αξιοποιήσει αυτά τα νέα στρατιωτικά τηλεσκόπια. Το 2024 θα είναι η νωρίτερη ημερομηνία για την έναρξη ενός προγράμματος χρησιμοποίησης των δύο νέων τηλεσκόπιων που απόκτησε, εκτός και εάν λάβει από το Κογκρέσο επιπλέον χρήματα. Και αυτό είναι η πρόβλεψη για το ένα μόνο από τα τηλεσκόπια. Το άλλο φαίνεται ότι προορίζεται να παραμείνει σταθερά στο έδαφος.

Η αξία ενός διαστημικού τηλεσκοπίου σε κατάσταση αποθήκευσης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι εάν τελειώσουν με το αποψίλωμα του υλικού από το ένα τηλεσκόπιο, είναι να εξοικονομηθούν περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια, από μια μελλοντική αποστολή. Το διώροφο τηλεσκόπιο Hubble, που ξεκίνησε το 1990 και εξακολουθεί να λειτουργεί, θα χάσει τη λειτουργικότητα στα επόμενα χρόνια. Η NASA δεν έχει άλλο ένα διαστημικό λεωφορείο, δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε τα χρήματα για την επισκευή του Hubble. Σε κάποιο σημείο, θα επιστρέψει στην ατμόσφαιρα σε μια ελεγχόμενη τροχιά, θα συντριβεί στην περιοχή του Ειρηνικού και θα βυθιστεί στον πυθμένα του ωκεανού. Τώρα αυτό, δεν είναι μια πραγματική απώλεια, μια και υπάρχουν δύο τηλεσκόπια ακόμα καλύτερα να το αντικαταστήσουν.

http://www.fox2magazine.net/

No comments :

Post a Comment