Στις εκλογές της 6ης Μαΐου το ποσοστό της αποχής και των μη αντιπροσωπευομένων Ελλήνων στην εκλεχθήσα βουλή, ξεπερνούσε το 55% του συνόλου του εκλογικού σώματος. Τούτο σημαίνει πως η βουλή εκείνη δεν αντιπροσώπευε τον ελληνικό λαό ούτε νομιμοποιούνταν στη συνείδηση του 55% των Ελλήνων. Στο 55% περιέχεται ένα 35% που απορρίπτει τα κόμματα και την κομματοκρατική βουλή. Αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να αποστερείται της λαϊκής βούλησης που κατά την “οικονομία” του συστήματος εκφράζεται μόνο μια φορά κάθε 4 ή 5 χρόνια και παγοποιείται στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι εξευτελισμός του προσώπου και αρπαγή της εξουσίας από τις κομματικές συμμορίες. Είναι κομματοκρατική δικτατορία και μάλιστα δικτατορία των φαύλων, των κλεφτών, των ανεύθυνων και των διαπλεκομένων. Όποιος θεωρεί αυτό το σύστημα δημοκρατικό αυτοκαταργεί την προσωπικότητα του και από ελεύθερος άνθρωπος γίνεται εκουσίως ραγιάς και ανδράποδο.
Η δημοκρατία είναι η συνεχής και αδιάκοπη εκδήλωση της βούλησης του λαού. Όχι μέσα από την αόριστη άμεση δημοκρατία αλλά μέσα από θεσμούς αντιπροσωπευτικούς μεν αλλά ελεγχόμενους από την λαϊκή συνέλευση σε τόπο και χρόνο.Για να φτάσουμε σε αυτή τη μορφή κοινωνιοκρατίας απαιτείται αναθέσμιση πολιτικοκοινωνική και αναβάθμιση της παιδείας. Μπορούμε όμως, όπως λέει και ο κοινωνιοκράτης καθηγητής πολιτικών επιστημών του Παντείου κ. Γ. Κοντογιώργης που με μεγάλη χαρά άκουσα την συνέντευξη του χθες, μπορούμε να κάνουμε βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση. Μέχρι να μπορέσουν οι κοινωνίες να βγάζουν οι ίδιες τους αντιπροσώπους τους και όχι τα κόμματα, επιβάλλεται να ασκήσουν στους νυν αντιπροσώπους εξουσιαστικό έλεγχο.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Νομός Κέρκυρας. Στις τοπικές αυτοδιοικήσεις συνέρχεται ο λαός και συστήνει λαϊκή συνέλευση η οποία ορίζει ένα ελεγκτικό αντιπρόσωπο που θα είναι ανακλητός κατά την βούληση της λαϊκής συνέλευσης. Το σύνολο των τοπικών αυτοδιοικήσεων συστήνει ένα ελεγκτικό σώμα το οποίο με τη σειρά του ασκεί έλεγχο στους βουλευτές του νομού. Καταθέτει προτάσεις που έρχονται από τις ανάγκες του νομού και των τοπικών αυτοδιοικήσεων και παρακολουθεί το έργο των βουλευτών στη βουλή με δικαίωμα ανάκλησης τους εάν αυτοί οι βουλευτές δεν κάνουν καλά την δουλειά τους. Θα μου πείτε, μα αυτό το ελεγκτικό σώμα θα ποδηγετείται πάλι από τα κόμματα. Λάθος, διότι σε αυτό θα συμμετέχουν και οι απέχοντες στις βουλευτικές εκλογές και όσοι δεν έτυχε να αντιπροσωπευθούν τα κόμματα τους. Στη συνέχεια μάλιστα, το σώμα αυτό θα εκφράζει τα λαϊκά συμφέροντα διότι όταν ο λαός συνηθίσει να είναι αφέντης αντί σκλάβος δεν θα επιτρέψει σε κανένα κόμμα να κυριαρχεί στη λαϊκή συνέλευση. Έτσι η εξουσία θα περάσει από τα κόμματα στο λαό, στις τοπικές και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις με προοπτική να αναδεικνύει ο ίδιος λαός τους αντιπροσώπους του χωρίς την διαμεσολάβηση των κομμάτων. Αν αυτό το ελεγκτικό συμβούλιο δεν είμαστε σε θέση να το θεσμίσουμε τότε δεν έχουμε πολλά περιθώρια ζωής. Η ημερομηνία λήξης μας πλησιάζει.
Μάθε λαέ να μην ζητάς τον ουρανό με τα άστρα αλλά να κάνεις βλήματα σωστά και σταθερά, βήματα προς την πραγματική λαϊκή κυριαρχία και τότε θα δεις πως θα θέσεις και τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας επί τάπητος. Φτιάξε πρώτα το νομαρχιακό ελεγκτικό συμβούλιο και μετά θα δεις ότι μπορείς, ότι έχεις την βούληση και τον ενθουσιασμό για να θέσεις το θέμα της ΑΟΖ ή το θέμα του ενιαίου στρατού Ελλάδος–Κύπρου. Θα δεις επίσης ότι μπορείς να προστατευτείς με χίλιους τρόπους από τους άρπαγες και τους τοκογλύφους γιατί εσύ θα είσαι ο νομοθέτης και θα διαπιστώσεις ακόμα πως όποιος σταθεί εμπόδιο στη θέληση σου μπορείς να τον συντρίψεις και να τον εξορίσεις για πάντα από την ιερή Ελλάδα. Μην περιμένεις από τα κόμματα να σε σώσουν. Τα κόμματα είναι συμμορίες ουτιδανών που υπηρετούν σκοτεινά ιδιοτελή συμφέροντα. Διεκδίκησε την θέσμιση του νομαρχιακού ελεγκτικού συμβουλίου που θα εδράζεται πάνω στις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, βάλε τον θεμέλιο λίθο της κοινωνιοκρατίας και θα δεις πως όλα θα πάνε προς το καλύτερο.
Λουκάς Σταύρου
πρόεδρος Εθνικιστικού Δημοκρατικού Κόμματος - ΕΔΗΚ
No comments :
Post a Comment